Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do mam spoza granic PL

do mam spoza granic PL

Polecane posty

Mam do was pytanie. Mieszkam za granica 11 lat, mam meza tutejszego, 2 dzieci, dobra prace na umowie stalej (tu skonczylam studia) i tak dalej...Teraz niespodziewanie dostalam propozycje pracy w moim rodzinnym miescie. Kontrakt na 2 lata. Dzieci mam male (2,5 roku oraz pol roku), maz z checia chce jechac (ma taka prace, ze biuro prowadzi z domu, stad moze rownie dobrze pracowac w PL) i teraz pytanie: jechac czy nie jechac? Co byscie zrobily na moim miejscu?

Gość mżżka
Ja bym pojechala. To tylko 2 lata.

Gość mżżka
Dzieci nie chodza jeszcze do szkoly, wiec nie ma problemu. Sama mieszkam za granica i ile bym dala za to, zeby moc 2 lata pobyc w kraju. Zreszta zastanawiam sie czy w ogole nie wrocic.

Gość b.e.a.t.a
Zalezy gdzie teraz mieszkasz i czy rozwazasz powrot na stale do Polski czy tylko na te 2 lata. Ja na przyklad wolalabym uniknac poslania dzieci do szkoly w Polsce, bo niestety ale uwazam ze polski system oswiaty to nieporozumienie. A dzieci mowia po polsku, co z opieka na czas Twojej pracy?

No wlasnie. Strasznie mnie ciagnie, wiadomo, znajome katy, rodzinka, znajomi, dzieci podszkola jezyk...ale jednoczesnie musze zrezygnowac z mojej dotychczasowej pracy. Poza tym biore pod uwage mozliwosc zostania w PL na stale, ale cholercia boje sie zmiany...:) Tu juz tyle lat siedze, cale moje dorosle zycie, wszystko mamy ulozone, a tu nagle jakby wszystko trzeba bedzie zaczac od poczatku, do tego maz nie mowi po polsku...ale perspektywa mieszkania w moim rodzinnym miescie strasznie mnie kusi, bo co tu duzo gadac, nadal tesknie za rodzina i wszystkim tam.

b.e.a.t.a - w gre wchodzi tylko przedszkole (ewentualnie pozniej szkola) prywatne, mozliwie na 1 dzien w tygodniu mama (bo pewnie znajac ja sama bedzie chciala troche zajac sie dziecmi). Synek ma troche ponad 2,5 roku i troche mowi po polsku, za to wszystko rozumie i wiem, ze dalby sobie rade, bo jest przebojowy i bardzo otwarty na kontakt z dziecmi. Corcia to jeszcze maly polroczny skrzat...:)

Gość Jak to z tempka
Jak sie przyzwyczaisz przez 2 lata to moze ci sie odechciec wracac ;) Pytanie jak daleko od Polski mieszkasz? Bo jesli np. NIemcy, to chyba jednak nie odwazylabym sie na 2 lata wracac skoro moge przyjezdzac dosc czesto. Ale jesli np. Australia, to 2-letni pobyt w Polsce bylby faktycznie mila odmiana. No i czy pieniadze ktore bedziesz zarabiac wystarcza wam na zycie w Polsce. Kasa by chyba zadecydowala...

mżżka - no wlasnie, argument dzieci nie chodzacych jeszcze do szkoly tez do mnie przemawia, nawet bardzo. O wiele trudniej byloby wlasnie, gdyby dzieci byly, ze tak powiem, podrosniete, mialy juz jakies tam swoje zycie, przyjaciol, szkole...a tak takim maluchom w zasadzie wszedze dobrze tam, gdzie jest mama i tata.

gdybym miala taka mozliwosc to NIE wrocilabym. Zobaczysz najprawdopodobniej przyjedziesz, najpierweuforia a potem zaczna cie wkurzac codziennie rzeczy; ekspedientki, administracja, glupie odzywki, ceny. Stracisz szacunek do kraju i Twoj obraz PL legnie w gruzach. Wiem, strasznie drastycznie opisuje ale pisze z doswiadczenia. Za dlugo jestes za granica, nabralas innych nawykow, w PL z praca jest bardzo niepewnie. Po co ryzykowac? (tym bardziej ze macie dzieci)

Jak to z tempka - mieszkam w Holandii, wiec niebardzo daleko :) ale tez nie na tyle blisko, zeby czesto przyjezdzac. Kwestie finansowe nie sa ograniczeniem, maz zarabia bardzo dobrze...moje zarobki w PL beda o wiele nizsze niz te, ktore mam tu, ale kusi mnie pretiz pracy i sama praca (wykladowca).

Gość mżżka
a ja uwazam, ze w polskich przedszkolach jest o wiele lepiej niz tych zagranicznych. W Polsce uczy sie male dzieci wrazliwosci, zyczliwosci, kontaktu z przyroda, szacunku dla starszych itd a w przedszkolu niemieckim ( mieszkam w DE) dzieci zajmuja sie soba, robia co chca, nie ma porzadnych zajec i panuje ogolny balagan.

kasza23 - no wlasnie. Dokladnie opisalas to, czego sie boje jesli chodzi o zycie i mentalnosc. Z drugiej strony po tylu latach wiem tez, ze polska ma unikalna kulture i wiele plusow, ktore w Holandii sa nieznane i niezrozumiane.

Gość mżżka
kasza23 - z tego co pisze autorka to wcale nie ryzykuje, bo ma wyjechac tylko na 2 lata. Potem moze wrocic spowrotem do Holandii. Jesli zaklimatyzuje sie Polsce to byc moze zostanie i te dwa lata to bardzo dobry czas na taka decyzje. Trudniej byloby podjac od razu decyzje ostateczna o wyjezdzie na stale a wyjazd na dwa lata z mozliwoscia powrotu - jak najbardziej.

mżżka - a wiesz, ja mam dokladnie takie samo odczucie co do tutejszych przedszkol. Tutaj nie ma w nich ani rytmiki, ani innych kierunkowych zajec, nie ma obiadow (jest lunch, ktory dziecko musi zabrac z domu) i nie ma wlasnie takiej struktury organizacyjnej. Wszelkie dodatkowe zajecia trzeba szukac samemu, a wiadomo, ze pracujac czlowiek jest bardzo ograniczony z czasem :o I np. sa zajecia z rytmiki przy szkole muzycznej w srode od 9.30 do 10.00 :o

Gość b.e.a.t.a
Mnie juz po paru dniach wszystko w kraju wkurza: kierowca autobusu oburzony, ze nie wiem ile kosztuje bilet normalny, ekspedientki nigdy nie majace drobnych, jakis ogolny brak uprzejmosci, a przede wszystkim fakt ze wszystkie kobiety mijane na ulicy wydaja sie szczuplejsze ode mnie. Poza tym w Polsce jest drogo, za wszystko trzeba placic - wyjscie z dziecmi na basen, do kina czy gdziekolwiek wychodzi drozej niz w UK, porzadne ciuchy tez sa drozsze, szkola dla dzieci - placisz za podreczniki, przybory + mnostwo oplat typu komitet rodzicielski, ubezpieczenie, skladki klasowe, skladki na papier toaletowy itp. Zasilek na dzieci, juz nie pamietam ile wynosi, ale podejrzewam ze z trudem wystarcza na pare butow dla dziecka. Takze powiedzialabym wracaj, jesli Was stac na to i nie boicie sie szoku kulturowego. Przepraszam, ze pisze w ten sposob o zyciu w Polsce, sama wolalabym, zeby bylo inaczej, wtedy ludzie w ogole nie musieliby stad wyjezdzac. Ja sama czasem tesknie, ale wystarczy mi jak przyjade do Polski na urlop raz w roku.. Na dwa lata moze bym wrocila, dla Twojego syna nawet byloby z korzyscia, jakby poszedl do polskiego przedszkola - oslucha sie z jezykiem itp. Podroze ksztalca jak to mowia.

Gość mżżka
Ano dokladnie tak jest. Tutaj od rytmiki jest szkola muzyczna, od rysunkow - artystyczna itd. W Polsce dzieci w przedszkolu maja caly wachlarz zajec. Zajecia ruchowe, muzycze, jak i artystyczne, techniczne. Przede wszystkim wychowuje sie dzieci bardziej tradycyjnie - co dla mnie znaczy lepiej. I ja bym nie wachala sie poslac dziecko do polskiego przeszkola na 2 lata, bo tylko wyjdzie mu to na dobre.

w publicznych przedszkolach w PL wcale nie lepiej, poprawe widac dopiero w zerowce (kiedy dzieciaki maja juz jakies normy programowe). Wczesniej nie ma co liczyc na super zajecia, owszem; spiewanie, rymowanki, zabawa, spacery tak. Tyle. chyba ze zapiszesz dzieci do prywatnych. Ja zapisalam i ma zajecia, angielski, program IB, wycieczki. koszt 1350 zl miesiecznie (+ koszta wycieczek).

Gość b.e.a.t.a
Eh.. skoro w polskich przedszkolach ucza wrazliwosci, zyczliwosci i szacunku, to co sie pozniej z tym dzieje? Czyzby tak malo dzieci chodzilo do przedszkola? Moja starsza corka chodzila do przedszkola w Polsce i faktycznie, bardzo dobrze wspominamy ten okres. W przedszkolu byla wspaniala atmosfera, ciekawe zajecia dla dzieci, zero problemow. Natomiast polskie szkoly to calkiem inna historia..

Gość mżżka
Ja w Polsce podczas studiow mialam praktyki w przedszkolu publicznycm w dodatku wiejskim i byly wszystkie potrzebne zajecia. A za nauke jezyka to logiczne, ze placi sie dodatkowo. Odbieglysmy troche od tematu :) Ja radzie autorce zaryzykowac i przyjechac na te dwa lata do Polski, bo nie ma nic do stracenia.

kasza23- w Holandii wszystkie przedszkola sa prywatne, bo innych po prostu nie ma, a i tak wcale nie sa jakies super fajne, a kosztuja 3 razy tyle, ile w PL (chociaz tu nie moge klamac, bo panstwo jakis tam procent za nie zwraca, przy drugim dziecku wiecej, ale i tak wynosi ono drozej bez zadnych zajec dodatkowych niz gdybym wyslala oboje do polskiego prywatnego przedszkola ze wszystkimi zajeciami) Beata - no wlasnie, najbardzie kusi mnie to, ze dzieci jeszcze takie male, to tylko 2 lata no i mysle, ze wszyscy na tym skorzystamy :) A co do szczuplych dziewczyn to zgadzam sie z toba :) Ja tez mam zawsze takie wraznie, ale co zrobic...:)

Wiecie co, tak siedze i mysle i mysle i mysle...i coraz bardziej mnie to kusi :) Kurcze no...:)

Wiecie co, tak siedze i mysle i mysle i mysle...i coraz bardziej mnie to kusi :) Kurcze no...:)

Gość mireczkowata
ja bym wróciła- przez te dwa lata spokojnie zdecydujesz co dalej. Ja mieszkałam w paru krajach i powiem Ci, ze Polska ma swoje plusy i munusy- jak wszędzie. A jak Ci sie nie bedzie podobalo do wrócisz do Nederlandów i tyle:)

Moze jeszcze jakas mama sie wypowie? Moze cos krytycznego, bo zaczynam wszystko widziec w rozowych barwach...a wolalabym popatrzec na to wszystko jak najbardziej realistycznie. :)

Gość fgfgfgfg
moim zdaniem popełnisz duży błąd- PL, to nie jest dobre miejsce do życia ani wychowywania dzieci. nie za bardzo rozumiem jak ktokolwiek może tęsknić za tym krajem.

Gość aj tam aj tam nie gadajcie
a co bedzie jak po 2 latach kontrakt sie skonczy? Bedziesz miala do czego wrocic w Holandii czy bedziesz musiala zaczynac od nowa?

Gość aj tam aj tam nie gadajcie
mieszkam w UK 10 lat, mam dobra prace, partnera, gdyby nie dosc wiekowi Rodzice nikt by mnie wolami nie zaciagnal do PL...

aj tam aj tam nie gadajcie - bede miala do czego wrocic. Zostawilabym sobie otwarte drzwi. fgfgfgfg - Dlaczego tak uwazasz? My jakos wyszlismy na ludzi, a wychowalismy sie w PL :)

Jak maz jest chetny na wyjazd a do tego dobrze zarabia i nie ma problemu z jego praca to jezdzcie! Ja na Twoim miejscu nie przepuscilabym takiej okazji :)

oj tam, wszędzie są plusy i minusy. UK też idealna nie jest, tam gdzie mieszkałam było pełno rasowych anglików uciekających od jukej i twierdzących że tam się nie da wychowywać dzieci ;) To w końcu tylko dwa lata a otwiera nowe możliwości,perspektywa fajnej pracy, młode poznają kraj. Po za tym zawsze bedziesz mogła wrócić do holandi :)