Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margarita6645

DO KATOLIKÓW WAŻNE !

Polecane posty

Gość margarita6645

Witajcie. Mam problem z moją nastoletnią córką. Wczoraj znalazłam w jej pokoju jakieś tabletki, nie wiedziałam co to jest, pierwszy raz widziałam je na oczy. Później wpisałam ich nazwę w wyszukiwarkę i co - okazało się, że są to środki antykocepcyjne. Jestem zdruzgotana, czuje się, jakbym poniosła klęskę wychowawczą. Z mężem wychowywaliśmy córkę tak, by wyrosła na porządną dziewczynę. Wysyłaliśmy ją na oazy, pielgrzymki, i do tej pory sprawowała się dobrze. Jestem w wielkim szoku, po tym uświadomiłam sobie, że tabletki równają sięz rozpoczęciem jej życia seksualnego, dla mnie to niedopuszczalne. Poza tym środki antykocepcyjne są przecież grzechem śmiertelnym - zabija się nienarodzone dziecko :( Boję się o córkę, że nie dostanie rozgrzeszenia i będzie żyć w wiecznej hańbie. Co mam robić, porozmawiać z nią, wyjaśnić to ?

Gość rozumiem, ze to podpucha
ale na wszelki wypadek (gdyby tak jednak nie bylo), zapytam: jakim cudem pigulki zabijaja dziecko, skoro do zaplodnienia nie dochodzi, gdyz w wyniku ich dzialania wstrzymana zostaje owulacja???? ...dla niedouczonych - nie ma jajeczka, wiec plemnik nie ma sie z czym polaczyc :P

Gość margarita6645
Prosiłam o rady, a nie o osądzanie i przede wszystkim prosiłam o wypowiedzi KATOLIKÓW - proszę czytać uważnie, osoby powyżej...

Gość bezsera
Invicta ale to też grzech ;D ten temat jest totalnie bez sera... XD tabletkami się zabija nienarodzone dziecko hehehe a przez całowanie można zajść w ciążę??? albo.. pytanie z innej beczki ale tej samej.. jak mój tata się kąpie w wannie i ja później do tej wanny wsiadam to mogę zajść w ciążę??? dzieńdobrybardzo boli mnie kolano.. czy to może być ciąża pozamaciczna? WTF???!!! A internet to też grzeeeech! Idź do proboszcza i z nim pogadaj :D

Dziecko jest BARDZO ROZUMNE. Zabezpiecza się przed ciążą. Ja bym na początku się cieszył. Pytasz "Co zrobić?". To może sprecyzujmy co chcesz osiągnąć? Co chcesz uzyskać?

Gość bezsera
spoko.. jestem katoliczką ale nie fanatyczką :) bez jaj! Ludzie kochani :D

Gość margarita6645
Owszem, jest to ciężki grzech - ale ludzie, którzy nie są katolikami, są zatraceni w grzechu i tego nie widzą, nic dziwnego, jak wszystkie media promują współżycie wszędzie i z każdym a także takie tabletki albo o zgrozo - aborcję... JacekJ- chcę dla mojego dziecka jak najlepiej, nie wiem, może za mało rozmawiałam z Kasią o Bogu, może nie byłam zbyt dobrą matką...

hhmmm tak jakbym czytala o sobie. moi rodzice również są zagorzałymi katolikami, wysyłali mnie na oazy, chodzilam do katolickiego liceum, rozmawiali ze mna, tłukli do głowy ze seks przedmałżeński to najwieksze zlo, ze antykoncepcja tez jest zla itd. A i tak zrobiłam to co chciałam - wspolzyje ze swoim narzeczonym, a rodzicom dla swietego spokoju przytakuję i nie uswiadamiam ich ze juz nie jestem dziewicą. Twoje podejscie jest niewlasciwe, pogódź się z tym, ze nie na wszystko mozesz mieć wpływ i chwała Twojej córce za to, ze jest tak rozsądna.

Gość taaaaa....dobrze, ze sie corka
nie nabawila przy Tobie zahamowan seksualnych. Poza tym moze to z nia porozmawiasz, a nie z nami?

@margarita6645 Chcę Ci pomóc. Wiemy, że dziecko bierze piguły anty. Wiemy, że jesteś w szoku, że nie popierasz seksu w tym wieku. Ile ma lat córka? Kolejna sprawa - przemyśl co chcesz osiągnąć? Chcesz ją przekonać aby przestała brać i uprawiała seks bez zabezpieczeń? Chcesz aby zapomniała o seksie? Jak napiszesz CO CHCESZ ZMIENIĆ, może pójść dalej. Na razie jesteś zszokowana i oburzona. I tyle ... jak emocje opadną zastanów się czego chcesz. Bo na razie to chyba nie wiesz ...

Gość margarita6645
Rozmowę z nią muszę przełożyć na później, najpierw muszę to wszystko sobie w głowie poukładać, co zrobiłam nie tak...

Gość kreminka
mam nadzieje że to prowo, jak bym miała taka zdewociała matke to bym z domu uciekla albo sie zabila

Gość margarita6645
JacekJ - córka ma 17 lat. Owszem, chcę żeby zapomniała o współżyciu, bo to nie jest na to pora. Jeśli zbrukała swoje ciało to niech chciaż przstanie trwać w wielkim grzechu nadal...

Gość kreminka
-10 000 000/10 jęsli to prawda to bym sie zabiła na jej miejscu że mam taka matke...

Gość taaaaa....dobrze, ze sie corka
"zbrukala swoje cialo"... A jak sie stalo, ze masz dzieci?

margarita6645 gorsze rzeczy ludzie robia niz uprawianie seksu przedmalzenskiego.ogarnij sie, bo zalatuje tu fanatyzmem religijnym

A to lepiej jakby miała z piątkę dzieci którym nie mogła by zapewnić normalnego życia? Lepiej jakby Ci oznajmiła "mamo jestem w ciąży, tatusia brak" ? Druga sprawa jak zaczęła współżyć to już nie ma odwrotu ... To wciąga jak narkotyk! Na nic sie Twoje wywody religijne zdadzą , musisz sie z tym pogodzić ! I podejść do sprawy teraźniejszo a nie zasadami religijnymi bo poniesiesz porażkę! Twój wybór!

Gość margarita6645
Nie rozumiem o co Wam chodzi z tą sytuacją. Najwidoczniej, dla Was każda sytuacja, w której się pojawiają problemy to prowokacja. Normalnie - uprawiałam seks jak każda normalna osoba ale - w małżeństwie i to jest różnica

Gość alebaba
Po pierwsze: niektóre leki antykoncepcyjne są również stosowane jako leki przy niektórych schorzeniach kobiecych; jeżeli znalazłaś takie lekarstwo, niczego to nie dowodzi. Po drugie: dorosłe dzieci mają prawo wybrać swoją drogę życiową, swój światopogląd. Po trzecie: również my, katolicy jesteśmy grzeszni i popełnienie grzechu nie jest przecież równoznaczne z potępieniem. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli sama jesteś bez grzechu, potępiaj swoją córkę, ale to zła droga.

Gość kreminka
wiesz, że wiele osób w tych czasach nigdy się "pobiera"?? człowiek ma swoje biologiczne potrzeby i ich nie zwalczy

Gość NiktNIEwiedział
Jaki grzech nie no przyjemności sobie odmawiać to nie grzech ale przykre starałaś się niestety tylko każdy ma swój rozum,i wielka szkoda że nie po ślubie seks, byłoby nAs więcej na tym pięknym świecie

Gość margarita6645
Owszem, każdy posiada popęd płciowy ale po to Bóg dał nam rozum, byśmy umiejętnie z niego korzystali i kontrolowali przede wszystkim, a nie kopulowali kiedy tylko nam się zechce, jak dzikie zwierzęta...

Gość kreminka
niekótrzy nie wierzą w boga. tylko w nauke! może twoja córka należy to tych wierzacych w naukę

Gość margarita6645
Moja córka wierzy w Boga - inaczej czemu sama, z własnej woli jeździłaby na pielgrzymki i chodziła na oazę ? Nauka nie ma tu nic do rzeczy.

Gość karciaparcia
ja tez miałam rodziców katolików tzn za mojego dzieciństwa byli katolikami a teraz razem ze mną są agnostykami i odrzucają calkowicie kościół katolicki i wierzymy w naukę prawo etykę itp może twoja córka ma podobnie

Gość karciaparcia
moja kolezanka jedźiła na pielgrzymi i oazy żeby bawić sie z równiesnikami, poznawać chłopaków, pic piwko i popalać papierosy...

Gość margarita6645
mimoka - bo jesteśmy rozumnymi stworzeniami. Jeśli chcesz być bezmyślnym tworem, któremu w życiu zależy jedynie na kopulacji to droga wolna - wybierz życie bez Boga, obyś tylko się nie przejechała...

Gość mimoka
Jeśli wierzy w Boga to nie powinna uprawiac seksu i korzystac z tabletek anty. Skoro to robi tzn że nie wierzy.