Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość remia19

badanie dematoskopowe ?

Polecane posty

Gość remia19

Dziewczyny która miała robiona dermatoskopie ? ja sie wacham czy zrobić tylko kilku znamion, czy całego ciała. Jak to wyglada lekarz najpierw oglada znamiona , apotem decyduje do ktorego użyc dermatoskopu? trzeba rozebrać do bielizny czy całkiem, na co mam sie przygotować

Gość moooonia
DERMATOSKOPIA To nieinwazyjna metoda diagnostyczna wykorzystywana do oceny znamion i nowotworów skóry. Jest metodą szczególnie przydatną w różnicowaniu znamion barwnikowych. Pozwala rozróżnić znamiona łagodne, niewymagające interwencji chirurgicznej i znamiona podejrzane, wymagające częstszych kontroli lub usunięcia chirurgicznego. Jest to szczególnie ważne u osób posiadających dużą liczbę znamion. Dermatoskopia pozwala na rozpoznawanie nowotworów skóry nawet na bardzo wczesnym etapie ich rozwoju. Należy podkreślić, że wczesne wykrycie nowotworu skóry pozwala na jego całkowite wyleczenie. Badanie dermatoskopowe polega na oglądanie znamion skórnych urządzeniem powiększającym obraz 20-krotnie, posiadającym oświetlenie boczne, które pozwala uzyskać „trójwymiarowy obraz skóry. Trafność diagnozy uzależniona jest przede wszystkim od doświadczenia lekarza wykonującego badanie.

Gość 0000000000000000000
czy dermatolog za pomocą dermatoskopu jest w stanie jednoznacznie stwierdzić, że dana zmiana jest czerniakiem ?

Gość odswieżanieeeeeeee
????????????

Ja miałam takie badanie-rozebrałam tylko "górę" do biustonosza i miałam ogladane znamiona za pomocą dermatoskopu. Jedno znamię pani onkolog sie nie podobało i miałam je wycięte w ciagu 2 czy 3 tygodni i próbka poszła na badania do Krakowa-na wynik czeka sie około 3 tygodni-u mnie zmian nowotworowych nie wykryto. I planuję chodzić na badania kontrolne co roku:)

Gość blumoooooon
Jak poszłam do dermatolog z pieprzykiem na szyi bo miał nieregularny kształt, ale okazało się ze jest ok. potem sprawdziła jeszcze plecy ręce i tułów, musiałam zdjąć tylko bluzkę