Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieprzyjemna sytuacja

Czy idac do kogos w gosci zdejmujecie buty?

Polecane posty

Gość bozgosh
no oczywiście, że nikt nie lubi, ale przecież nie ściągniesz butów na przyjęciu, prawda? Czasami przecież trzeba się przemęczyć:-)

Gość Oczywiście że
generalnie jestem wrogiem ściągania butów.Ale miewałem mieszane uczucia kiedy po wizycie zimową porą/chlapa,goście bezceremonialnie wchodzili do salonu,gdzie zawsze miałem jaśniutką wykładzinę dywanową.Po każdej takiej wizycie musiałem ją prać.Goście nie wykonywali żadnego manewru żeby oczyścić podeszwy z błota przed wejściem do salonu

Gość Anulkaaaaaaggg
Ja zawsze będąc w gościach zdejmuje buty, jeżeli proszą mnie abym nie zdejmowała to wtedy nie zdejmuje. Moim zdaniem wypada zdjąć, w butach nie wchodzi się do domu. Jak byście wy się czuli gdyby wam w butach po domu chodzono? Dla mnie to naturalne, aby zdjąć buty.

Gość bozgosh
Anulkag, Ty na serio?!!! Po jakiego .... piszesz, że wypada zdejmować buty, skoro WSZĘDZIE, w poradnikach dotyczących savoir vivre jest napisane, że właśnie nie wypada ściągać butów!!! Czy potrafisz zrozumieć, że to obciach?

Gość bozgosh
a do oczywiscie ze.. skoro Twoi goscie sa wiesniakami, to inna sprawa. W naszych kregach zima ludzie przynosza ze soba zamienne eleganckie obuwie, a mezczyzni dokladnie czyszcza buty przed wejsciem

Gość Oczywiście że
chyba to nie jest kwestia wieśniactwa.Obecnie właśnie mieszkam na wsi /wyniosłem się z Wa-wy.I zauważyłem że na wsi goście ścinągają obuwie.Mój problem polegał na tym że miałem wykładzinę dywanową.A tego nie da się zmyć mopem.A ludzie są bezmyślni.

Jeśli jest brzydka pogoda i widzę że mogłabym nabrudzić wtedy zdejmuję, chyba że ktoś sie uprze żeby nie. Za to zawsze zdejmuję buty dziecku, żeby nie pobrudziło np kanapy albo czegoś :)

Gość kitihelloooo
ja sciagam buty u moich znajomych i wali mnie to ze jestem zacofana i ze to niby nietakt, wole juz byc wedlug was zacofana niz biegac w tych samych butach po trawie i jasnej wykladzinie , najpirw poprzyklejaja mi sie rozne psie kupy , gumy a potem do kolezanki na dywanik w butach o taka bede swiatowa

Gość troche szacunku do gospodarzy
bozgosh a do oczywiscie ze.. skoro TWOI GOSCIE SA WIESNIAKAMI, to inna sprawa. W NASZYCH KREGACH zima ludzie przynosza ze soba zamienne eleganckie obuwie, a mezczyzni dokladnie czyszcza buty przed wejsciem I tu wychodzi szydlo z worka :). Starasz sie wykreowac na osobe z wyzszych sfer a jestes zwyklym prostakiem. Osoba inteligentna, z wysoka kultura osobista NIE OBRAZA innych. A jesli chodzi zasady savoir vivre to powinny one byc jedynie wskazowkami dla nas. Czlowiek myslacy sam potrafi dostosowac sie do danej sytuacji. W Polsce realia sa takie ze mieszkania w wiekszosci przypadkow sa bardzo male. Czesto mieszkaja w nich male dzieci, ktore, raczkuja, pelzaja po podlodze. Nie ma osobnych pokoi zabaw dla dzieci, jak np w innych krajach. Tak wiec wchodzac w butach do domu kogos, kto ma male dziecko i sobie tego nie zyczy popelniamy nietakt. Niewazne ze savoir vivre mowi nie sciagac butow-w domu zasady ustala gospodarz i gosc powinin sie dostosowac. Jedynym wyjatkiem, uwazam, sa imprezy na ktorych rzeczywiscie nie wypada prosic gosci zeby obuwie zdejmowali. Dodam, ze nie mieszkam w Polsce i mam naprawde duzy dom, dzieci maja inne pomieszczenia do zabawy, nie tylko salon wiec ja decyzje o zdejmowaniu butow zostawiam gosciom, ale gdybym mieszkala w Polsce i miala male dzieci to nie byloby szans chodzenia u mnie w butach. Trzeba szanowac innych ludzi a nie na sile kreowac sie na osobe z klasa

Gość fgfgfgfg
"Na imprezce typu parapetówa przeważnie są nowe podłogi (choć nie jest to regułą). Klepka po takiej imprezie gdy dziewczęta tańczą w szpilkach nadaje się tylko do ponownego cyklinowania i lakierowania. Tak że drogie panie na nowych podłogach tańczymy w innym obuwiu." buhahaha! tzn, że w czym tańczymy? w przydeptanych kapciuchach po dziadku? prawie mi zwieracz puścił jak wyobraziłam sobie eleganckie towarzystwo pląsające przy muzyce w papuciach..