Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewkikontaktowe

okulistka nie dobrala mi soczewek

Polecane posty

Gość soczewkikontaktowe

witam Chcialam sie Was poradzic. Otoz bylam u okulisty, poniewaz chce zmienic okulary na soczewki. Okulistka zbadala mi wzrok, wypisala recepte i na tym sie skonczylo. Dopiero czytajac pewne informacje na roznych forach dowiedzialam sie, ze powinna mi dobrac odpowiednie dla mnie soczewki. I jestem w kropce. Dodam, ze byla to wizyta prywatna bo na NFZ musialabym dlugo czekac. Nie wiem teraz czy moge samam zaopatrzyc sie w soczewki np poprzez allegro czy u optyka. Nie stac mnie na kolejne wizyty u okulisty.

Gość soczewkikontaktowe
Dziewczyny prosze o porade :):)

Gość anna maria ja
A powiedziałaś jej, że chcesz nosić soczewki kontaktowe? Takie rzeczy mówi się podczas badania, wtedy okulista często sprzedaje ci już pare soczewek w gabinecie i uczy zakładać. Pozatym na NFZ okuliści nie dobierają soczewek bo za to im nie płacą dlatego trzeba chodzić prywatnie.

Gość wersza
no lwasnie wspominalas jej o tym, ze chcesz nosic soczewki ? wiesz dobieranie soczewek na nfz nie jest w standardzie, wiec trzeba bylo powiedziec to lekarce.

Gość soczewkikontaktowe
byla to wizyta prywatna i od razu na wstepie powiedzialam, ze chce nosic soczewki kontaktowe. Po to do niej poszlam. I tak jak wyzej napisalam zbadala mnie, wypisala recepte na soczewki i wspomniala tylko, ze jesli bede miala klopot z ich zalozeniem to moge przyjsc do niej to mi pomoze. I tyle. A teraz dowiaduje sie, ze to Ona powinna mi dobrac i zalozyc te soczewki. Nigdy wczesniej nie mialam stycznosci z soczewkami i jestem po prostu zielona pod tym wzgledem. Ale okulistka sama powinna wiedziec co trzeba zrobic. Nie wiem co mam teraz zrobic.

Gość soczewkikontaktowe
dziewczyny poradzcie cos. Moze zryzykowac i kupic na wlasne reke?

Gość wersza
a kto powiedzial, ze miala ci dac soczewki ;/ co masz na tej recepcie ? pewnie napisala ci moc, krzywizne i srednice soczewki, i o takich parametrach powinnas kupic soczewki.

Gość soczewkikontaktowe
Oczywiscie, ze nie dac ale zakupic u Niej na probe jedna pare i pomoc w zalozeniu ich. To wszystko. Zreszta nie mialabym zadnych watpliwosci gdyby nie wypowiedzi na forach, ze nie wolno pierwszych soczewek kupowac na wlasna reke tylko okulistka powinna pomoc w ich doborze. recepta jaka mi wypisala rozni sie od recepty na okulary tylko tym, ze jest napisane Bcz 8,6.

Gość wersza
nie wolno kupowac soczewek na wlasna reke gdy nie znasz parametrow, gdy juz je znasz wybierasz sobie soczewki jakiej firmy chcesz( zgodnie z parametrem), to tobie musi byc wygodnie, okulisci nie narzucaja nikomu jakiej firmy ma nosic soczewki. dobor soczewek to wybor parametrow, a nie producenta ;/ kompletnie sie nie przygotowalas do tej wizyty ;/ a niestety trafilas na jakas nierozgarnieta okulistke. z tego co widze znasz tylko krzywizne oka, a co z moca, srednica (ta to akurat jest chyba najmniej wazna).

Gość soczewkikontaktowe
Napisalam czym sie rozni recepta na okulary od tej ktora mi wypisala na soczewki. o mocy nie wspomnialam bo to jest oczywiste. Poza tym dlaczego to ja mam sie przygotowywac do wizyty u okulistki?? Od tego Ona tam jest zeby mi wszystko wyjasnic.

Gość wersza
no to teraz idz do okulistki i rob jej awanture, wybralas jakas szarlatanke to masz :D poza tym trzeba byc debilem by isc do lekarza i siedziec cichutko, nie zapytawszy nawet czy nie ma na sprzedaz soczewek :D widac, ze gowno wiesz o soczewkach. nie zawsze moc okularowa jest rowna mocy soczewek kontaktowych. przy wyzszych wadach zaniza sie moc soczewek kontaktowych, do chyba - 5D sa one takie same jak okularowe.

Gość kiedys soczewki dziś okulary
soczewki strasznie niszczą wzrok, poczytaj sobie o tym. lepiej nosić okulary

Gość qx1
Trochę mącicie dziewczynie w głowie. Dostała receptę na soczewki ze wszystkimi parametrami jak na okulary + promień krzywizny ( parametr potrzebny do zakupu soczewek). Czego jeszcze oczekiwać? Z tą receptą udaje się do optyka, kupuje soczewki wg parametrów z recepty ( optyk zna się już), płyn do soczewek i idzie do domu, uczy się zakładać przed lustrem wg wskazówek ( są na opakowaniu soczewek a jak nie ma to łatwo odszukać w necie). Żaden okulista nie daje próbnych soczewek, nie sprzedaje dodatkowego opakowania itp. Jeśli już to na swoich własnych, wykupionych uczy jak zakłada się. Ale uczy radząc, nie że sam zakłada komuś. Tak samo możesz autorko zakupić sobie ''na próbę nauki'' soczewki u okulisty i próbować. Niczym to nie będzie różniło się od tego zakładania u okulisty.

Gość an9024
Lekarz okulista powinien poinformować Cię jaką masz krzywiznę oka i jaką wadę wzroku. W tedy bez problemu możesz dobrać soczewki jakie Cię interesują . Znam dobrą firmę OPTIVA , która sprzedaje soczewki przez Internet.