Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wefrwefwfwfwef

Obiad za 4 zlote dla 4 osob na 2 dni

Polecane posty

Gość ja to bym wolala zjesc te
łazanki można robić na różne sposoby, z kapustą białą czy z kiszoną, z kiełbasą, z grzybami, z miesem mielonym, z mięsem gotowanym... Zależy na co sie ma ochotę :) Ja ostatnio robiłam z kiełbasą i z kapustą kiszoną. Makaron łazanki (taki w kwadraciki) ugotować w posolonej wodzie. Kapustę kiszoną wypłukać, pokroić drobno, ugotować w wodzie z listkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą soli, cukru i pieprzu do miękkości, odcedzić. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, kiełbase pokrojoną, dorzucić kapustę, przyprawy i podsmażać razem, dodać makaron i mieszając nadal chwile podsmażać i gotowe. To taka wersja na szybko, bardziej mi smakują jeszcze zamiast z kiszoną kapustą to ze świeżą i z mięsem wczesniej ugotowanym np z łopatki, pokrojonym drobno. Tak jak wspomniałam, łazanki można robić na różne sposoby ale każdy sposób jest dobry :p

Gość ktos jeszcze się wypowie
to jakas specjalna przystawka do tarcia ziemniaków na placki ? ja mam cos takiego tyle ze to bardziej mieli niż trze i w rezultacie wolę ręcznie tarte placki moze to i dobrze bo za często bym jadła jakby tak szybko same sie tarły:P

Gość pot
a to dziękuje za przepis. Nigdy nie jadłam łazanek w domu nikt też nie robił więc nie wiedziałam co to jest. Wypróbuje napewno. :)

Ja "trę" ziemniaki w blenderze, mam taki z przystawką do siekania różnych warzyw i ziemniaki również na tym spokojnie mogę zetrzeć jak na tarce ręcznej, nawet nie ma różnicy, jedynie jest taka, że zajmuje mi to chwilę :) A łazanki polecam wypróbować :p

Jeszcze w maszynkach elektrycznych do mielenia mięsa można kupić przystawki do tarcia ziemniaków na placki. Trzeba sobie ułatwiać życie :p

Gość mmLena07
a ja myślę, że ten atak na autorkę, to z powodu jej reakcji na porady. Ktoś tam chce pomóc, rzuca potrawami, jakie może zrobić, doradzaja, a w zamian dostają "tego nie je się u mnie w domu, tego nie lubię", żadnego dziękuję, żadnej wdzięczności. To taka normalna, ludzka, oczekiwana reakcja na pomoc, poradę - podziękować i ew. napisać czemu się nie skorzysta. Taka niewdzięczność powoduje, że jak znowu ktoś założy podobny temat, to ludzie, którzy tutaj pomagali już nie będą chcieć znowu, bo znowu może ktoś taki się trafić i będzie wybrzydzał tylko. To mi przypomina moją siostrę, która potrafiła najpierw prosić, żeby jej pożyczyć jakąś bluzkę, a po tym zacząć obrażać i wybrzydzać, jakie mam beznadziejne ciuchy. No sorry :D.

Gość 6na9
kapusta kiszona to akurat rozkłada i usuwa bakterie gnilne, takie działanie ma też czosnek i wszystkie kiszonki. Że po kapuście śmierdzaco pierdzisz, to chyba po tłustym bigosie i całym syfie, który wczesniej zjadłaś, a kapusta ruszyła te złogi zgniłego mięsa w twoich jelitach. Jedz codziennie miseczkę świeżej kiszonej kapusty, buraki kiszone, czosnek, kiszone ogórki i zobaczysz, że po kilku dniach przyjemnie będzie po tobie wejść do toalety

Gość do 6na9
ty masz jakis fetysz z tym zapachem po sraniu?!:O

Tak sobie czytam i czytam Mysle ze autorka od poczatku miala chec na pizze i vzekala az ktos jej to potwierdzi :D Widze ze z niej niezly francuski piesek to be tamto fe tego nie zjem a tym pogardze Nic zero reakcjo podziekowania za rady i porady a jedynie strzelanie fochow Zenua na maksa Takie pytanko mi sie nasuwa skoro wie na co ma ochote to po motyla noge topik zaklada??? I drugie ciekawe co ona je skoro tak oyszne zeczy jak kluchy slaskie placki ziemniaczane nazywa snieciowym jedzeniem??? Lody ze zlota???? bo sa takowe

Gość odlacz internet
zjedz wlasne govno zaoszczedzisz 4 zl :P marne prowo :O

z kartofli to multum dan mozna wykonac chociazby ziemniaki opiekane pyzy kluski slaskie placki po wegiersku zeimniaki z boczkiem i sliwka ziemniaczki opiekane z koperkiem i skwareczkami zapiekanki ziemniaczane n iliard sposobow frytki talarki ze smietana kuleczki ziemniaczane z kwasnym mlekiem eh albo ja jestem tluk i nic nie kumam albo cos ze mna nie tak bo u mnie sie w domu ziemniaki je :D ba nawet kot je ze smietana :D no coz ide szukac inspiracji na dania z kurzych cycow ;)

kaciaa :) niektórzy po prostu nie uznają "biednego" jedzenia, myślą że pizza będzie lepsza niż kluski :) No cóż, dziwne tylko że autorka prosi o pomoc a i tak z góry zakłada, że nie skorzysta bo ona ma lepszy pomysł a inne są złe. Tak więc może z nudów temat założyła ale plusem jest to, że może ktoś inny skorzysta ;)

Gość czekam na dalszy ciag
...