Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdgvfdtghrtfh

CZY NIE UZYWANIE KREMÓW DO TWARZY MOŻE SZKODZIC CERZE?

Polecane posty

Gość fdgvfdtghrtfh

Mam 23 lata...Cerę naczynkową, wrazliwą...ze skołnnościa do zaskórników. Kiedy używałam kremów moja skóra się jakby "zapychała"... Teraz nie używam w ogóle...I mam wrazenie,że moja cera jest lepsza... A Wy? Uzywacie kremów?

no właśnie ja mam podobne wątpliwości. pewnie wszystko zależy od dobrze dobranych kremów ale: mam 28 lat, nadal problemy z trądzikiem a moj dermatolog mówi, żebym nie używała żadnych kremów przeciwzmarszczkowych itd. bo wg niej moja skóra jest na tyle gruba i nawilżona, że nie potrzebuje dodatkowych specyfików. ja w ogóle jestem cienka w te klocki i nudzi mnie kremowanie :P ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie jestem coraz młodsza i pewnie czasem przydałoby się pomóc skórze. za radą koleżanki zakupiłam w internecie całkowicie naturalne kosmetyki do pielęgnacji skóry - najlepej sprawuje się olejek arganowy i masło jojoba. pomimo moich problemów ze skórą (które spowodowane są głównie przez hormony), mogę używać olejków - wbrew pozorom większość z nich świetnie sprawdza się nawet w przypadku przetłuszczania skóry. i muszę przyznać, że np. używanie masła jojoba jest tak miłe, że robię to z chęcią - czasem smaruję się nim tylko pod oczami, czasem nakładam na całą twarz, na noc, i rano skóra jest zdecydowanie przyjemniejsza i wizualnie i w dotyku. polecam więc :) poza tym uważam, że i tak najważniejsze są: regularne złuszczanie zdrowa dieta obfitująca w substancje, które wspomagają regenerację i nawilżenie naskórka (w tym oczywiście picie dużej ilości wody, z czym u mnie także bywa różnie, ale staram się) suplementacja, jeśli jest taka potrzeba - a umówmy się, że teraz rzadko kto jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu w witaminy i inne składniki tylko za pomocą diety - nie wolno przesadzać w żadną stronę ale sądzę, że multiwitamina sprawdza się w okresach zwiększego zapotrzebowania na składniki odżywcze a i jeszcze jedna moja obserwacja - nigdy nie mam tak pięknie nawilżonej skóry jak wtedy, gdy codziennie zjem jedno awokado - więc pamiętajmy o zdrowych tłuszczach, zwłaszcza w połączeniu z warzywami i owocami

Gość lek
Powiem Ci tak, pewnie jedna wizyta u kosmetyczki nie zaszkodziłaby Ci , aby dowiedziec się jak dbac o cerę . Ja mam 10 lat więcej i od zawsze stosuję peeling i potem lekkie kremy nawilżające. Nie wydaję fortuny na kremy. Kupuję w rossmannie np. nivea , garnier. Możesz zaopatrzyc się w peeling enzymatyczny on jest delikatniejszy. Myślę ,że powinnas brac rutinoscorbin lub inne podobne wit. C aby wzmocnic naczynka ale regularnie. Nie malowac się jakoś przesadnie ( tzn. pacykowac) :)

Gość olej winogornowy
DOKŁADNIE !!! Natura, natura i jeszcze raz natura :) ja sie smaruje olejem winogronowym i olejem koskowym dodaje troszke kwasu hailauronowego zeby lepiej sie wchłaniał i skóre mam jak pupcia niemowalczka, a wczesniej po kremach bywało bardzo źle :-o

Gość logicznie myśląc
coś czego się nie robi nie może szkodzić

Gość izkkka
Zapychała się, bo używałaś kremów źle dobranych, np. z olejami mineralnymi. Dobrze dobrane kosmetyki i ładnie zwężą pory, zmniejszając zaskórniki, i naczynkom nie zaszkodzą (przeciwnie).

Gość soobota17
Ja nie używam niczego, bo kremy mi podrazniaja skórę. Oleju kokosówego nie używam bo zapycha mi pory. Jedynie co robię to myje i peelinguje regularnie twarz i czasem maseczka sciagajaca alboo z zielonej glinki i tyle. A mam prawie 40 lat i skórę ładniejsza niż większość moich koleżanek w tym wieku.

Gość gość
moj lekarz powiedzial mi ze nie moge uzywac zadnych kremow, tylko mycie twrzy przegotowana woda z sokiem z cytryny. Na poczatku balam sie ze skora bedzie sucha (stosuje tez papaje co drugi dzien i platki owsiane i maslo kakaowe) ale okazuje sie,ze po juz prawie 4 tyg skora wcale nie jest sucha, jest miekka, gladsza i jakby czystsza!!! jestemw w szoku. Ponoc wiekszosc kremow teraz to sama chemia. Zobaczymy co bedzie dalej,ale nie poddaje sie!