Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trawiasta

ile to może mieć kalorii, kuchnia włoska, proszę o pomoc.

Polecane posty

no wiadomo, ze kasza bez skwarków ja nie lacze tez kaszy z miesem tak wiec dzisiaj na obiad: kasza, troszeczke marchewki gotowanej, pare malusienkich ogórków konserwowych i pomidor.

Gość gość
a gdzie pisze ze ze skwarkami? ja nie widze

Gość gość
aha , moj maz lubi ziemniaki ze skwarkami , wrrrr

No może trochę przesadziłam z tymi potrawami Beny156, bo ich przecież nie je się na co dzień jeśli chodzi o kaczkę,a kaszę lubię i zamiast skwarek dodałam podduszoną na oliwie cebulkę do tego jogurcik i okazało się, że jest to znakomity pomysł na dietetyczny obiad, no nie, a tak nawiasem mówiąc, czy mógłbyś mi przesłać jakiś przepis na małokaloryczne, proste obiadki, ale bez ryb na parze, czy gotowanych, będę ci dozgonnie wdzięczna z ta sama prośba zwracam się do innych forumowiczów.

Gość gość
wujek gogle sie klania:)sama nie umiesz poszperac?

Drogi gościu doskonale potrafię szperać w google, ale mnie zależy na sprawdzonych przepisach, a w google nie zawsze takie są, chyba lepiej jeżeli ktoś ci poleci jakąś potrawę, poda przepis, nie stosowałaś, czy nie stosowałeś tego, bo w końcu nie wiem, kto się kryje pod nickiem gość, może w końcu gościu byś się zarejestrował, tak lepiej będzie się dyskutowało, jeżeli w ogóle z tobą pójdzie podyskutować.

No właśnie coś za dużo tych gości. trudno się w tym połapać. Wracając do prośby malwy 58, to chciałbym wiedzieć jakie produkty najbardziej by cie interesowały w dietetycznym obiedzie. W tedy będzie mi łatwiej coś bardziej konkretnego polecić.

Może coś z warzyw, albo jakąś dobrą zupę, a może coś z ziemniaków? ja to bym najlepiej zjadła placki ziemniaczane, bo uwielbiam, ale......

Gość parararaarar
ja plackie robie z cukini i sa pyszne

No właśnie Malwa 58, dokończę za Ciebie- ale są bardzo kaloryczne. Mam jednak do placków smażonych alternatywę w postaci placków z piekarnika. Tak właśnie pieczone placki ziemniaczane są o wile mniej kaloryczne bo nie dodaje się do nich mąki ani tez nie potrzeba do nich ogromnej ilości oleju. Oto przepis Zacznę może od składników 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko ewentualnie nieduża marchewka zioła - najlepiej świeże, do wyboru: majeranek, tymianek, natka pietruszki sól i pieprz Łyżka oleju Przygotowanie Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, dodać drobno posiekaną lub startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko. dla wzbogaceniu smaku i ożywienia koloru możną dodać potartą 1 marchewkę ale nie jest to konieczne. z marchewka nie przesadzać, bo mogą być słodkie. Następnie wsypać przyprawy i zioła i wszystko wymieszać. Jeśli zbierać się będzie dużo wody, to trzeba ja odsączyć, masa powinna być raczej sucha. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go olejem i układaj na nim uformowane placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około pół godziny - aż placki będą złote. Zapewniam Cię,że jest to danie smaczne, zdrowe i nietuczące. Smacznego

parararaarar masz rację z cukinii są pyszne, bo też robiłam, ale niestety smażone, a co smażone to niezdrowe i baaaardzo kaloryczne jak zauważył Beny. Ale dziękuję ci Beny za przepis na placki z piekarnika, na pewno zrobię, może dzisiaj, bo ich wykonanie według tego co czytam wcale dużo czasu nie powinno zająć.

Gość gość
a ja pieke na suchej dobrej patelni ( 3 krople oliwy z oliwek ) i nie pzrywieraja isa prawie bez kalori jem czesto

Gość gość
beny a zdrowe kalorie to co? zdrowey tłuszcz niski indeks juz zapommnailes? pzreciez nie piecze sie tak jak frytki tych plackow

Gość gość
a w twoim beny ostatnim wpiesie w menu jest az lyzka oliwy i co ty na to? raz piszesz tak a raz tak eh....

Kuchnia włoska jest bardzo dobra i nie musi być bardzo kaloryczna. Można dania przygotować w domu na zamiennikach dietetycznych. Też może być smaczne... Warto próbować :) www.restauracjapomodorino.pl

Gość gość
E tam kalorie, teraz wszyscy powariowali i tylko ciągle liczą kalorię, nie ma się co tak bardzo nimi przejmować. Jeśli chodzi o kuchnię włoską to zajrzyj do nich http://www.sycylia.com/ mają naprawdę dobre jedzenie.