Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aga 20

niemowle 8 miesiecy i 37.5 stopni temp ciała, co robic??

Polecane posty

Gość Aga 20

czy mozna wyjsc na dwor? co mam robic??

Wyjście na dwór raczej bym odradzała. A czy ma jakieś objawy inne poza temp? Jeśli nie to pewnie od ząbków. Poczekaj i obserwuj :)

Gość cynamonowe lulu
lepiej nie idz pewnie sie cos rozwinie-jakas infekcja na razie obserwuj, jak tem przekroczyłaby 38 stopni to czopek albo syrop przeciwgoraczkowy mozesz podac

Gość Aga 20
kupke zrobila dzisiaj 2 razy ale nie byly luzne i jest marudna

Zajrzyj jej do buźki i obejrzyj dziąsła. Moze zabek będzie się wyrzynał, ma już jakiś ząbek?

Gość Aga 20
nie ma zabkow, czerwonych i napuchnietych dziasel tez nie ma

Gość absolutnie nie idź na spacer
Czy Ty chodzisz na spacer jak się źle czujesz i masz gorączkę?? Obserwuj dziecko na razie. Często mierz temp. Powiedz jeszcze gdzie mierzyłaś temp. Jeśli w pupie to odlicz 5 kresek.

Gość Aga 20
wczoraj o 18 z nia wrocilam do domu a ona we wozku była boje sie ze to od tego :(

Gość absolutnie nie idź na spacer
no ale, ze co?? Że w wózku było jej zimno??

Gość Aga 20
tak w pupie mierzylam... to moje pierwsze dziecko. Myslalam ze tylko rteciowym odejmuje sie kreski

Nie stresuj się, obserwuj malutką. Może nic jej nie będzie.

Gość Aga 20
mialam ja cieplo ubrane

Nie odejmuj kresek, pierwsze słysze żeby tak robić i to jeszcze aż 5. To jak mierze synkowi i wychodzi mi 36,6 to co znaczy że ma 36,1??

Gość Aga 20
jeny.. mam nadzieje ze nic jej nie bedzie, slyszalam ze nie mozna wtedy cieplo ubierac, to prawda?

Niech będzie ubrana tak jak zawsze, kiedy nie ma temperatury. Ważne żeby jej nie przewiało, niech nie będzie przy otwartym oknie itp. Nie martw się tak bardzo, wszystko będzie ok. Po prostu obserwuj czy nic się nie rozwija. Czy nie ma katarku, kaszlu . Może to zwykła trzydniówka, albo zeby tylko jeszcze nic nie widać po dziąsłach.

Gość Aga 20
dzieki dziewczyny

To że ktoś nie słyszał o odejmowaniu kresek to nie znaczy że tak się nie robi ;) ROBI! Jeśli mierzymy temp.w odbycie to odejmujemy 5 kresek. Póki co nic dziecku nie podawaj!!!! Gorączka zaczyna się od 38 stopni. Obserwuj malucha. I ja bym odradzała dziś wychodzić.

Gość Aga 20
nie wyjde z nia dzisiaj na dwor, macie racje

Gość Abolutnie nie idź na spacer
Słuchaj, Skoro już o termometrach mowa, to tak szczerze nie jest łatwo o precyzyjny pomiar. Przy pomiarze w pupie odejmuje się 5 kresek, przy pomiarze w buzi (czego u niemowlęcia się nie robi) odejmuje się 3 kreski. NIestety najbardziej precyzyjne terometry to te rtęciowe. Dużo się nabiedziłam z termometrem dousznym, niby błyskawicznie mierzącym. Wszystko jest ok, gdy dziecko nie ma temp. i jeśli nie zmierzy się temp w uszku, na którym np. przed chwilą spało i odwróciło się. Różnica wtedy, gdy zmierzę w "ciepłym" uszku dochodzi do 8 kresek, gdy dziecko nie ma gorączki. Ogólnie można liczyć, że Twoja maleńka ma jeszcze prawidłową temp., bo jest to 37. 37 liczona jest jeszcze jako prawidłowa, 37-38 stan podgorączkowy, 38 - 39 gorączka umiarkowana, powyżej 39 gorączka wysoka. Niemniej masz do czynienia z malutkim dzieckiem. Jeśli temp przekroczy 38 stopni zacznij zbijać - farmakologia - czopki, okłady na czółko, nadgarstki, pod kolana (bardzo skuteczne, choć dziecko płacze). Jeśli temp. jest trudna do zbicia można podawać naprzemiennie paraetamol i ibuprofen. Niemniej przy takim maluchu, nie wahaj się i szybko wzywaj lekarza. Życzę zdrowia. Na razie nic się nie dzieje.

Zakładam się , że chodzi o ząbki. To że nie ma jeszcze !! mapuchnietych dziąseł, nie znaczy że nie idą. Za ząbkowaniem przemawiają wszytskie objawy : stan podgorączkowy, luzne kupki i marudzenie. Ale oczywiscie na 100% nie wiem.

Gość dorota765
a jak długo trzeba mierzyc temp w pupie termometrem rtęciowym?