Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Donoz

Wiara w boga

Polecane posty

Gość Nie chcę mi się wchodzić w
Nie chce mi sie wchodzic - chodzilo o to ze ludzie na sile wmawiaja sobie iz istnieje zycie wieczne, bo boja mysli iz tak naprawde poza tym swiatem nie ma nic i ze obroca sie w calkowita nicosc, jak byle kundel zakopany przy ulicy To bzdury piszesz,bo ja nie wiem,co takiego jest strasznego w śmierci,to jakby się bać pójść spać.

Gość Donoz
Że niby co, osób wierzących jest 98%? Ciekawa jaka jest rzeczywista liczba praktykujących?

Gość zaasaad
donoz ograniczyl bo sie zainteresowala-zastanow sie przeciez masz wybor wiec dlaczego tak wybrala skoro miala wszystko... ty chyba tego nie zrozumiesz... ja widzialam kawalek wywiadu z nia i wiem ze jej nawrocenie jest prawdziwe tlumacz sobie to jak chcesz ale naweocenia dzieja sie przez daialanie Ducha Sw czy chcesz w to wierzyc czy nie i jest to cos absolutnie nadprzyrodzonego-nie do wytlumaczenia innymi slowami dla mnie

Gość jlkjlhjkl
kaczorowna to ze ty cos stwierdziłas nie oznacza to ze faktycznie tak jest, my mamy dowód na to ze jestes troche ograniczona, bo prawdziwy katolik wie dlaczego wierzy i w dodatku podpieram się nauką, obalam teorie darwina bo jest w niej wiele niescisłosci, i smiało całkiem logiczne wysnuwam własne wnioski, ale mimo tego uczą o niej w szkołach bo dzieciaki muszą wiedziec jak powstał człowiek i na tym etapie konczy się myslenie i to dziecka i to dorosłego, niekiedy mam wrazenie ze ateisci totalnie mozg wyłączają i czytają naukowe ksiązki, artykuły wierząc ze po przeczytaniu wszystko wiedzą bo skoro ktos tak napisał bo zbadał to tak musi byc, a sie okazuje ze nie! człowiek rozumny to człowiek ktory SAM mysli, niech mi ktos powie ilu z was przeczytało cos naukowego i myslało nad tym i analizowało pewne aspekty?? bo ja wiem ze moze 1% z was. Wielu ateistów mnie smieszy swoimi poglądami twierdząc ze im człowiek inteligentniejszy tym mniejsze prawdopodobienstwo na to ze bedzie wierzył, a sie okazuje ze jednak nie bo wielu naukowców wierzy w Boga, moja wykładowczyni a anatomii ktora jest doktorem nauk medycznych jest osobą wierzącą i juz chociazby z tego tytułu ze siedzi w anatomii powinna miec w zakresie wiary pewne ograniczenia... albo jakis tam ruski czy jakis tam inny naukowiec badając mózgi zwierząt stwierdził ze zwierzęta nie mają swiadomosci, osobowosci i charakteru!! a zeby było smieszne jest on własnie zagorzałym ateistą przez wielkie A! dlatego smiem twierdzic ze ateisci wcale tacy inteligentni nie są 🖐️ spadam musze się uczyc

Gość Donoz
To niech ktoś mi wytłumaczy, skoro biblia jest taka mądra, to czemu ludzie wierzący twierdzą że świat istnieje 4000 lat? To jest bardzo ciekawe pytanie?

Gość klm port 2
"ona Teolog KLM PORT widze ze odebrales dobre wyksztalcenie teologiczne. Gratuluje inteligencji a tazke łaski wiary Pozdrawiam" --wielkie dzieki Ona Teolog.Bardzo bym chcial zeby wszyscy Polacy znali Prawde.Mam wielka nadzieje ze sia tak stanie.Mozna ja miec czytajac odpowiednie lektury.Wlasnie-chcial bym tez zwrocic wasza uwage na to ze wiara jest laska od Boga.Kazdy moze ja otrzymac.Wystarczy tylko ze powiesz tak-Bogu a On zrobi reszte. Nie jest wazne kim jestes.Nie jest wazne kim bylas/es dotychczas.Nie jest wazne ile i jakich grzechow popelniles bo Jezus je wszystkie odkupil na Krzyzu.Jest tylko jeden jedyny warunek przebaczenia.Jest nim zal za grzechy i chec zmiany.Tylko tyle.Jezus nas wszystkich bardzo kocha.Nie wierzcie tym ktorzy twierdza inaczej.Nie wierzcie tym ktorzy mowia ze Bog jest srogim okrutnym Sedzia.Przede wszystkim jest Milosierny.Jest Miloscia.Oznacza to ze kazdy z nas jezeli tylko chce moze zwrocic sie do Niego a On mu wybacz najgorsze rzeczy.Nawet takie o ktorych wiekszosc z nas nie ma pojecia ze w ogole istnieja.Wszystko to zgodnie z zasada ze"kto jest niewinny-niech pierwszy rzuci kamieniem" czyli ze kazdy z nas jest grzeszny i nie mozemy w zwiazku z tym miec jakichs pretensji do Boga o to ze nawet najwiekszy zbrodniarz moze byc zbawiony.Ktoz bowiem zna wnetrze drugiego jak nie Bog?

Gość Donoz
Czyli nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie

Gość zaasaad
i tak oto smiem wlasnie twierdzic ze Bog okazal mi swoja wielka milosc i padlam na kolana jak Bog zeslal Ducha Sw i mnie oswiecil, od tamtej pory jestem osoba wierzaca ale ile ludzie istnieja-no coz nie zbadalam jeszcze pism do konca nie wiem ile czy 4000 czy wiecej, ale nie potrzebuje tej wiedzy do zbawienia-potrzebuje przyjac Jezusa jako swojego zbawiciela-i Wy tez!

Gość klm port 2
Donoz-to odnosnie twojego pytania odnosnie"prawdziwej liczby praktykujacych."Oczywiscie jest to smutne ze ludzie wierzacy (niektorzy_rzadko chodza do Kosciola i uczestnicza w Krwawej Ofierze Chrystusa no ale przeczytaj to: "Czy nie czuli byscie sie inaczej gdybyscie wiedzieli ze wasze zycie na ziemi dobiega konca?Na swoim lozu smierci pamietajcie modlitwe do Milosierdzia Bozego.Nawet jezeli jestescie nadal niepewni,otworzcie swoje serca i proscie Przedwiecznego Ojca o przebaczenie.Pamietajcie obietnice Jezusa:jako Sedzia i jako Zbawca przebacze wszystko az do ostatniego oddechu moich dzieci na ziemi.Modlcie sie tak mocno,abyscie mogli otworzyc serca chociaz raz."

Gość Donoz
To jest tylko fantazja żeby człowiek nie bał się śmierci, wiedząc że po niej nic nie ma. A wy, wierzący robicie to co zwykle. Jak się wam zadaje celne pytanie, to mówicie że nie jest to wam potrzebne do wiary. Po prostu nie dopuszczacie do świadomości że może być inaczej.

Gość zaasaad
otworzyc serca choc raz??? ja mam ciagle dla Boga serce otwarte to co napisalas nie do konca sie z tym zgadzam ja czuje sie jakbym sie na nowo urodzila-Bog zeslal mi swojego Ducha i oswiecenie jakie na mnie z tym przyszlo... nie zamienie tego ZA NIC nigdy juz nie chce zyc tak jak dawniej zylam-to tak jak z ta modelka stare przeminelo, jest tylko nowe... stalam sie innym czlowiekiem na zawsze :) ja juz nigdy nie bede taka jak dawniej-nigdy-moje serce zyje Bogiem., w Bogu i dla Boga i inaczej nie bedzie gdyz ja nie chce aby bylo inaczej

Gość klm port 2
Donoz-ludzie wierzacy nie twierdza wcale ze swiat liczy sobie 4000 lat.Tak twierdza chrzescijanie co prawda ale wyznania zielonoswiatkowego.Czyli nie wszyscy wierzacy.Biblia posluguje sie pewnymi symbolami i Kosciol Katolicki naucza ze wiara sklada sie ze Slowa i z Tradycji.Slowo jest napisane w Biblii a Tradycja jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i jest zdeponowana w tzw.Kongregacji Ds.Wiary i Nauczania KK.Jest ona rownie wazna co Slowo.O tym mozna przeczytac w Listach Apostolskich. Nasi bracia Zielonoswiatkowcy uwazaja natomiast ze nie jest potrzebna zadna tradycja a swoja wiedze o Bogu czerpia wylacznie z Pisma tlumaczac je doslownie co jest bledem z powodu ktory napisalem wyzej.

Gość Nie chcę mi się wchodzić
Czemu to miałaby być fantazja,co strasznego w zaśnięciu i nie obudzeniu się nigdy.Zwłaszcza będąc pewnym,że to na pewno jest koniec.

rozumujesze jak sado masochista

Gość Donoz
Bo ludzi zawsze martwi coś, o czym nie mają pojęcia. A tym właśnie jest śmierć.

to jakby się bać pójść spać,dziwne podejście

Gość zaasaad
ale Jezus nie umarl przeciez-Bog go wskrzesil z martwych

Gość Donoz
I co z nim zrobił? Zabrał go do nieba? :)

Gość zaasaad
i skad ty masz ta pewnosc ze NIC wiecej nie ma??? za bardzo na wlasnym rozumie sie opierasz-nie znaczy to, ze masz racje

Gość klm port 2
"zaasaad otworzyc serca choc raz??? ja mam ciagle dla Boga serce otwarte to co napisalas nie do konca sie z tym zgadzam" ;;;nie wiem czy zauwazylas ze napisalem to zdanie w cudzyslowiu?Pochodzi ono od...Jezusa a znaczy tyle ze nawet na lozu smierci a wlasciwie na nim czyli w godzine ostatniego tchnienia naszych pluc,gdy wszyscy oplakujacy nas bliscy mysla zesmy juz odeszli-w tej ulotnej chwili Bog daje nam ostatnia szanse na ...zbawienie.Jezeli wtedy nawet najbardziej zatwardzialy grzesznik dokona aktu skruchy doskonalej a szczegolnie jezeli zacznie sie odwolywac do Milosierdzia Bozego-to Bog przyjmie go na Lono Abrahama nie baczac nawet na jego najbardziej grzeszne zycie.Pozniej jest tylko wiecznosc i sami decydujemy gdzie sie wybierzemy.Wszystko to co tu opisalem dzieje sie zaraz po tym gdy kazdy z nas.Nie wazne czy ateista czy wierzacy,muzulmanin czy katolik widzi przez ulamek sekundy Twarz Jezusa.Wtedy jest czas na ta decyzje.

Gość zaasaad
ja sie kiedys nie uwierzysz tez kiedys smialam, ze Jezus to bohater i piekna legenda po swiecie krazy... juz tak nie mysle

Gość zaasaad
ok juz rozumiem, Boze milosierdzie jest wielkie a ofiara Jezusa na pewno nie jest daremna jestem tego samego zdania-jesli zaczniesz wolac do Boga nawet w ostatniej chwili zycia-masz szanse na zbawienie ale to, co napisales wyzej troche mnie zmylilo, teraz rozumiem, jednak widzisz moze lepiej jest mowic ludziom wprost-szukaj Boga dzis bo jutro mozesz juz nie miec na to szansy

Gość klm port 2
zaasad-chyba masz racje.Lepiej uzywac nieraz bardziej komunikatywnego jezyka ale myslalem ze najlepiej bedzie zacytowac samego Mistrza.

Gość klm port 2
zaasad-poza tym jestem pewien ze w Slowie jest moc i to wielka.Samo jego sluchanie czy czytanie uswieca i prowadzi do Niego.

Gość akahooliganka5
do Kaczorownej- sorry ale Twoj tok myslenia jest naprawde bardzo nieskomplikowany, mowisz jak bys miala 16 lat i byla w fazie buntu Jak juz zauwazylas ludzie zawsze w cos wierzyli- dlaczego wiec ludzi wierzacych nazywasz ciemnota? rownie dobrze moga tak oni powiedziec o Tobie, to Twoj mozg nie jest w stanie pojjac wiary wiem, ze chcialabys juz mnie nazwac moherem, pisowcem czy tam jeszcze czyms innym ale tu cie zaskocze-jestem agnostyczka Zakladam, ze nie wiadomo czy bog istnieje, gdyz jest to niesprawdzalne gdyz wiara-jak sama nazwa wskazuje-polega na wierze. Ale ja, jako agostyczka, szanuje ludzi wierzacych i nie wierzacych i i nigdy katoilka czy swiadka jehowego nie nazwe ciemniakiem

Gość zaasaad
jesli chcesz poznac Mistrza siegnij do Biblii :) ja sie odnosze z rezerwa do wszelakich pism podajacych oredzia z nieba itp... wszedzie cos niejasnego, a w Biblii-jak na dloni nawracajcie sie i wierzcie w ewangelie-tak mowil Jezus :)

Gość zaasaad
czas sie wypelnil i bliskie jest krolestwo niebios CZAS SIE WYPELNIL dla wierzacych krolestwo nibios jest bardzo bliskie-tak jak krotkie zycie tak bliskie niebo :) nawracajcie sie i wierzcie w ewangelie amen :) dobranoc z Bogiem :)

Gość Lugrecjanka
Prawda jest taka że wojny są właśnie przez ludzi wierzących. Ateistą nie przeszkadzają inni ludzie. A wiara szerzy nienawiść, mimo tego że nie powinna.

Gość Masorok
Nie zgodzę się. Wiara jest uzupełnieniem człowieka.

Gość Lugrecjanka
Uzupełnieniem? Otwórz oczy i zobacz ile jest nienawiści w wierzących.