Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aaaag

Badanie WR i KTG

Polecane posty

Gość AaaagT
Niestety nie moge chodzic ani nawet siedziec zewzgledu na probleny z szyjka i macica. Jednak nie dawno bylam w szpitalu w ktorym bd rodzic i tam dawalam moja karte ciazy i nic nie mowili o tych badaniach tez. Normalnie kazdy ma innaczej. Wiem ze ta gin nawet prywatnie nie karze robic tych badan, nawet niektore bie nialy tego WR dlatego chcialam sie dowiedziec czy to normalne bo to moja 1 ciaza ale widze ze nie byla najlepiej prowadzona. Nie wiem dlaczego ci lekarze sa tacy zaniedbujacy swoje obowiazki.

Gość mkolawer
agat, wiesz są różne podejścia, lekarzy...bo nie sądzę, że lekarka nie ma wiedzy, że robi się takie badania :O. Jak to się mówi ufaj, ale sprawdzaj, polecam!

Gość fhthvgft
Odczyn Combsa wykonuje się tylko w przypadku konfliktu serologicznego, czyli jedno Rh+ drugie Rh-. Ma on za zadanie stwierdzić czy w organiźmie matki wytworzyły się przeciwciała przeciwko dziecku. Wykonuje się go 3 razy w czasie ciąży. Przyszła mama mimo konfliktu serologicznego nie zawsze takie przeciwciała wytwarza i wtedy wszystko jest ok. Dodatni odczyn stanowi zagrożenie dla płodu i wtedy trzeba podać immunoglobulinę mamie.

Gość Jajajd
Ja chodzilam prywatnie i tez nie mialam tych badan robionych. Gdy w pierwszej ciazy je zrobilam i przynioslam wyniki to lekarz ni powiedzial ze gdyby potrzebowal tego to by powiedzial ze trzeba i nawet nie spojrzal . Przy drugiej ciazy tez tak mialam a bylam juz w publicznej przychodni i w trzeciej tez. Dwoch lekarzy i mialam identycznie jak autorka.

Gość mkolawer
i co ciekawe i nie mogłam na początku tego rozgryźć, ale teraz już zapytam się lekarz, bo mam wynik tego badania, zlecił mi zrobić alloprzeciwciała do grupy krwi, dodam że mam odczynnik Rh+. Wiecie coś o tym?

Gość Aaaag
Jednak mam nadzieje ze szybko urodze juz sie nie moge doczekac, chodz troche sie boje. :-) Ale dzisiejsza noc to masakra byla nie moglam zasnac bo balam sie ze zaczne rodzic, moj chlopak tez na czuwaniu spal

Gość mkolawer
Spoko, to że nie masz tych badań, to nie znaczy, że coś będzie nie tak, nie jedna miała szereg badań i się źle skończyło, no nie ma zasady. Będzie dobrze :)

Gość Aaaag
No gin mowila ze wszystko z dzieckiem ok tylko ze olbrzym to to nie bedzie bo waha sie w ok 2,5 kg. Ja w do 37 tyg przytylam 8,5 kg z czego ostatnie 1,5 kg w ciagu dwoch tyg. Ostatnio odczuwam nieziemski apetyt jak nigdy normalnie :-)

Gość mkolawer
Tylko na przyszłość, przy ewentualnej drugiej ciąży pamiętaj, że zawsze lepiej te badanie zrobić niż nie, dla dobra dziecka i dla własnej świadomości, żeby np. wiedzieć czy jest się nosicielem żółtaczki...