Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rodowitawarszawianka

sucha cera i wągry.

Polecane posty

Cześć. Zimą mam okropnie suchą cerę. Codziennie wieczorem nawilżam kremem i jest ok, ale... Od tego ciągłego nawilżania wągry (które mam od dawna) stają się strasznie widoczne, są ciemniejsze. Latem jest o wiele lepiej - skóra jest dużo lepsza, bardziej nawilżona, a wągry mnie widoczne... O co chodzi? Co zrobić, żeby te wągry były mniej widoczne? Może maxie jakiś wspaniały krem nawilżający, co tego nie spowoduje?

Gość Grzybinka ;)
zmien diete

Używam: nivea, regenerujący krem na noc, piękno i świeżość. Zmienić dietę? Ale przez cały rok jem to samo, a problem występuje tylko przez ok. pół roku...

Podnoszę.

krem to nie problem ale oczyszczanie twarzy. Peelingi, toniki, plyny micelarne na tym sie trzeba skupic :) z żeli polecam ten sorai: http://www.splendore.pl/SORAYA_Antybakteryjny_zel_2_w_1_z_peelingiem_wygladzajacy_nierownosci_skory_180ml_p10362.html albo ten http://www.splendore.pl/Ziaja_TinTin_Krem_antybakteryjny__p6372.html ale ten zaii niestety do przetluszczajacej sie skory tro raczej nie dla Ciebie.

Słońce (w malej dawce, nie żeby się spalić) działa łagodząco na wypryski. Zawsze w lecie skóra jest ładniejsza. )ultrafiolet działa bakteriobojczo) płyny micelarne sa faktycznie świetne, ja już od wielu miesięcy właściwie nie myje twarzy woda (tylko podczas peelingow) bo chhlorowana woda za bardzo mi skórę podrażnia) W zimie również skóra cierpi od mrozu, a mikrouszkodzenia łatwiej atakują bakterie. Poza tym skóra przyzwyczaja się do kosmetyków - jeżeli długi czas używa się tego samego czasem bardziej szkodzi niż pomaga. Brak niektórych wittamin (co również w zimie jest częste) też skutkuje pogorszeniem cery . Tak samo brak tłuszczów w diecie - dużo witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Jeżeli dieta jest uboga w tłuszcze skóra nie produkuje odpowiedniej jakości sebum, bo "oszczędza" tłuszcz na ważniejsze procesy chemiczne wewnątrz organizmu. (dlatego np kobiety, które odchudzaja się rezygnując z tłuszczów często za to płaca przesuszona skóra)

Ale rozumiem że oczyszczasz codziennie skórę tonikiem? Bo jeśli tego nie robisz to nie tyle nawilżanie ci szkodzi co po prostu uwidocznia zaniedbania. Zostaw firmowe kremy na jakiś czas, odstaw pudry i róże, i zrób sobie kurację na skórę... kremem dla niemowląt. Codziennie wieczorem nałóż grubą warstwę kremu(sprawdza się Bambino), i zostaw do wchłonięcia (ten krem może się długo wchlaniać). A rano - jak wychodzisz na ostre zimowe powietrze, nałóż krem cieńszą, ochronną warstwą i poczekaj do jego wchłonięcia. Jakiś tydzień do dwóch powinny przywrócić Ci skórę do normy. Co do oczyszczania skóry, sprawdzają się środki firmy Garnier, ale bardzo delikatną skórę mogą podrażniać.