Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gennnnyyyy

Czy kładzenie się z dzieckiem jest dobrą metodą na usypianie go?

Polecane posty

Gość Gennnnyyyy

Mam rocznego synka, do tej pory usypiałam go na rękach przy dźwiękach telewizora (najczęściej piosenek), ostatnio - od kilku dni próbuję się z nim kłaść (na razie tylko na noc, w ciągu dnia dalej na rękach) w naszym łóżku, włączam cichutko radio i zasypia. Potem siup do łóżeczka. Zastanawiam się tylko, czy dobrze robię- niby lepiej niż noszenie, ale boję się, że jak się przyzwyczai, to już do 5 lat sam nie zaśnie.... a na zasypianie w łóżeczku ma alergię od 2 mies.życia, wrzeszczał, a później bawił się w nim lub płakał, także ciężko będzie nauczyć go zasypiać w łóżeczku... Jakie jest wasze zdanie na temat spania z dzieckiem?

Gość ojoj26
pewnie zostane zjechana:) ale sprobuj 1- 3-5-7 minut:) zostaw w lozeczku i czekaj minute placzu potem wejdz i przytul i pogadaj do uszka i odloz i czekaj 3 minutki i wejdz i to samo rob a potem za 5 minut i pierwszego dnia mozesz wchodzic maksymalnie co 5 minut. drugiego dnia pierwsze wejscie po 3 minutach,potem po 5 potem po 7 i 7minut to maks drugiego dnia. trzeciego dnia zaczynasz od 5 potem 7 potem 9 i 9minut tomaks dnia trzeciego itd. do 7 dni powinien sie nauczyc:) ja kupilam kocyk jeszcze w prezencie maluchowi no i mial nadal smoka:) powodzenia:)

Gość Gennnnyyyy
up up

Gość czemu zjechana ojoj26?
zgadzam się z tobą. dziecko musi nauczyć się zasypiać SAMO! Nie na rekach czy przy mamie!

a co jest złego w poleżeniu z dzieckiem przed snem, zwłaszcza jak spędza się pół dnia w pracy a i później nie zawsze jest czas na chwilę bliskości. Nasze przytulaliśmy przed snem, rozmawialiśmy i opowiadaliśmy bajki do 6 r.ż

Położyć się obok i przytulić-jak najbardziej,a bujanie-brrr okropność,ale jak dziecko inaczej nie zasypiało to cóż zrobić. Mój na szczęście od początku sam zasypiał,ale z tego co słyszę o metodzie 1-3-5 to nie jestem jej fanką.

Gość Gennnnyyyy
Ojoj dzięki za posta, ale tej metody nie będę próbować, wymiękam jak słyszę jego histeryczny płacz, bo tak właśnie płacze. Mama po raz drugi- no właśnie, chciałam tak spróbować- usypiać w naszym łóżku a potem przenosić do łóżeczka (robiłam tak wcześniej w nocy,jak się przebudzał, zasypiał od razu), no w ciągu dnia może go w tym łóżku zostawię. Jestem ciekawa, jak to się u was sprawdza, bo widzę,że zaczyna się przyzwyczajać, a jak u was, czy dziecko ostatecznie nie przebudza się i nie płacze zaraz po odłożeniu do łóżeczka???

Gość ddsdsdsdds
Ja jestem już dorosła, ale powiem: NIE! Ja spałam w jednym łóżku z moją mamą bardzo długo :O Prawie całą podstawówkę, z perspektywy czasu nie rozumiem tego, nie wyobrażam sobie dlaczego tak chciałam...

:) Ja tez malutka najpierw na rekach z mężem nosiłam na zmiane, a w dzień kołysanie, ale wkoncu sie wkurzyłam i w dzień uczyłam spac na łózku i własnie sie kładłam obok, trzymałam za raczke i nauczyła sie i wieczorem tez tak a potem odnosiłam do łózeczka - szczerze? Nie żałuje bo nie musiałam jej jako bobaskowi fundowac stresów ze spaniem, ze zostawiam i wychodze tylko miała mame lub tate a jak my ją przeniesli do innego pokoju to najpierw u nas usypiała sie, potem my ja odnosili i tak ok m-ca i wkońcu widziała ze sie budzi rano u siebie i zaczeła bez problemu usinac sama u siebie:) Nie zasypiała sama od małego tylko dlatego, że dostała uczulenie po szczepionce i płakała niemiłosiernie i my ja nosili a małe dziecko w mik sie nauczy wygód:)

Gość reszkkkkaaa
Ostatnio bylismy na imprezie, gdzie znajoma 2 godziny usypiala 4 letnie dziecko!! Maly tak jest wychowany, ze mama musi zasypiac z nim. Dla mnie to jest zenujace :O Mozna spedzac czas z dzieckiem wieczorem, przytulac sie, poczytac ksiazke niekoniecznie w lozku, ale gdy jest czas na spanie to dziecko powinno isc do lozka i zaspypiac samo.

Gość omfg...
W MIG!!!!!!!!!!!!

U nas jak córka była noworodkiem i małym niemowlaczkiem to często z nią spałam, bo łatwiej było mi ją karmić, zwłaszcza że sama zasypiałam w trakcie, po kilku miesiącach odkładaliśmy ją do łóżeczka, później kładliśmy się do niej na tapczanik i nie spała z nami. Jak poszła do szkoły to 2 razy w miesiącu robiłyśmy sobie babski wieczór i oglądałyśmy seriale młodzieżowe do późna a teraz jak jestem w ciąży to przychodzi dać buźki i uściskać nas przed snem, chociaż to duża panna.

moja za 2 dni skonczy 4mc i spi ze mna /jak maz w domu to z nami .od urodzenia i wszyscy zadowoleni i wyspani ... jeszcze bedzie czas na samodzielnosc. autorko... dobrze robisz...poloz sie z nim na chwile,potrzymaj za reke i zasnie,,a potem siup do lozeczka

Moja tez nie spała z nami tylko usinała a potem my ja odnosili. Jak od małego dziecko samo spi w łóżeczku to spoko ale niestety nam jest wygodniej jak dziecko jest obok i nie trzeba zwlekac sie z łóżka:) A potem jakoś nie jestem zwolenniczką terroryzowania bobaska, żeby na siłe usinało same:(

Gość Gennnnyyyy
uhm, dzięki za wypowiedzi. Nie ukrywam, że lubię pospać z małym. ale jeszcze bardziej lubię przytulać się do męża.. także do tej pory było tak- noszenie na rękach (usypianie), wkładanie śpiocha do łóżeczka, jak się budził to mleko i z powrotem do łóżeczka, nad ranem jak się budził to do nas do łóżka. Teraz już nie chce mleka, a jak go w nocy odkładam do łóżeczka to się wybudza i płacze... a jak odkładam do łóżka to cwaniak zasypia. Cóż, najwyżej dam mu poleżeć i zasnąć w łóżku i konsekwentnie będę potem odnosić do łóżeczka.

Gość kwiaty we włosach 12345
mój syn ma 3 latka. Śpi sam w swoim pokoju od 17 mies życia. z Usypianiem bywało różnie. Najpierw na rekach lekkie kołysanie. Potem zasypiał obok mnie i odkładałam do łóżeczka teraz kładę się obok niego i jak usypia wychodze z jego łózka. Nie widze w tym problemu. Dziecko chce czuc bliskośc matki, czyje się w ten sposob bezpieczniej, wiec dlaczego mam mu to zabierac???

Gość kwiaty we włosach 12345
moje dziecko zaczęło spac samo w łózeczku ok 4 mies. Zanim przyzwyczaił się do łózeczka ok tyg siedziałąm przy łózeczku i byłam poprostu obok

Mam bardzo spokojna córeczkę która zasypiała sama zawsze do 9 miesiąca życia , później było gorzej wypróbowałam metodę 1 3 5 7 zadziałała po 9 dniach zasypiała bez problemu :) po 11 miesiacu kiedy zaczeły wychodzić jej zabki pierwsze znowy było ciezko wiec zaczełam ja bujać bardzo pomogło lecz szybko sie przyzwyczajiła i zawsze zasypiała przy mleku ale to było męczace dla mnie bo wkacu jest coraz wieksza wiec nakrmiłam umyłam zabki i kładłam do łóżeczka w jej pokoju zostawiajac uchylone dżwi z spokojna muzyka w tle napoczatku zajmowałom jej to nawet 30 min teraz 3 do 5 minutek :) ale od tyg jestem u siostry która ma 2,5 letnia córke i ona koniecznie musi spac z kuzynka wiec spia azem a ja miedzy nimi tyle ze dzieci zasypiaja ze mna i od razu jak zasna wychodze i nie ma problemu :) spia do 8 rano !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie wiem czy to dobrze usypiałam dziecko ale próbowałam różnych metot i najwspanialkszy moment kiedy dziecko już zasneło :) Pozdrawiam

Gość TakaSobieMama ;)
Mama po raz drugi a co jest złego w poleżeniu z dzieckiem przed snem, zwłaszcza jak spędza się pół dnia w pracy a i później nie zawsze jest czas na chwilę bliskości. Nasze przytulaliśmy przed snem, rozmawialiśmy i opowiadaliśmy bajki do 6 r.ż W polozeniu sie i poprzytulaniu nie ma nic zlego, wrecz przeciwnie :) ... tala chwila bliskosci i dziecku i mamie dobrze zrobi. Ale ZASYPIAC juz dziecko powinno samo. Autorko - polez sobie z malym, powyglupiajcie sie troche :P pozniej sie poprzytulajcie i postaraj sie malego wyciszyc, ale staraj sie wyjsc z pokoju ZANIM zasnie ... w pierwszy dzien Ci sie napewno nie uda, w drugi tez nie ... ale moze w trzeci, czwarty juz tak :) Jesli zaakceptowal zamiane noszenia na wspolne lezenie to znaczy ze kooperatywne dziecko masz :) Powodzenia !

Moje dziecko przez pierwsze 3 tygodnie życia zasypiało ładnie w łóżeczku-po karmieniu przyszedł czas na całusy,tulenie i do łóżeczka, ale potem dostał kolek i jedyna pozycja w jakiej względnie był spokojny to brzuch do brzucha.I tak cwaniak nauczył się spać ze mną.Oduczyłam go ponownie dopiero ok 6 miesiąca,ale nie było to dla mnie problemem, bo i tak sama jestem w domu na noc-mąz pracuje.Teraz owszem śpi w swoim łóżeczku,ale zasnąć inaczej nie zaśnie,jak tylko po butli mleka połozę się obok i mu śpiewam,opowiadam bajki,kołyszę i gładzę po główce,młody uśnie i fru do łóżeczka.Czasem jeśli bardzo dokuczają zęby-nie ma rady i biorę go do siebie-bo mam do wyboru albo sterczeć całą noc nad łóżeczkiem, alnbo zabrać go do siebie,przytulić i spać do rana.

No a czemu zasypianie dziecka przy mamie lub tacie jest złe? Moja tak zasypiała i jakos normalnie sie rozwija:) teraz ma 3 lata i od ok 1.5 roku sama zasypia w łózku juz bez nas, ale sama do tego dorosła poprostu.

Gość TakaSobieMama ;)
grzenia87 --> generalnie sie z Toba zgadzam :) .... dziecko samo do tego "dorosnie" ale trzeba mu w tym troche pomoc ;) ... Nie ma nic zlego w tym ze mama albo tata poloza sie kolo malucha .... kiedy maja na to czas. Problem w tym ze nie zawsz ten czas jest, pozniej oglada sie obrazki w stylu : goscie siedza sami w salonie a rodzice "walcza" zeby dziecko uspac :P.... znam przypadki ze tak bylo do 5-6 roku zycia :O .... Mysle ze rok to dobry wiek zeby nauczyc dziecko ODROBINY samodzielnosci. Nic na sile, ale powoli, malymi kroczkami... wszystkim to na dobre wyjdzie :)

mój synek ma 15 miesięcy i zasypia przy mnie albo przy tatusiu - idzie do łóżka kiedy jest śpiacy i zasypianie zajmuje mu może z 5-10 minut -to jest czas na całuski i przytulaski i nigdy w zyciu nie pozwoliłabym sobie tego odebrać. Jeszcze będzie zasypiał sam i jeszcze się natęsknię za nim...a póki co, przy zasypianiu jest cały Mój i uważam że to jedna z najlepszych chwil w ciągu całego dnia

Gość aguś24
Zdecydowanie odradzam bo kiedyś mały spał ze mną a potem były cyrki , dziecko musi wiedzieć gdzie jest jego łóżeczko , ja małego usypiam zazwyczaj na rączkach przytulam albo kładę jego główkę na moich kolanach i głaszcze go po włoskach jak tylko przyśnie od razu go odkładam do łóżeczka a teraz wyjęłam szczebelki i mały sam w dzień chętnie sam wchodzi i się bawi w łóżeczku ,wcześniej się bał.

jeszcze tylko powiem że od urodzenia chcieliśmy żeby młody spał z nami (nawet w tym celu kupilismy wielkie łózko) - obecnie przesypia cała noc i jak go uspię to moge go połozyc absolutnie wszędzie i nasza obecnośc nie jest w żąden sposób wymagana nigdy w zyciu nie stosowałam metod w której dziecko musi płakac - przez 15 miesięcy mój synek nigdy nie płakał dłużej niz minute ,a i to tylko w przypadku bólu ząbków - uważam że wypłakiwanie się jest ZŁE dodam że mój syn nie jest rozpieszczony, słucha się, chodzi do Klubu Malucha( w sumie jest to przedszkole, bo akurat żłobka w okolicy nie było...) i nie mamy z nim żadnych problemów i uważam że jest zasługą rodzicielstwa bliskosci a metody Tracy H. uważam za barbarzyństwo

Mój synek ma 17 miesięcy i zasypia głównie przy mnie. Dostaje mleczko, ja leżę obok i w momencie gdy mu się kończy mleczko odpływa. Leżymy sobie tak jeszcze chwilkę żeby mocniej zasnął i odkładam go do łóżeczka. Czasem od razu kładę go w łóżeczku ale czekam aż zaśnie. Lubię być przy nim przy zasypianiu. Czasem mu coś śpiewam, czasem czytamy książeczki. Zastanawia mnie jaki to będzie miało na niego wpływ w przyszłości, ale ponieważ wszystkie inne tego typu sprawy się u nas nie sprawdziły to się po prostu nie obawiam (przykład smoczek miał od urodzenia i był dla niego bardzo ważny, gdy miał 7 mies z dnia na dzień odstawił smoczek, sam z siebie i do teraz go nie potrzebuje, a każdy mi mówił "ograniczaj mu ten smoczek bo później sobie rady nie dasz i będzie 3 latek ze smoczkiem chodził") Aha a co do gości to mąż zostaje w salonie, a ja idę małego położyć spać. Chyba nie zbawi ich brak mojej obecności przez 10 min, dziecko jest dla mnie ważniejsze.

Ja raz chciałam zastosować merodę a niech się wyryczy-i pożałowałam..dziecko nieźle się rozsierdziło.Miałam duży problem z uspokojeniem go,a kiedy wreszcie się uciszył,złapał mnie za bluzkę tak jakbyśmy mieli się rozstać na zawsze,zrobiło mi się przykro, i nigdy więcej takiej metody, ale jak ktoś chce na swoim dziecku ćwiczyć,proszę bardzo.

Gość ddddddddddddd
Moja córka, obecnie roczna, miała od początku problemy z zasypianiem. Na noc jeszcze szło, ale w ciagu dnia jakbym jej nie "zmusiła", to nie spałaby wcale (i potem marudziła przez cały dzień). Wiec ją kładłam jak i na noc do jej łóżeczka i usypiałam - siedziałam obok i trzymałam za rączkę albo trzymałam dłoń przy jej twarzy (tak lubi). Ale w dzień zasnąć - nie ma mowy. Potrafiła i godzinę ryczeć i nie zaśnie cholera. Więc w końcu zaczęłam odbywać drzemki razem z nią. Zauważyłam, że ją morzy sen koło 11 i tak się kładłyśmy. Na początku były boje, ale potem szło coraz łatwiej. Teraz zasypia błyskawicznie, kiedy sie z nia położę - ta pora o 11 jest ustabilizowana. I jak ją położę samą w jej łóżeczku, to też zasypia bez specjalnych cyrków. Tylko jak leżę obok, to pospi 2 h, a jak śpi sama, to max godzinę, bo jak się przebudzi i zobaczy, że mnie nie ma, to już koniec spania. Ale ogólnie jestem zadowolona, że tak to wyszło. Wczesniej nie było żadnej reguły, czy zaśnie i o której. A w nocy spi w swoim łóżku i zasypia też tam, nie stosujemy żadnych "przenaszanek"

Gość Gennnnyyyy
Chyba jednak zostanę przy tej metodzie, tj kładzenie się z dzieckiem... bałam się, że mały w nocy będzie chciał do łóżka, ale było ok, do ok 23ej się przebudzał, głaskałam, przewracałam na drugi bok i zasypiał dalej,potem spał do rana (tj do 6.30, a w łóżku do ok 8ej,ale mówi się trudno). Co do gości to jw., poczekają z mężem te 10, 15 min (lub mąż siępołoży z dzieckiem), a wasze roczne dzieci zasypiają w łóżeczkach mimo tego, że są goście? Bo mój to żywe srebro i nawet bujany wtedy nie uśnie.