Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa___

Gotowałam rosół 3 godziny i nie ma smaku.. Jak przyprawić?

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa___

Ugotowałam rosół na dwóch kawałkach szpondra wołowego w 2 i pół litrach wody. Dałam 3 marchewki, pietruszkę, seler, mały kawałek pora. Gotowałam na małym ogniu 3 godziny. Posoliłam trochę, dałam pieprzu. Próbuję i co? Smakuje jak woda z dodatkami. Nie smakuje jak rosół :/ Jak to przyprawić? Co dać i ile? Ile soli wsypujemy itd? Jak uzyskać smak prawdziwego rosołu?

Gość plkungtre
maggi

Gość jhfrerf
jedynie maggi :D rosół bez maggi to nie rosół

Dodaje się jeszcze: - 6 ziarnka ziela angielskiego - listek laurowy - albo i dwa - pieprz w ziarnkach - grzybka suszonego - opaloną cebulę - soli do smaku

Gość plkungtre
bez maggi to możesz go rzeczywiście tylko do kibla wylać :o

Ja zawsze daje cebulkę taką hmmm "opieczoną", lubię dawać różne mięsa jak mam możliwość - koniecznie coś z drobiu, nać pietruchy, ziele, liść laurowy, lubię też dla wzmocnienia wrzuć jednak jedną kostkę rosołową, sypie troszkę lubczyku, magii w płynie, ale to w sumie najlepiej do talerza dopiero. No i to tak chyba wsio, rosół ma zawsze smak

Gość moze troche za duzo wody,
gotuj bez przykrycia,eby odparowac. Listek laurowy dodaj. i przypieczona na gazie cebukę. W najgorszym razie zrob z niego pomidorową. Soli na smak.

Gość jhfrerf
masakra ziele angielskie do rosołu??????

nigdy w zyciu nie dodawalam maggi i innych paskudnych polepszaczy.

No w sezonie ja też lubię taki zielony rosół ;) Maga z ogródka, liście selera.. lubię robić różny rosół ;) chyba w snach lisc i ziele do rosolu kurva , ale z was kucharki jak z koziej doopy trąbka Rosół gotuje sobie w domu nie w restauracji więc kucharką być nie muszę 🖐️ Mi i tym którzy jedzą u mnie smakuje 🖐️

Oczywiscie, ze ziele i listek! w kazdym porzadnmy przepisie na rosól to znajdziesz!!!!

Gość Pracuje w znanej restauracji
Nie dodaje się ziela i listków laurowych, ktoś wyżej ma rację. Ładne z was kucharki. :D

Jak kiedyś kupiłam tackę włoszczyzny to była i dawałam, ale normalnie nie mam tak, żeby dać akurat kawałek ;) Ale wiem, że też można dać. Nie zawsze też daje seler bo czasem brzydki, w sklepie a specjalnie nie chce mi się jeździć i szukać A z mięska to ja uwieeeelbiam wrzucić do rosołu serduszka kurze ❤️ Ale to akurat tylko ja z córką jemy i zawsze nam ich tam mało :P

Gość Calineczka_uu77
Radze delikatnie zaprawić chili :) Warto również liczyć kalorie, jest fajna stronka do tego - wystarczy wpisac w google: kompanfit ciasta Pozdraiwma :)

Gość Dóbry rosół
Musi mieć ziele i listek !!!!!!!

Pracuje w znanej restauracji Nie dodaje się ziela i listków laurowych, ktoś wyżej ma rację. Ładne z was kucharki. No i co w związku z tym? Rozumiem, że od dzisiaj nie wolno mi robić takiego rosołu jak lubi się U MNIE w domu bo ktoś gdzieś powiedział, że się nie daje czy tamtego? 🖐️ Rozumiem, że mam zawsze robić taki biedny czysty rosół - UNIWERSALNY! Wielu rzeczy się do niektórych dań nie daje BO NIE KAŻDY LUBI, ale jeśli w swoim domu wiesz co kto je to można dawać jak się podoba 🖐️ Rozumiem jakby ktoś dawał ziemniaki do rosołu :D ok to można powiedzieć, że się nie daje, ale doprawia się zawsze do smaku - dla mnie to wszystko co ja daje jest właśnie do smaku 🖐️

po pierwsze ile kucharek tyle rosołów..dwie babki moga z tego samego robic w takich samych ilosciach a i tak beda dwa inne smaki.. Ja daje: kawalki kurczaka,por,seler,pietruszke,marchewke,koste rosołowa,troche wegety ,suszona wloszczyzne.Moja babcia dawala jeszcze lisc laurowy..ja jakos nie przepadam.

Gość Listek i ziele koniecznie
Sami sobie poczytajcie http://www.rosol.org/ Co sie do rosłu daje

"Jeśli komuś się nie chce gotować można po prostu wsypać rosołek z paczki i zalać wodą. Polecam szczególnie Winiary." Hahaha najlepszy przepis na rosół 🖐️

Gość ale pitolicie
ja dodaje ziele i liśc laurowy jedynie do galarety. Do rosołu 1marchew PIETRUSZKA SELER POR GRZYBEK SUSZONY OPIECZONA CEBULA SÓL I KOSTKA ROSOŁOWA, MOZNA DODAĆ KILKA kilka ziarenek pieprzu, na koncu posypuję koperkiem. Wygotowana wodę uzupełniam wrzącą zagotowana w czajniku.

Gość ale pitolicie
można tez ziarenka smaku