Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miodziolanka

obciążenie glukozą 75 g

Polecane posty

No właśnie dlatego się zastanawiam czy wynik nie będzie fałszywie zawyżony u mnie. Zastanawia mnie czy zawyżony będzie tylko ten na czczo czy również ten po 2 h? A może ten po 2 godzinach będzie taki jaki będzie nawet niezależnie od tego co się jadło dzień wcześniej? W pierwszej ciąży miałam obciążenie glukozą 50 i po godzinie miałam 146 i lekarz uznał wtedy że to na granicy normy (norma była chyba do 140) i zostawił tak jak jest. A teraz mam cykora, że jak wtedy przy normalnym jedzeniu było na granicy to ile będzie teraz jak może być zawyżony :( Nie chciałabym znowu powtarzać badania, bo to można jajko znieść w ten poczekalni przez te 2 godziny bez ruchu...

No właśnie... powinno się jeść normalnie tak jak na co dzień a ja wczoraj nie jadłam "normalnie" jak na co dzień bo był tłusty czwartek... :-/

na skierowania powinno być napisane czy próba po godzinie, czy po dwóch czy dwie opcje jednocześnie kłucie przed picie tego bełtu po którym jest niedobrze siedzenie (godzinę/dwie godziny) kłucie i do domu:)

Hej. Ja byłam we wtorek. Glukoza kupiona w aptece koszt 7 zł. Badanie 18 zł-z prywatnego gabinetu bez skierowania. Labo małe przyszpitalne w Wlkp. Rano na czczo-pobranie krwi z żyły na cukier + morfologia -zlecenie lekarza. Glukozę zabrała laborantka , sama rozpuściła, spytała czy mam cytrynę, wcisnęła, resztę oddała jakbym chciała sobie " docisnąć" soku. Szklanka od Nescafe frappe około 300 ml:P Przydała się ta reszta. Od momentu wypicia, odliczyła 2 h. Mówiła, że można popijać zwykłą wodę. Na pytanie czy mogę wyjść na miasto stwierdziła, że raczej nie bo "wyskaczę tę glukozę". Drugie pobranie z palca. Wyniki odebrałam dzisiaj -są ok.

Gość anolka
Witam, bylam na badaniu przedwczoraj i bylo tak: 1. Pobranie glukometrem z palca 2. Pierwsze pobranie z zyly 3. Wypicie glukozy (kubeczek jednorazowy) 4. Po godzinie drugie pobranie z zyly 5. Po nastepnej godzinie trzecie pobranie z zyly. Do roztworu glukozy z woda mozna wcisnac pare kropel cytryny, wypic nalezy od razu calosc, miedzy jednym badaniem a drugim trzeba siedziec lub lezec ;) jesli jest taka mozliwosc, czyli jak najmniej sie ruszac.

odebrałam już wyniki badań i powiem wam że człowiek to się zawsze czymś będzie martwił,... jak nie za wysoko to że za nisko... na czczo jednak nie miałam za wysokiego poziomu, bo 93 więc w normie (z glukometru wyszło podobno 108 wtedy), a po 2h ... 84 niby chyba w normie, ale martwię się czy oby na pewno, bo jest niżej niż na czczo. :-o

Gość gość
Jutro mam badanie 75g glukozy kupione, wezmę ze sobą wodę i cytrynę... Żeby tylko nie zwymiotować :)

Gość gość
Ja czytałam różne wypowiedzi szłam w takim strachu, a tak naprawdę nic takiego, po prostu słodki napój. Idzie się na czczo, pobierają krew, pije się to i czeka na poczekalni 2 godziny i po upływie dwóch godzin badanie krwi. Nic strasznego, więc dziewczyny głowa do góry i nie czytajcie głupot, że to takie straszne bo komentarze typu " najgorsze badanie w życiu " to do śmiechu doprowadzają. Cytryna też nie jest potrzebna.