Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anioł_Stróż

Idealny przepis na rosół jaki?

Polecane posty

Drogie kobietki zapewne nie jedna ma w sobie talent do gotowana z racji ze jestem facetem a.moje gotowanie konczy sie na ugotowaniu.parowek tudzierz jajecznica prosze was o pomoc jak zrobic rosol?? taki.idealny mieszkam w.niemczech i.zatesknilem za.polskimi daniami macie jakis specjalny sposob?? fajnie by bylo jakby ktos opisal krok.po kroku dla milej pani podarunek :-D:-D:-D:-D:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na niemieckich produktach
to nie będzie to samo co z naszych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomoge i bez podarunku Ja gotuje tak udka (1) skrzydelka (6) i kawalek wolowiny zalewam lodowata woda gotuje na srednim ogniu. Odcedzam szumowiny Potem dodaje warzywa por seler marchewke pietruszke zabek czosnku cebula ( srednia ) surowa ale niektorzy przypiekaja nad palnikiem Gotuje na wolniutkim ogniu niech sobie wolnioutko pyrkoli Z przypraw kilka kropel sosu sojowego ( zamiast maggi ) lubczyk sol pieprz kilka ziarenek max 5 ziela angielskiego i 1-2 liscie laurowe Powinien byc na minimalnym ogniu ok 3-4 godzin RADA Kiedys nie majac wolowiny dodalam zeberko wieprzowe Smak obledny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rosół z dodatkiem
wieprzowiny i czosnku to gastronomiczne nieporozumienie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kipka89
bierzesz sie za kucharzenie, brawo:* wez ze dwie cwiartki z kurczaka, kawalek wolowiny (np.szpondru), marchewke, pietruszke, kawalek pora i selera, kilka listkow laurowych, pare kuleczek ziela angielskiego.najpierw zalej mieso zimna woda, goruja na malym ogniu, zbierz szumowiny.dodaj warzywa i przyprawy, gotuja dalej powoli.przwekroj cebule na pol i opal ja nad gazem, dodaj do miesa i warzyw.rosol musi sie dlugo i powoli gotowac na wolnym ogniu, a potem pzregryzc w chlodzie, wtedy jest najbardziej esencjonalny.smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Uroczy Roman
Musisz kupić kurczęta, dawać im jeść każdego dnia, aż urosną. Później powinnaś zabić je, powyrywać pióra, resztę osmalić na ogniu z denaturatu, później wypatroszyć. Takie świeże mięso nadaje się na rosół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tuanietam
najlepszy jest rosół na schabie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na niemieckich produktach
rany boskie do rosołu nie daje się ziela angielskiego tym bardziej liścia laurowego!a sos sojowy to już profanacja.Z tymi przyprawami to robi się bazę pod wszelkie zupy ale właśnie nie pod rosół,litości

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kacia - 5 ziela angielskiego i 1-2 liscie laurowe to ma smak jak galareta raczej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no.wiadomo na niemieckich bedzie troche inaczej bo to nie samo co polskiee przyjlad.probowalem.zrobic bigos ale nie znalazlem.takiej.kapusty.jak.w.polsce.traageediaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze podchodze mieszam nie patrze nigdy na zegarek ale postaram sie Od monmentu gdy wsadzisz mieso podchodz sprawdzaj wybieraj szumowiny nawet kilkakrotnie tak co 10-15 minut ja robie na ogol po 4 razach jest spokoj :) Niektorzy tez nie odcedzaja szumowin tylko potem hurtem przecedzaja przez durszlak/sito dla mnie nie bardzo bo ten tluszczyk traci wywar ale ok I jeszcze jedno nie uzywam bulionetek kostek ani nic w tym stylu bo nie lubie chemii w jedzeniu Mialam kiedys taka naturalna posypke zielona wlasnie do bulionu bez dodatku soli byla dosc fajna Sklep ale dobre ma cosik podobnego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kipka89
najlpeszy jest rosol z lubczykiem, ale teraz moga byc problemy z jego zdobyciem...a maggi to substutut lubczyku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość i sie wyda
Ja tam tez gotuję bez liścia laurowego i ziela.Cebula koniecznie opieczona na gazie... daje ten smaczek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No otoz nie ma smaku galarety :) Ja gotuje co tydzien hektoloiry i tak gotowala moja mama babcia i prabacia zreszta mozna zmniejszyc ilosc Co do sosu sojowego zamiennik maggi i kilka kropel mozna tez uzyc sosu worcesteire Zresztya co czlowiek to opinia prawda :) Co do schabu potwierdzam fakt pyszny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość od koogoś
jaka profanacja zawsze dodaje lisc i ziele, cebule przypalam nad palnikiem, lisc kapusty :) odrobina indyczka, moze yc szyja, udziec ktory pozniej mozna pokroic w plastry i oblozyc ananasem , wolowa łatka, kurzecie skrzydlo i wszelaka marchew, pietrucha, pory :P i selery spod pachy :) zadncyh esencjonale, sol, pieprz wywar z wlaoszczyny to podstawa komponujaca sie z wywarem z mies :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość e a ja myślałam
:D :-D TY JESTEŚ SZURNIĘTA NIECH SOBIE PYKA AŻ TYLE GODŹ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UDKO Z KURY DO 40 MINUT I JEST UGOTOWANE A DŁUŻEJ TO ROZGOTUJE SIĘ NA MAXA WYCIĄGASZ SAME KOŚCI WTEDY CO TO ZA ROSÓŁ????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kipka89
aha, Aniele, dodaj plasterek imbiru, ostatnio probowalam---bosko w rosole pachnie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o boshe
po co ten liść i ziele :O to nie pomidorowa :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i raczej zalecane jest wrzucanie umytego mięsa do gotującej się wody wtedy szybciej dochodzi do ścięcia białka i nie ma takiej wielkie szumy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość e a ja myślałam
Co do sosu sojowego zamiennik maggi i A SOS SOJOWY TO ZAMIAST SOLI SIĘ DODAJE NIE ZAMIAST MAGGI !!!!!!!!!!!! KUCHARECZKO OD SIEDMIU BOLEŚCI

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmmmm Zalezy od szkoly gotowania od tego jak gotowaly nasze matki i babcie Mnie pasuje :) Sprobujcie kiedys jak nie macie przekonania dajcie pol listka dwa ziarenki ziela ja cebulki nie przypiekam znajoma tak zalezy co kto lubi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kipka89
ale rosol gotowany na wrzacewj wodzie jest mniej esencjonalny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a gdzie ten obiecany podarunek
mial byc prezent!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i po co klotnia??? Kazdy inaczej gotuje wiesz u mnie ledwo co pyrkoli i mieso nigdy mi sie nie rozgotowalo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kipka 89
ja dodawalam do rosolu teakze dzikie pieczarki, jak na wiosne znalazlam, to byl dopiero aromat mmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmm gotuje juz sporo lat Pisalam kilka dni temu na kafe ze zamowilam ksiazke o restauracjach w Polsce i tam byl podany przepis na prawdziwy bulion Kazdy szanujacy sie kucharz powie za ma pyrkolic ledwo co kilka godzin :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tuanietam
na schabie rosół jest najlepszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×