Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość perserverance

czemu współczesni polscy faceci się nie starają?

Polecane posty

Nie, ale juz z pozniejszych ksiazek mozna wywnioskowac. Nie mowie tylko o Polsce.

Gość skoro taka role przyjely
dopiero jak zdechne :O czyli jeszcze dlugo bede Was wkurwiac swoja wrodzona tepota :D

Gość wysatrczy napisac slowo
pisz tak dlugo oczy me czekaly wytesknione i pelne nadziei, ze juz, juz wkrotce ujrza Cie i Twoje komentarze :P

wytłumaczcie mi jak to jest. kiedyś było tak źle, biedne kobiety "nie miały żadnych praw" a jednak małżeństwa trwały, starzeli się razem, mieli dzieci i wnuki. a teraz każdy i każda może sobie wybrać kogo chce i co chwilę widzę jak nie samotną matkę to rozwód albo inne jakieś takie. no jak to jest wobec tego? macie tyle tej wolności, możliwości wyboru a zupełnie to nie idzie w parze z jakością małżeństw i "związków".

o moi fani sa :classic_cool: moze cos nowego wymyslicie, co ? nuda 💤

18:08 [zgłoś do usunięcia] skoro taka role przyjely dopiero jak zdechne czyli jeszcze dlugo bede Was wk**wiac swoja wrodzona tepota zdechniesz moze ty czego ci nie zycze bo nawet nie potrafie

caluje moich fanow 👄 dobrze ze mnie rozpoznawasz :classic_cool: wiem ze mnie kochasz nawet, a co, ukryc tego nie spoosb koniec o mnie, watek jest o facetach ale dziekuje za uwage i pamiec 🖐️

twoja teoria upadła Egoist_*31 sam sposob w jaki piszesz wyjawia niedojrzałość. Widze oczyma duszy jakiegoś metalowca z długimi tłustawymi włosami,który za bardzo stara się zachować swoją wolność: ///////////////////////// Nie słucham metalu, Noszę krótkie włosy. Nie chodzi o wolność, ale o spokój, ciszę i poczucie niezależności. Bo tylko w tych warunkach, można iść przez życie z uśmiechem na ustach. i tylko w tych warunkach można realizować swoje marzenia.

Gość Egoist31 skoncz w koncu udawac
na tym forum wielkiego wygranca :O🖐️

Bo oprocz zmian na lepsze (rownouprawnienie kobiet) sa tez zmiany na gorsze (upadek obyczajow kobiet i mezczyzn) a malzenstwa kiedys trwaly, ale niekoniecznie wszystkie byly dobre :) po prostu o zlych rzeczach sie nie mowilo dzieciom ani obcym. Faceci nie przyznawali sie zonom do problemow z praca / zdrowiem bo to niemeskie. Kobiety akceptowaly zdrady.

"Nie, ale juz z pozniejszych ksiazek mozna wywnioskowac" znaczy z jakich książek? chyba nie z "cierpień młodego werthera" czy temu podobnych. kto pisał o tym "przyzwoleniu na zdradę? a poza tym jak to niby technicznie miało by wyglądać? jak zorganizować zdradę w społeczeństwie bez internetu, radia telewizji i gazet, gdzie jeżeli sąsiadki zobaczyły sąsiada z jakąś babą to cała okolica huczała od plotek? sugerujesz że wprawdzie plotkowano ale wszyscy to popierali tak naprawdę (znaczy społeczne przyzwolenie było)? skąd tyś takie newsy wzięła?

Gość Egoist*_31
Szczerzę mordę jak głupi do sera. :classic_cool:

Rany, poczytaj sobie ksiazki historyczne albo w ogole ksiazki z dawnych czasow, wywnioskujesz cos. Faceci najpierw sie zareczali, plany slubu byly za pol roku albo za 10 lat. W miedzyczasie jezdzili na studia, odbywali sluzbe wojskowa, plywali na statkach, jezdzili w interesach, za granice (bez zony). To niby nie bylo okazji do zdrady?

"Faceci nie przyznawali sie zonom do problemow z praca / zdrowiem bo to niemeskie. Kobiety akceptowaly zdrady." to ty mówisz o takiej przeszłości bardzo nieodległej, już po rewolucji przemysłowej. w zasadzie wyłącznie XX wiek. wcześniej nic takiego jak "problemy z pracą" nie istniało.

Gość Egoist*_31
Mielno to moje życie. :O

Moze i huczalo od plotek, ale babka nie pracowala i wystarczalo jej, ze maz po odwiedzinach wielu lozek w koncu wracal. Zreszta resztki tego myslenia widac do dzis na kafeterii - niektore babki uwazaja, ze "lezy to w meskiej naturze" :P

"W miedzyczasie jezdzili na studia, odbywali sluzbe wojskowa, plywali na statkach, jezdzili w interesach, za granice (bez zony). To niby nie bylo okazji do zdrady?" no weź mnie nie osłabiaj. ty mówisz o jakiejś arystorkacji i burżuazji, max jakieś 10 procent społeczeństwa. powtórzę ci to, co powiedział bogdan smoleń: norma to ogół a nie margines. zresztą przypuszczam że te twoje "historyczne książki" to spod znaku harleqiuna raczej :D

i po temacie :D

Mam arystokratyczne korzenie zarowno po mieczu jak i po kadzieli, wiec przepraszam, ale takie metafory sa mi blizsze :P

aaaaaa, skoro to w kronikach rodzinnych wyczytałaś to co innego. ja mam pochodzenie plebejskie i do takich rzeczy po prostu nie mam dostępu :D

Gość Zuzanna Amelia & 11
Offerma - jesteś z plebsu?

Na wsiach tez czesto zawierano malzenstwa zeby polaczyc grunty, w miasteczkach - zeby wspolnie ratowac upadajacy zaklad. Czesto "pan" kazal sie chlopu zenic z ta a ta (wczesniej nierzadko zrobiwszy jej dziecko). Ludzie chyba tez byli bardziej religijni, to cementowalo ich zwiazki... Zreszta, w roznych czasach i kulturach roznie bylo :P Czy wiecie, ze w niektorych plemionach Indian nie znano w ogole pojecia milosci, a decyzje o slubie podejmowaly matki mlodych?

Gość do egoist by pasila puszczalsk
a szmata z mielna :D