Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...Olkaa...

Jakie dania ze szpinakiem ?

Polecane posty

Gość ...Olkaa...

Jak go przyrządzić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jateztakchce
Ja dzisiaj będę robiła takie naleśniki ,,moje dzieci je uwielbiają i jeszcze do tego sos czosnkowy ,pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jateztakchce
Już mi ślinka cieknie ,ale najważniejsze,że dzieci to lubią bo szpinak to samo zdrowie przecież

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jateztakchce
Ja ten farsz pakuję też do pierogów tylko,że to więcej roboty bo farsz jest ciapciaty,ale od czasu do czasu mogę się poświęcić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spinacci buono
Hej to ja ma mam świetny przepis.Szpinak świerzy lub mrożony ( składniki podaję na oko) wrzucamy do miksera , dodajemy trochę mleka , kilka jaj , miksujemy. Przekładamy do jakiegos naczynia i dodajemy: sery jakie mamy w domu żółte ( topione , w kawałkach , porwane plastry , bądz starte, rewelacyjnie byłoby dodac parmezan ), następnie dodajemy dla smaku kilka plastrów szynki pokrojonej w kostkę .Całośc zagęszczamy bułką tartą .Przekładamy do naczynia żaroodpornego , posypujemy po wierzchu bułką tartą i serem i zapiekamy. Konsystencja ma byc taka Przepraszam za wyrażenie -ciapata do piekarnika. Całośc świetnie się ścina. Banalnie proste. Można jesc na zimno i na ciepło. jak ktos nie zna szpinaku nawet nie będzie wiedział co zjadł . Takie dobre!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jateztakchce
ratatuj nigdy nie robiłam ...szczerze nawet nie wiem co to jest:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj, przepis wyżej, to za ciężki, nie na mój żołądek. ratatuj to uduszone warzywa: papryka, pomidor, por, kukurydza, cebula, zaciągnięte koncentratem:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spinacci buono
No to spróbuj , szpinak jest bardzo zdrowy , zawiera żelazo, ma to możecie modyfikowac w zależności od tego jaką szynkę czy ser lubicie. Możne to zrobic z resztek jakie mamy w domu.Powiem wam ,że jak się to kroi , apetycznie to wygląda , ma piękny zielony kolor , koniecznie spróbujcie !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja jestem wege, więc tylko ew. z serami mogę pokombinowac. alę mąka, jajka, sery i nie wiadomo co jeszcze, to dla mnie jak granat w brzuchu:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirka30
Naleśniki z piersią i szpinakiem : podsmażam pierś z kurczaka do tego dodaje szpinak, zawijam w naleśniki, zapiekam z serem i całość polewam sosem śmietanowo koperkowym albo czosnkowym. Pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ...Olkaa...
Zbanowane kciukiem Napisz proszę dokładny przepis na te naleśniki :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak dla mnie to carry
do lasagne ,do makaronu ,do tarty do wielu potraw szpinak pasuje ;) wystarczy dusić ze śmietaną czosnkiem i zaprawić jajkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jateztakchce
Paczka szpinaku mrożonego ,kostka twarogu,cebulka ,czosnek i przyprawy ;sól .pieprz Szpinak trzeba odparować na patelni żeby był w miarę suchy jak przestygnie dodaj twaróg,zeszklona cebulę ,czosnek i przyprawy (z czosnkiem nie szalej bo farsz może być gorzki)Ot i cała filozofia ...naleśniki smażysz jak zwykle,smarujesz farszem szpinakowym i żarełko gotowe.Ja jeszcze polewam sosem czosnkowym.Moje dzieciaki to uwielbiają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niedawno robiłam takie potrawy
ze szpinakiem: http://www.wielkiezarcie.com/recipe28371.html bardzo efektowna i pyszna :) i z ciasta francuskiego takie "paszteciki" z farszem - szpinak liściasty podsmażony na cebuli i czosnku, wymieszany z serem feta - przepyszne połączenie pamiętam jeszcze jeden fajny przepis wypróbowany przeze mnie kiedyś: duże plastry szynki wędzonej - na połowę kładziemy cząstkę jajka na twardo oraz trochę uduszonego na cebulce szpinaku przyprawionego,, plaster szynki składa się na pół i taką kieszonke panieruje i obsmaża. To też było świetne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szpinak w połączeniu z jajkiem, fetą i jogurtem jest rewelacyjny :) do tego oczywiście czosnek i już masz gotowy farsz do lasagne, do tego jeszcze ser żółty - dla mnie bomba!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi tam pasuje prosta mizeria
ja tam jednak wolę z mozzarellą albo gorgonzolą farsz do lasagne , ale to przecież zapiekanka i każdy robi jak lubi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosół z kury 0% tłuszczu
canneloni nabite arszem z fety i duszonego szpinaku mniam , wiadomo nabijamy suche canneloni do brytfanki i zapiekamy polecam każdemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobiłam: - kolorowy makaron- do ciasta z mąki i jajek należy dodać rozdrobniony, rozmrożony szpinak, sól, pieprz, oliwa. Pokroiłam we wstążki -rybę zapiekaną- usmażyć rybę, na tą samą patelnię wrzucić szpinak, dodać troche masła, pieczarki, soli, pieprzu, czosnku i gałki muszkatułowej. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układać warstwowo sos beszamelowy, masę szpinakową, rybę, znów masę, ser zółty, beszamel. Piec do zezłocenia się górnej warstwy można ją posypać z wierzchu lekko bułką tartą- ładnie się zrumieni. Do tego piure ziemniaków. Jest pyszne, ale tu przydałby się szpinak w liściach, nie rozdrobniony -makaron z sosem szpinakowym - najprostszy i najszybszy. Szpinak zarówno w l;iściach jak i rozdrobniony- choc wiadomo, ze ten większy lepszy. Ugotować makaron, odcedzić, w tym samym garnku (najlepiej teflonowym) zeszklić na maśle czosnek, dodać szpinak, czosnek, gałkę, sól, pieprz, ser, jogurt naturalny. Kiedy składniki się połączą wrzucić makaron i dobrze wymieszać by się podgrzał i połączył z sosem. Można lekko zagęścić mąką. Można dodać szynkę, pieczarki, pomidor suszony lub świeży, cebulę. Najważniejszy jest ser- ja lubię najbardziej z gorgonzolą, ewentualnie lazurem, a mąż z zwykłą goudą, no ale on jakoś nie lubi "śmierdziuchów". A szpinak owszem. -ciasto francuskie z farszem -dynią, szpinakiem, fetą i pestkami dyni. Do tego sól (ostrożnie, feta słona), pieprz, gałka -zapiekanka wege- warstwa podgotowanych ziemniaków w mundurkach lub makaron, beszamel, masa szpinakowa jak w wersji z rybą, beszamel, plastry pomidora, ser zółty. Można ją dowolnie wzbogacać a to papryką, a to brokułem- co kto lubi. Preferuję liscie, bo w takiej bezmiesnej, lekkiej zapiekance czuć jego smak, wiec lepiej by był mało trawiasty -roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami- tu wolę liście, rozdrobniony wyłazi wszystkimi dziurami Planuję dodać do placków ziemniaczanych (które są moim poligonem doświadczalnym jeśli chodzi o połączenia smaków) jak tylko znajdę dobre mączyste pyry, żeby sie nie rozwalały.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×