Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nima76

L4 leżace a zmiana dokumentów

Polecane posty

Gość nima76

Witam. Mam takie pytanie. Jestem na L4 leżącym (28 tydzień ciąży) a potrzebuje zmienić dokumenty ze względu na ślub i zmiane nazwiska. Wiem, że jeżeli jestem na leżącym to powinnam być cały czas w domu ale co mogę zrobić w takiej sytuacji? Jak mogę pozmieniać wszystkie dokumenty żeby ZUS się do mnie nie doczepił? Bardzo proszę o odpowiedź

wydaje mi sie ze jeden dzien zalatwiania to zus nie przyjdzie akurat w tym dniu. idz pozaltwiaj a bedziesz miala spokoj

Gość nima76
ale chodzi o to że już raz ZUS był u mnie na kontroli z nazwiskiem panieńskim a teraz jak przyjdą i będe miała po mężu to nie będą się czepiać że wymieniałam dokumenty będąc na L4 leżącym?

Gość A nie mozesz dac mezowi
upowaznienia?

Gość nima76
upoważnienie przy zmianie dowodu nic nie da bo osobiście muszę się podpisać, żeby owy podpis widniał na dowodzie

Gość a no to zadzwonić
Zadzwoń do urzedu i gdzie tam trzeba, powiedz w czym rzecz i spytaj, jak to załatwić. Od tego są.

Masz 3 miesiące na wymianę dokumentów. A zwolnienie leżące na pewno krócej ( pewnie do nastepnej wizyty) wiec na nastepnej wizycie popros gina o zwolnienie chodzone i tyle

Też miałam taką sytuację, zmieniałam adres. Mąż z Twoim upoważnieniem może złożyć wniosek o nowy dowód- tyle że wniosek musisz wypełnić Ty (możesz wydrukować, może Ci przynieść z urzędu). Ale żeby odebrać dowód, musisz być osobiście- jeśli nie możesz chodzić, niech mąż weźmie zaświadczenie od lekarza z takim zapisem i pokaże w urzędzie, wtedy pracownik urzędu przyjedzie do Ciebie z dowodem. Albo wstaniesz i pójdziesz jeżeli się czujesz na siłach- ja tak mogłam zrobić mimo L4.