Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Despina

Moje wielkie greckie wesele.I chrzest!!

Polecane posty

Gość Despina

są na forum polki,żony greków, które zechciały by opowiedzieć o swoich przezyciach z greckiego wesela:)

Gość Despina
ja biorę ślub 26 sierpnia połączony z chrztem naszej córeczki i juz zyje tym dniem...

Gość ninka6473
Ostatnio jest to częste że ludzie Chrzcządziecko i biorą ślub ;)

Gość dorociczka
To zalezy jekiego wyznania jest Twój wybranek,wesele u katolików wygląda innaczej a u prawosławnych też jest innaczej

Gość Despina
prawosławny jest

Gość ludzie co się z wami dzieje
nie potraficie oddzielać uroczystości ? Jak to wygląda żeby panna młoda stała przed ołtarzem z dzieckiem na rękach a za moment je ochrzciła. Najpierw kobiety chodziły z brzuchami przed ołtarz, teraz już z dziećmi a jeszcze trochę zaczniecie łączyć, wesele, chrzest, pogrzeb i co jeszcze ? A może dziecko będzie ochrzczone podczas pierwszej komunii świętej, wy przy okazji weźmiecie ślub i sprawa załatwiona. Cyrki ! Tylko to mi się nasuwa na myśl :/

Gość Despina
w Grecji taki zwyczaj, że chrzest jest/moze byc razem z weselem Dziwi może tylko Ciebie bo tego nie widziałaś i nie wiesz jak to jest. Najpierw zostanie ochrzczona córeczka a potem ślub. Cyrk to wtedy gdy ksiądz w Polsce nie chce dziecka ochrzcić bo rodzice sa bez slubu!Śmieszne.Bo tutaj nie ma czegoś takiego

Gość Despina
a i najpierw może obejrzyj sobie jak wygląda grecki chrzest a potem sie wypowiadaj. Chrzestni biorą czynny udział w chrzcie-smarowanie ciałko oliwa po zanurzeniu w wodzie a potem ubieranie dziecka itp

Gość ciekawy jest twoj slub
a powiedz suknie bedziesz miala w stylu greckim?

Gość Despina
a jaka to w stylu greckim? bierzemy slub w greko-katolickim kościele

Gość Oficjalny chuligan J.CH.
A opowiedz coś więcej o planowanym weselu? Są jakieś tradycje jak np u nas witanie pary młodej chlebem i solą albo oczepiny po północy?

Gość a czy ty jesteś
autorko Polką czy Greczynką ?

Gość Despina
o żadnym stylu greckim tu nie słyszałam i nie widziałam. Polka jestem

Gość Despina
Oświadczyny i planowanie ślubu wygląda tak samo jak w Polsce.Słowa przysięgi też są takie same. Świadkowie młodych przez cały slub trzymaja nad ich głowami koronę/wianek- znak czystości W czasie ceremonii slubnej młodzi ze swiadkiami robia trzy razy kółko.Rodzice i roddzina przyklejają na czoło pieniązki.Stukaja ich głowami i skladaja zyczenia.Ale nie wszędzie i zawsze dokładnie tak to wygląda.. Wesele trwa 3 dni.A pierwszy toast wznosi ojciec panny młodej:)

Gość hahahahaaa
To jest dobre: Świadkowie młodych przez cały slub trzymaja nad ich głowami koronę/wianek- znak czystości szczyt hipokryzji

Gość Despina
to sie smiej.Tyle twojego

Gość też mi się z tego chce śmiać
dlatego nie mam męża obcokrajowca bo moja rodzina posikałaby sie ze śmiechu na tym weselu :)

Gość greczynka z G
ale zreszta jak sama powiedzialas wianek to znak czystosci, a Ty juz masz dziecko? naprawde osoba udzielajaca slubu na to pozwoli? dla mnie dziwne jest to ze sama chcesz zeby Ci ten wianek nad glowa trzymali, przeciez masz juz dziecko. Bez sensu PS sluby w Grecji sa piekne :)

Gość Despina
greczynka bzdury piszesz to taki zwyczaj a nie że mam dziecko to jestem nieczysta.Przeciez znak czystości to też cnota.A czy każda greczynka trzyma dziewictwo do slubu?

Gość Despina
a czy chce by mi ten wianek trzymano nad głowa no wiesz to głupie pytanie więc zostaw..:P Pisalam jakie panuja zwyczaje na greckich weselach a nie to co chcę a czego nie chcę

Gość trzymaj ty się dziewczyno
lepiej polskich tradycji a nie wymyślaj nie wiadomo czego W ogóle nie podoba mi się to wszystko co się teraz dzieje. W ciąży do ślubu, z dziećmi już nawet do ślubu i jeszcze chrzest do tego GRATIS. Totalna wariacja i głupota

Gość Despina
gdyby mój narzeczony był polakiem to bym sie trzymała a tak to niby co zlego w greckim weselu.Jakbyś miała za męża cudzoziemca to inaczej bys gadał.Wiadomo:P

Gość Despina
a co ja kobieto niby wymyslam? Nie polskie to juz złe.Żenada.Wspólczuje takim ludziom.Żyl sobie w tej Polsce z jej tradycjami i nie wtrącaj sie.Śmieszne to sa zasady jakie panuja w polskich kościołach:P I te warunki jakie księża zarzucają przy chrztach

Gość za to nie jest śmieszne
jak się bierze w pakiecie ślub i chrzest, dorzuć do tego jeszcze pogrzeb mrówki i będzie wszystko na raz