Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciocia klociaa

Jaki telefon dla 9 latka?

Polecane posty

Gość ciocia klociaa
dziękuję wszystkim osobom, które rzeczowo się wypowiedziały, dziękuję za wszystkie propozycje. zaraz przejrzę podane przez was typy telefonów :-)

Gość Spodniarek
Na poczatek taki z dzialu zabawek.

Gość Furuuka
Co wy macie z tymi zabawkowymi? To, że nie nadążacie nie znaczy, że inni też! 9 lat to sporo, już się samemu chodzi do szkoły. Telefon się przydaje. Np. dzieciak wychodzi ze szkoły, pogoda ładna to idzie sobie z kolegą na lody. Ale, ale, przecież babcia czeka z obiadem! No to dzwoni do babci, co by się kobicina nie denerwowała i nie wyglądała za wnuczkiem. Oszczędza gaz i tak dalej. A jak nie ma telefonu? To rodzina jest narażona na nerwy, wyjdzie Ci dziecko z domu gdzieś, spóźnia się bo się zabawił i ani nie dowiesz się co robi, ani za ile będzie.

Gość gratulacje rozsądku
"9latek to już dośc samodzielne dziecko, sam wychodzi na podwórko, sam chodzi do kolegów" a 11-latka to nawet sama potrafi wsiąść do samochodu obcego mezczyzny :-( takie samodzielne są

Gość ciocia klociaa
no widzisz, a gdyby ta 11latka miała telefon to może zadzwoniłaby do mamy powiedzieć że idzie z 30letnim panem w dresach szukać pieska i nie byłoby tragedii

Gość Furuuka
Przepraszam bardzo, ale co to ma do telefonu dla dziewięciolatka? Nie miała do głowy wpojonych zasad. Niektórzy rodzice mówią raz, inni to wpychają w łepetynę. Mi wepchnęli, nie lecę na facetów, którzy szukają pieska. Niech sobie sami szukają, jak znajdę psa to zadzwonię i tyle.

Gość gratulacje rozsądku
ta 11-latka miała telefon... bo nie sprawa w fałszywym poczuciu bezpieczeństwa, bo telefon dziecka nie obroni dziecko trzeba odpowiednio wychować i przygotować do zycia na świecie

Gość ciocia klociaa
śmieszy mnie to wmawianie na siłę że robimy krzywdę kupując dużemu dziecku, zaraz nastolatkowi telefon. krzywdę sobie nim zrobi? niektórzy kupuja na komunie kłady, z nimi porozmawiajcie, ok? bo akurat wyśmiewanie telefonów czy laptopów na prezent trąci pieniactwem.

Gość gratulacje rozsądku
ta 11-latka miała telefon... ale rozumu jej brakło i żeby nie było, bardzo mi szkoda tego biednego dziecka

Gość gratulacje rozsądku
telefon komórkowy w wieku 9 lat = rak mózgu w wieku 29 lat

Gość ciocia klociaa
gratulacje rozsądku problem w tym, że jedno przeczy twoim zdaniem drugiemu. a wcale tak być nie musi. nasz 9latek jest rozsądny i sie z nim rozmawia. to że będzie miał telefon nie zmieni sytuacji. ale jeśli masz inny pogląd, to ok. nie kupuj swojemu dziecku, wnukowi, chrzesniakowi telefonu do 18ki albo i dłużej, twoja sprawa i nic mi do tego. i myslę że podobnie w drugą stronę.

Gość ciocia klociaa
gratulacje rozsądku telefon komórkowy w wieku 9 lat = rak mózgu w wieku 29 lat nie jest to potwierdzone to raz. dwa już było z nim rozmawiane na ten temat i założę się że w przeciwieństwie do ciebie zna dokładnie zasady bezpiecznego korzystania z telefonu, właśnie wobec zagrożenia rakiem mózgu :-)

Gość Furuuka
Na komunię fajnie jest dostać coś, czego chcemy. Telefon, aparat, rower, laptop, jak najbardziej w porządku. Ale faktycznie quady to przesada, takie dziecko wsiądzie, pierdzielnie w słup i po nim. Quad jest fajny jak się ma gdzie nim jeździć. Np na wsi są ok, a przynajmniej dla tych po 13, inny tego nie utrzyma, jechałam nie raz, zawsze z kimś za plecami. I quady nie dla tych co się popisują, bo przesadzą i ich do tyłu odrzuci...

Gość Furuuka
No tak, 29 lat i rak mózgu przez telefon. Muszę ojcu powiedzieć, żeby już sobie grób wybierał, bo telefonu używa sporooo czasu, zostało mu z kilka lat według tego : D

Gość gratulacje rozsądku
A ty jak widzę lepiej wiesz ode mnie co ja wiem :-D sól wypadowa tez jest nieszkodliwa i nie udowodniono jej szkodliwości, smacznego chcesz by twoje dziecko zostało jednym z tych dowodów na raka mózgu z powodu używania komórki za 20 lat?

Gość gratulacje rozsądku
"Muszę ojcu powiedzieć, żeby już sobie grób wybierał, bo telefonu używa sporooo czasu" z pewnościa nie używał go jako małe , rozwijajace się dziecko

Mój ma najzwyklejszą nokię 2630, ale już od kilku lat, więc nie wiem czy jeszcze takie produkują.

Gość ciocia klociaa
nie napisałam, że wiem ale że moge sie założyć :-P nie piłaś coca-coli w wieku lat 9? innych napojów gazowanych? tylko szczerze :-D rak mózgu od używania telefonu jest tak samo udowodniony jak koniec świata w grudniu 2012 więc tak czy siak, na raka za 20lat nie umrze ;-)

Gość Furuuka
@gratulacje : Używał jak sobie tylko na niego zarobił. Firmowy miał 12 lat, swój jakieś 3, może więcej, nie wiem, nie było mnie jeszcze na tym świecie, albo robiłam w pieluchy jak miał swój pierwszy telefon komórkowy.

Gość gratulacje rozsądku
nie piłem praktycznie, najwyżej jakies dwa razy do roku butelkę do dziś nie znoszę gazowanej farbowanej wody radze wrócic do szkoły: "Czy używanie telefonów komórkowych może wpływać na rozwój psychoemocjonalny dziecka?" "Specjaliści od dawna „dzwonią na alarm i ostrzegają aby ciężarne kobiety i kilkuletnie dzieci unikały częstego kontaktu z telefonami komórkowymi. Wiele zespołów badawczych natomiast dodatkowo sprawdza jak duży wpływ na rozwój i zdrowie dzieci mają częste rozmowy matki przez telefon. Wydaje się jednak, iż częste wystawienia na oddziaływanie komórek może mieć negatywny wpływ na prsychoemocjonalny rozwój dziecka. Według „Journal of Epidemiology and Community Health, w latach 1996-2002 przebadanych zostało około 100 tys., kobiet w ciąży, które musiały odpowiedzieć na pytania związane z otaczających je czynników środowiskowych. Po kilku latach, po urodzeniu wychowywaniu dziecka ponownie przeprowadzono badania. Po tym jak dzieci ukończyły 7 lat, kobiety ponownie zostały zaproszone na badanie i do wypełnienia ankiety. Były one pytane o stan zdrowia dzieci i własny, oraz o szczegóły które dotyczyły korzystania przez nie w trakcie ciąży komórkowych telefonów. Wiele badanych dzieci używało już wtedy samodzielnie telefonów komórkowych więc i ten czynnik został uwzględniony. Zdrowe dzieci były badane również pod kątem emocjonalnego rozwoju. Jak się okazało nawet po uwzględnieniu wielu innych czynników, które mogą mieć wpływ na rozwój dzieci, ze statystyk wynika iż dzieci które są wystawione na oddziaływanie komórek przed i po urodzeniu aż o 50% częściej wykazywały zaburzenia zachowania. Jeżeli miały one kontakt z telefonem komórkowym tylko w trakcie ciąży to ryzyko wzrastało już tylko do 40%.(...) Źródło: medycyna24.pl"

Gość ciocia klociaa
cisza...czyli jednak piła :-P a lista szkodliwości coca-coli jest dłuższa niż telefonów komórkowych i do tego udowodniona. nasz 9latek coca-coli nie pił i nie ma zamiaru, właśnie ze względu na szkodliwośc. to samo z resztą napojów gazowanych. a jeśli chcesz w kimś wzbudzić poczucie winy za szkodzenie zdrowiu własnego dziecka to radzę najpierw iśc z tym do własnych rodziców

Gratulacji - piszesz o raku, a jako dowód przedstawiasz artykuł dotyczący rozwoju psychoemocjonalnego. A co ciekawe innych wysyłasz do szkoły :D

Gość ciocia klociaa
i co chciałaś udowodnić artykułem dot. matek ciężarnych i KILKULETNICH dzieci? po za tym jest tu mowa o CZĘSTYM używaniu telefonu, a nie o używaniu w ogóle. kolejna kwestia , piszesz o badaniach sprzed dekady. mam Ci tłumaczyć że wtedy telefony były inne? często w artykułach dot. szkodliwości telefonów jest wyszczególniane, że chodzi i telefony starego typu. No i w końcu - pisze tu o rozwoju emocjonalnym, a nie o zdrowiu fizjologicznym, a do tego wcześniej nawiązywałaś. nie będę Cię parafrazować sugerując koniecznośc powrotu do szkoły, ale kilka lektur moge Ci polecić w celu uzupełnienia braków.

Gość ciocia klociaa
cukierku nie pytamy czy jest potrzebny, a jaki kupić jeśli sie zdecydujemy. bez telefonu i dorosły się obedzie, co nie znaczy że nie można go posiadać. a 9latek będzie żył bez telefonu, komputera, roweru, rolek, zabawek, książek, wyjśc do kina etc. ale czy to znaczy, że nie można mu tego zapewnić?

Gość Ja tez planuje kupic dla mojeg
o 8 latka, chce miec z nim kontakt, nie mieszkamy w PL. Po szkole on jest na swietlicy (za ktora place) jak jest np ladna pogoda ida do zoo lub na plaze, ja o tym nie wiem i zas 2 razy musze po niego jechac, a tak wysyla mi sms ''jestesmy na plazy, jak bedziemy wracac to Ci napisze'' i kropka. Telefon chce taki jak autorka tematu, mysle nad 6300 ale zastanawiam sie czy to nie za drogi dla dziecka

Gość ciocia klociaa
z tych tutaj podawanych to 6300 jest chyba najtańszy

Gość Furuuka
A może Samsung C3200? Tylko nie ten z pomarańczowym : D Jest ze srebrną wstawką.

Gość rozwytazrozpaczona
JA MAM 23 LATA I KOMURKI NIE MAM TYLKO STACJONARNY WEDLUG MNIE TO GLUPOTA ZEBY 9 LETNIE DZIECI MIELI KOMURKI NA DODATEK DOTYKOWE W TELEKOMUNIKACJ POLSKIEJ(STACJONARNY) ABONAMENT W KTORYM NIE MA DARMOWYCH MINUT JEST ZA 34,00ZŁ(NA DWA LATA W PROMOCJI) TP.PL/KLIJENTIND/TELEFON DOMOWY PLAN STARTOWYNASTART

Gość ciocia klociaa
a ja doładowuję tel za 100 zł i mam 115 zł na 6 miesięcy więc sobie przelicz kto ma taniej? poza tym gdyby tel służył tylko do używania w domu to ok. ale jest inaczej. a co najważniejsze, jeszcze raz podkreślam - pytanie nie dotyczy tego czy kupić czy nie i co o tym sądzicie, a tego jaki telefon wybrać jesli przysłowiowa klamka zapadła. na prawdę to jaki masz do teog stosunek czy jaka jest twoja sytuacja nie mam wpływu na moją decyzję wiec po co marnujesz czas?