Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa___

Gotowałam rosół 3 godziny i nie ma smaku.. Jak przyprawić?

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa___

Ugotowałam rosół na dwóch kawałkach szpondra wołowego w 2 i pół litrach wody. Dałam 3 marchewki, pietruszkę, seler, mały kawałek pora. Gotowałam na małym ogniu 3 godziny. Posoliłam trochę, dałam pieprzu. Próbuję i co? Smakuje jak woda z dodatkami. Nie smakuje jak rosół :/ Jak to przyprawić? Co dać i ile? Ile soli wsypujemy itd? Jak uzyskać smak prawdziwego rosołu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plkungtre
maggi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jhfrerf
jedynie maggi :D rosół bez maggi to nie rosół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dodaje się jeszcze: - 6 ziarnka ziela angielskiego - listek laurowy - albo i dwa - pieprz w ziarnkach - grzybka suszonego - opaloną cebulę - soli do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość plkungtre
bez maggi to możesz go rzeczywiście tylko do kibla wylać :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze daje cebulkę taką hmmm "opieczoną", lubię dawać różne mięsa jak mam możliwość - koniecznie coś z drobiu, nać pietruchy, ziele, liść laurowy, lubię też dla wzmocnienia wrzuć jednak jedną kostkę rosołową, sypie troszkę lubczyku, magii w płynie, ale to w sumie najlepiej do talerza dopiero. No i to tak chyba wsio, rosół ma zawsze smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze troche za duzo wody,
gotuj bez przykrycia,eby odparowac. Listek laurowy dodaj. i przypieczona na gazie cebukę. W najgorszym razie zrob z niego pomidorową. Soli na smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jhfrerf
masakra ziele angielskie do rosołu??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze troche za duzo wody,
nigdy w zyciu nie dodawalam maggi i innych paskudnych polepszaczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No w sezonie ja też lubię taki zielony rosół ;) Maga z ogródka, liście selera.. lubię robić różny rosół ;) chyba w snach lisc i ziele do rosolu kurva , ale z was kucharki jak z koziej doopy trąbka Rosół gotuje sobie w domu nie w restauracji więc kucharką być nie muszę 🖐️ Mi i tym którzy jedzą u mnie smakuje 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze troche za duzo wody,
Oczywiscie, ze ziele i listek! w kazdym porzadnmy przepisie na rosól to znajdziesz!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pracuje w znanej restauracji
Nie dodaje się ziela i listków laurowych, ktoś wyżej ma rację. Ładne z was kucharki. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak kiedyś kupiłam tackę włoszczyzny to była i dawałam, ale normalnie nie mam tak, żeby dać akurat kawałek ;) Ale wiem, że też można dać. Nie zawsze też daje seler bo czasem brzydki, w sklepie a specjalnie nie chce mi się jeździć i szukać A z mięska to ja uwieeeelbiam wrzucić do rosołu serduszka kurze ❤️ Ale to akurat tylko ja z córką jemy i zawsze nam ich tam mało :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Calineczka_uu77
Radze delikatnie zaprawić chili :) Warto również liczyć kalorie, jest fajna stronka do tego - wystarczy wpisac w google: kompanfit ciasta Pozdraiwma :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dóbry rosół
Musi mieć ziele i listek !!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pracuje w znanej restauracji Nie dodaje się ziela i listków laurowych, ktoś wyżej ma rację. Ładne z was kucharki. No i co w związku z tym? Rozumiem, że od dzisiaj nie wolno mi robić takiego rosołu jak lubi się U MNIE w domu bo ktoś gdzieś powiedział, że się nie daje czy tamtego? 🖐️ Rozumiem, że mam zawsze robić taki biedny czysty rosół - UNIWERSALNY! Wielu rzeczy się do niektórych dań nie daje BO NIE KAŻDY LUBI, ale jeśli w swoim domu wiesz co kto je to można dawać jak się podoba 🖐️ Rozumiem jakby ktoś dawał ziemniaki do rosołu :D ok to można powiedzieć, że się nie daje, ale doprawia się zawsze do smaku - dla mnie to wszystko co ja daje jest właśnie do smaku 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
po pierwsze ile kucharek tyle rosołów..dwie babki moga z tego samego robic w takich samych ilosciach a i tak beda dwa inne smaki.. Ja daje: kawalki kurczaka,por,seler,pietruszke,marchewke,koste rosołowa,troche wegety ,suszona wloszczyzne.Moja babcia dawala jeszcze lisc laurowy..ja jakos nie przepadam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Listek i ziele koniecznie
Sami sobie poczytajcie http://www.rosol.org/ Co sie do rosłu daje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Jeśli komuś się nie chce gotować można po prostu wsypać rosołek z paczki i zalać wodą. Polecam szczególnie Winiary." Hahaha najlepszy przepis na rosół 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale pitolicie
ja dodaje ziele i liśc laurowy jedynie do galarety. Do rosołu 1marchew PIETRUSZKA SELER POR GRZYBEK SUSZONY OPIECZONA CEBULA SÓL I KOSTKA ROSOŁOWA, MOZNA DODAĆ KILKA kilka ziarenek pieprzu, na koncu posypuję koperkiem. Wygotowana wodę uzupełniam wrzącą zagotowana w czajniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale pitolicie
można tez ziarenka smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×