Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie-za-dużo-

PYTANIE do ogrodników lub osób mających ogrody!

Polecane posty

Gość nie-za-dużo-

Witam. Potrzebuję Waszej opinii. Nie wiem czy jedna z firm ogrodniczych nie chce ze mnie zedrzeć pieniędzy :) Mam przed domkiem 200 metrowy ogródek. Chcę na nim zasaidzić 10 tuj, przyciąć krzewy już rosnące i zasadzić nowe rośliny ( około 5 sztuk). Dodatkowo potrzebuję nawieść trochę ziemi ( dosłownie taczka) i wyłożyć to korą. Firma ogrodnicza policzyła za całą usługę 1000 zł. To dużo czy mało? Pracyu jest na jeden dzień, a taka kwota? Nie wiem , nie znam się i nie znam realiów. Czy taka cena to rozsądna cena czy szukać kogoś innego? A jeżeli nie jesteście ogrodnikami to czy Wy dalibyście tyle? Dziękuję !

Gość Same tuje mogą więcej
kosztować. To zależy od roślinek.

Gość nie-za-dużo-
Nie, nie, tuje już mam i roślinki kupuję razem z pracownikiem tej firmy. Ma mi pomóc i doradzić co kupić. Chodzi raczej o samą robociznę, bo koszty roślin, ziemi, kory biorę przecież na sienie i sama za to płacę. :)

Gość wspaniale po prostu
duuuzo!!! tuje sama posadzisz, roslinki rowniez, ziemie kupisz w workach i tez sama rozsypiesz. wydasz jakies 200zl.

Taczka ziemi ogrodniczej 50 zł Kora 10 worków 80 l 130 - 180 zł Tuje odmiana szmaradg (najładniejsze) 1m wysokości 25 -30 zł/szt Roślinki 5 szt cena nieznana (nie wiem jakie rośliny) Ziemia do iglaków ok 10 worków 150 -180 zł

Dokładnie bardzo drogo. Zrób to sama.

Gość wspaniale po prostu
ziemia za miastem, nakop w worek, kora w lesie, kupisz tylko roslinki i tuje i za darmo reszte masz.

Gość nie-za-dużo-
Nie, nie, nie rozumiemy się :) Nie jestem w stanie sama tego zrobić, ani też nie mam męża, ani jakiegoś faceta u boku. Wszystkie materiały już posiadam ( oprócz roślinek). Tuje szmaragdowe zakupiłam, ziemię mam. Ten Pan z tej firmy policzył za SAMĄ robociznę 1000 zł. Chodzi tu o to, że za wykopanie starych tuj, posadzenie nowych, przycięcie 3 krzaków oraz pomoc z doborze roślin i posadzenie tych roślin zażyczył sobie 1000 zł. Chodzi więc o robociznę :)

Gość oakoak
No to się ceni firma:O

Posadziłem u siebie ok 160 tui 50 innych iglaków,różne krzewy oraz drzewa liściaste i żyję.

Jak na samą robociznę to drogo. To nie jest mega skomplikowane by samemu nie można było. Zorientuj się tylko jak te swoje krzaczki przyciąć. A jakieś rośliny nowe wymagajace chcesz zasadzić, ze pracownik ma z Tobą wybierać?

Gość iuwiewew
Sporo, ale firma zawsze kosztuje. Mozesz dac ogłoszenie na gumtreei za to samo- góra 200 zł zapłacic

Nie drogo a bardzo drogo . Roboty na 5 godzin z przerwami.

Gość iuwiewew
Pamiętaj, zeby między tujami był odstęp ok. 60 cm. Inaczej się zagryzą

Firmę to warto wziąć przy zakładaniu duuuużego ogrodu bo współpracują ze szkółkami i mają duże upusty. Poza tym dają gwarancję. Jak coś uschnie wymienią. Przy takich drobnych pracach to nieopłacalne.

Masz sąsiadów, zapytaj o lokalnego ogrodnika pana Zdzisia:P, albo jakiegoś młodego co by nie chciał dorobić i Ci tuje wykopie i wsadzi jak sama nie dasz rady. A z resztą sobie poradzisz sama

Gość iuwiewew
a czemu nie jesteś w stanie sama? Przecież na takim ogrodzie trzeba będzie coś robic stale, tuje się podlewa, itp

Gość nie-za-dużo-
Nie mogę sama zrobić bo jestem osobą niepełnosprawną. Mogę chodzić, ale schylać się, kopać nie ma mowy. Stąd wybór firmy. Nie mam też żadnego faceta blisko siebie, żeby mi pomógł. Mówicie, że max 200 zł powinien policzyć?

200 zł to wezmie sąsiad. Firma za taką cenę nie zrobi bo szef musi zarobić zapłacić pracownikom, opłacić ich składki dojechać samochodem itd.

Gość iuwiewew
Firma to co innego, oni płaca zus, pierdoły i zdzierają. DAj ogłoszenie, będzie masa chętnych jak dasz 200 zł za kilka godzin roboty

Gość iuwiewew
Moja sąsiadka ma takiego gościa, co czasem przycina jej drzewa- za scięcie jednego średniej wielkosci brał 70 zł, tyle że drewno jeszcze zabierał na opał

Profesjonalna firma zawsze weźmie więcej. BTW, w ogrodzie zawsze jest coś do roboty, wiec dobrze jakbyś kogoś znalazła kto się takimi drobnymi pracami zajmuje za normalną cenę. Więc albo sama umieść ogłoszenie, albo poprzeglądaj lokalne jakieś

Gość nie-za-dużo-
Dzięki wielkie za poradę. Sąsiadów mam kiepskich - sami w podeszłym wieku, a domek kupiłam niedawno i nie znam nikogo z dalszych ulic. No cóż, zapodam gdzieś jeszcze ogłoszenie bo widzę, że 1000 to mega dużo.

Gość nie wypowiadaj sie wim.palipsa
koleżanka robiła tylko czystki w ogrodzie 300 metrów bez sadzenia nowych roślin i też firma wzięła 1000 zł.

Gość iuwiewew
To powinnaś mniec ogród taki z cyklu- dla leniwych. Sa nawet ksiażki jak załozyc taki ogród. Tuje to dosc dobry wybór, bo mało pracy, co najwyzej podlewanie. Broń Boże trawnik- przy tym jest kupa roboty, min. raz w tygodniu. Lepiej rośliny okrywowe, np. barwinek, kora też ma sens, nie będzie tyle chwastów i ziemia tak nie wysycha

Gość nie-za-dużo-
Tak,tak, mój ogród raczej jest ogródkiem albo ogródeczkiem. To zaledwie 200 metrów. Na razie tam tylko trawa rośnie i 3 krzaki , a zamierzam tylko tuje wsadzić i zasadzić dodatkowe rośliny niewymagające częstej pielegnacji. Ach, dodam, że mieszkam w Warszawie i może stąd ta cena?

Gość iuwiewew
chyba tak.... Ale nie-firmę będziesz miec taniej, moim zdaniem warto.

Gość nie-za-dużo-
Dzwoniłam do kolejnej firmy, chcą 800. Co jest u licha z tymi cenami? Za jeden dzień pracy tyle pieniędzy? Ja rozumiem, że gdyby trzeba było przekopać ten ogródek, zasiać trawę, wsadzić tuję i jeszcze wyrównać teraz - wtedy się mogę zgodzić ( kopanie okrutna rzecz). Ale żeby za zasadzenie paru roślin i wyłożenie korą podłoża brać jak za zboże to już mi się to nie podoba. Na firmie zależy mi o tyle, że gdyby wezmę byle kogo "z ulicy" to się nie zna, a z tego co wiem tuje są wymagające i trzeba dobrze zasadzić i wiedzieć co jak i gdzie. A ja się nie znam żeby stać koło niego i mu podpowiadać : " to tu to tam" :)

Gość iuwiewew
Moze i trzeba wiedziec, ale jak dla mnie jest to wiedza podobnie ciężka do dodawania 2 plus dwa. Grunt to odstęp zeby sie nie pozaduszały- ok. 6o cm. NA pewno sa osoby co się ogłaszają- poszukaj na gumtree w stosownym dziale.

Gość marcin123456asd
Ja polecam Pana Tomasza Nowaka z http://ogrodziarnia.com.pl, jestem w Krakowa i wydaje mi się, ze wybierając właśnie jego firmę wybrałem najlepiej jak tylko mogłem.