Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hania88

Co jeszcze mogę zrobić?

Polecane posty

Gość Hania88

Ma 23miesiące zrobiła siku na nocnik godzine temu nagrodziłam ją. Teraz robi kupę ,na która umawiamy sie już od tygodni, ale od wczoraj jakby ona sie godzi na to. Teraz siedzi na nocniku już 25 minut i ogląda bajki,ona nie zrobi tej kupy chyba,bo w ogóle sie nie stara-jak mam postępować dalej? Ktoś ma jakąs instrukcję obsługi takiego małego dziecka, które wcale nie jest przekonane że robienie kupy na nocnik to dobry pomysł?

Gość moze jej sie nie chce
robic kupki? jakby poczula ze musi zrobic to mysle ze by zrobila po tak dlguim posiedzeniu;p

Gość onka3456
ja nie sadzalam na nocnik bez powodu...zaczelismy od siku przez 3 dni masakra...lal wszedzie a po 3 dniach luz...wolal na siku i kupe..w nocy najmniejszy problem w ogole nie sikal do pieluchy po tygodniu juz nie zalozylam..zdarza sie jeszcze mu ciut popuscic bo "nie ma czasu" wilce zajety..ale kazde dziecko ma inaczej...zycze wytrwalosci:)

Gość Hania88
Właśnie ją ubrałam i umówiłam sie z nia że jak tylko jej się zachce to będzie wołać,ale ja wiem że ona nie będzie bo już się od tego czasu jak nasikała do nocnika raz zlała!

no i pewnie zleje sie jeszcze z 10 razy..w czym ty masz problem? to tylko dziecko, ktore musi miec czas zeby sie nauczyc:O

Gość Hania88
Ja nie wiem czy ona jest gotowa by robic na nocnik ,wiecie dlaczego? Podejrzewam że ona tego nie rozumie,ale może czas nad tym popracować-nie wiem Jak dziś rani udało jej sie zrobic to siku na ten nocnik(siedziałyśmy w łazience razem prawie godzinę!Sikałam przy niej puszczałam wode instruowałam co robić,mobilizowałam)to widziałam po jej buźce że zrobiła,poleciało,ale ona się skrzywiła,jakby to coś nieprzyjemnego i nie wiedziała o co chodzi w ogóle dopiero ja jej to zaczełam uświadamiać,ale średnio była dumna z siebie.

Gość Hania88
No właśnie ona chyba niekumata jest. Ale niektóre 2,5 latki ida do przedszkola i potrafią juz robić Sama obserwowałam to zjawisko latem na placach zabaw Dwulatki bez pieluch A przeciez drugie urodziny już za miesiąc. Ona czasem taka mądra sie wydaje to może załapie o co chodzi?

Wiesz co, weź i sama idź zrób teraz kupę bo Cię o to poproszę :p dostaniesz za to talon do wybranego sklepu za 1000 zł :p

autorko grubo przesadzasz wiem ze bardzo ci zalezy na tym aby mala sie nauczyla ale normalnie siejesz terror dziecku. Nie mozesz posadzic dziecka na godzine w wc aby zrobilo siusiu bo wlasnie tego rodzaju postepowanie nie jest nauka, nawet jak nasika po godzinie to nawet tego nie zauwazy/n ie zrozumie dlaczego. I nie spodziewaj sie ze w jeden dzien sie nauczy. Spokojnie, sadzaj ja co 20 minut, jak juz posadzisz poopatrz jej w oczy i zapytaj ;zrobisz siusiu? jak po minucie nic nie pojdzie i powie nie to ja sciagnij z nocnika i tyle. Gacie na tylek przygotuj sie ze sie zsika i z 30 razy. Za kazdym razem jak sie zesika od razu gacie w dol i na nocnik powiedz jej 'nie sikamy w majty tylko tutaj na raz nastepny'. Postaraj sie znalezc latwe slowo ktore corka moze uzyc aby zasygnalizowac ze sie zsiusiala/chce siusiu tzn jak zoabczysz ze sika to krzycz np; siku siku (u nas bylo pee pee) i frru na nocnik. kazdy sukces nagradzaj (ja dawalam m&M za siusiu a dwa za kupe). Bij brawo i chwal. Daj tydzien sobie na cos takiego jak nie poskutkuje odstaw nauke na miesiac dwa i probuj od nowa

Gość Hania88
Nie śiej sie ze mnie bo ja ci zrobię Serio piszę . Zrobie ci kupe na zawolanie a ponieważ robie nawet 5razy na dzień to zrobie kiedy poprosisz.

Gość Hania88
Ale ja widze ze ona sie nie wdała we mnie bo jej to tak łatwo nie przychodzi.

Gość Hania88
Odpuściłam jej-niech sie z tym prześpi a ja postaram się by nie zapomniała o temacie może coś się urodzi w tej małej główce-będe sie o to starała.

Gość moze jej sie nie chce
KAsza ma racje, sadzasz dziecko na godzine na nocniku i czekasz az zrobi a to nie na tym ma polegac. dziecko ma wyczuc moment kiedy zachce jej sie siku lub kupke i jakos zakomunikowac, jesli ja obserwujesz to bedziesz umiala rozpoznac po twarzy po zachowaniu kiedy akurat jej sie chce. i to nie jest tak hop siup. moja corka zaczela robic z dnia na dzien jak miala 19 miesiecy i w ciagu tego miesiaca czasem zdarzy jej sie posikac w gatki. bo sie zapatrzy w bajke, bo robi cos interesujacego, bo akurat je i za pozno poczuje parcie na pecherz. ale potrafie rozpoznac jesli akurat siedze przy niej ze chce jej sie siku bo np rozklada nogi jak stoi i patrzy w dol, albo zaciska nozki zeby wstrzymac, albo lapie sie za spodenki w kroku, albo zaczyna "tanczyc". kazde dziecko inaczej komunikuje, moja corka juz wola ze chce, mimo to wpadki jej sie zdarzaja. ja za zrobienie siku lub kupki bilam jej z entuzjazmem brawo, mowilam ze jest juz bardzo duza dziewczynka, a pozniej pozwalalam jej zamknac klape i spuscic wode jesli robila na nakladke a jesli do nocnika to wylewala ze mna siki spuszczala wode i mylysmy nocnik. no i robilysmy sikom "papa":D czasem chciala sama wylewec to tez pozwalalam mimo ze czesto zdarzylo sie ze siki ladowaly nie w ubikacji ale obok albo na jastopkach corki, ale nie robilam z tego problemu bo byla z siebie dumna ze sama oproznila nocniczek.