Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klopsik z ikei

czy w Polsce jest przymus zgłoszenia dziecka do przychodni?

Polecane posty

Gość klopsik z ikei

?

Gość klopsik z ikei
tzn- czy jest przymus bycia pod opieką lekarza państwowego? pytam i od razu wyjasniam- jesli chcę aby moje dziecko było pod opieką lekarza prywatnego to czy mogę zrezygnować z panstwowych usług?

Gość nie wiem czy koniecznie
musi być państwowy, ale nie wypiszą ze szpitala bez podania przychodni do której wysyłaj ą zgloszenie o urodzeniu dziecka. najlepiej poradz się tego pediatry.

Gość pitolenie się zaczyna
To zależy od szpitala-u nas nie pytali gdzie się zgłosimy-a w mieście jest 5 przychodni,więc nie było opcji,że sobie strzelą :D przymusu nie ma,ale moim zdaniem jest to wygodne,moja firma opłaca mi abonament w prywatnej przychodni,ale mimo to mam lekarza na nfz-tak na wszelki wypadek.

Gość klopsik z ikei
hmm bo tak się zastanawiam- jesli dziecko jest nieubezpieczone- bo np rodzice nie są to czy obowiązkowo muszę być pod opieką pediatry z panstwowej przychodni- ale to akurat nie dotyczy mojej sytuacji. Chodzi o to czy jest obowiązek, tak jak np obowiązek szkolny. Rozważam opiekę prywatną- ale nie przychodni tylko zaprzyjaxnionego lekarza, który leczyłby prywatnie. Wiem,ze byłby problem z np pobytem dziecka w szpitalu gdyby zaszła taka potzeba- należałoby to opłacić z własnej kieszeni.

do 18 roku zycia dziecko jest ubezpieczone automatycznie wg ustawy o o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych Art. 2. 1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: (...) 3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu; (...)

Gość klopsik z ikei
rozumiem- tylko mieć prawo a podlegać obowiązkowi to 2 różne rzeczy. Generalnie chodzi mi o to aby nikt sie nie czepial nieszczepienia dziecka ...

Gość miszmaszmaszmisz
no chyba z tym ub jest problem, na ostatnim szczepieniu chciala dow ubezpieczenia, jesli jest ubezp z automatu to po co kaza pokazywac?

Gość A.............A
jaheira sanepid już się nie czepia. zmiana w ustawie

to sie chyba jeszcze nie przeprogramowali, bo własnie dostałam upomnienie w zeszłym tygodniu :P

Gość klopsik z ikei
seriooo? wystarczy,ze sie nie zgodze i już?

Gość miszmaszmaszmisz
a miala ktoras z was taka sytuacje? ja jest na macierzynskim wiec nie mam ubezp, bo zus potraca tylko spoleczne, a maly musi miec ubezp. jak to rozwiazac?

Gość miszmaszmaszmisz
w przychodni maja prawo zadac ubezpieczenia skoro dziecko do 18 r.z jest objete ubezp z automatu tak jak wynika z ustawy?

powrót A A A DLA PACJENTA \ UBEZPIECZENIE W NFZ \ Uprawnieni do świadczeń Uprawnieni do świadczeń. Dzieci Uprawnieni do świadczeń. Dzieci Dzieci do 18 roku życia mają prawo do opieki zdrowotnej niezależnie od tego, czy są ubezpieczone, czy nie. Ustawa stanowi jednak, że podlegają one obowiązkowi ubezpieczenia, co oznacza, że muszą być do ubezpieczenia zgłoszone. Zgłoszenie dziecka lub dzieci do ubezpieczenia nie ma wpływu na wysokość składki na ubezpieczenie zdrowotne. Tytuł do ubezpieczenia Dziecko ma kilka potencjalnych tytułów do ubezpieczenia: jako członek rodziny lub jako podopieczny instytucji, lub jako uczeń. W zależności od tytułu, do ubezpieczenia zgłasza je: albo jedno z rodziców lub dziadków albo instytucja, która się dzieckiem opiekuje lub w której dziecko przebywa albo szkoła, do której ono uczęszcza. Jeśli dziecko nie ma żadnego z ww. tytułów do ubezpieczenia, ustawa daje mu prawo do świadczeń opieki zdrowotnej jako dziecku nieubezpieczonemu do 18 roku życia. Żadne dziecko w wieku szkolnym nie powinno być nieubezpieczone, ponieważ jeśli nie podlega ono ubezpieczeniu jako członek rodziny lub podopieczny np. placówki opiekuńczo-wychowawczej, to podlega ubezpieczeniu jako uczeń - wtedy obowiązek zgłoszenia go do ubezpieczenia spoczywa na szkole. Powinny pamiętać o tym osoby sprawujące nad dzieckiem opiekę, pracownicy socjalni, szkolni, a także pracownicy służby zdrowia w placówce udzielającej dziecku świadczeń opieki zdrowotnej. Finansowanie świadczeń dla dzieci ubezpieczonych i nieubezpieczonych Rozróżnienie dzieci na ubezpieczone i nieubezpieczone jest ważne, ponieważ od tego zależy, z jakich środków finansowane jest leczenie. Przepisy stanowią bowiem, że opieka zdrowotna nad dzieckiem ubezpieczonym finansowana jest przez Narodowy Fundusz Zdrowia ze składek osób ubezpieczonych, natomiast za opiekę nad dzieckiem nieubezpieczonym także płaci Fundusz, ale z dotacji, którą otrzymuje z budżetu państwa.

Miszmaszmaszmisz Twoja RMUA plus potwierdzenie zgłoszenia do ZUSu dziecka jest jego dowodem ubezpieczenia. Do ZUSu dziecko zgłasza pracodawca na Twoją prośbę. Chyba,że jest zgłoszone u taty w pracy,to wtedy taty RMUA do tego. Do autorki-nie ma obowiązku zgłaszania dziecka do przychodni jeżeli szpital tego nie zrobił automatycznie.

Gość klopsik z ikei
dzieki

Gość miszmaszmaszmisz
dzieki juz wszystko wiem :)

Jaheira-ja spadam - kolorowych snów i ucałuj ode mnie J. a W. poklep po plecach-bo nie chcę się spoufalać :D