Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama niejadka

Do mam. Problem z 4letnim niejadkiem.

Polecane posty

Gość mama niejadka

Hej. Mój synek jest bardzo wybredny i wlasciwie nie je wiekszosci tego, co my. Nie wspominajac o warzywach, z ktorych jedynie ziemniaki Tylko mieso, mieso i mieso. Staram sie przemycac mu jak najwieksza ilosc warzyw w sosach, zupach itd, ale zaczyna mnie to irytowac, gdyz tak jak mowie, ma 4 lata, wiec takie "bieganie " z talerzem za nim to lekka przesada. Co zrobic, by zaczal jesc normalnie? Jakies sprawdzone sposoby? Przeglodzic go ? Chcialabym, zebysmy jedli wszyscy ten sam obiad ( nie jemy bog wie czego, wiec dla dziecka menu jest ok ) no i chcialabym, by nie byl takim leniwcem i zaczal sam w koncu jesc, co robi, ale nie, gdy ja jestem w poblizu. Dzieki

Gość to przestań..
biegać za nim z talerzem. Nie je OK, proponujesz następny posiłek. Nie zjadł oboadu, to bedzie dopiero podwieczorek a dalej kolacja itd.

Gość mama niejadka
Czyli metoda przeglodzenia. Latam, bo to moje jedyne dziecko i chce, by dostawal spora ilosc witamin zawartych w warzywach. Ale masz racje, sama sobie robie krzywde. Przestane. Od dzis.Nie chce, to nie.

Cytuje: "no i chcialabym, by nie byl takim leniwcem i zaczal sam w koncu jesc, co robi, ale nie, gdy ja jestem w poblizu." Nie bardzo rozumiem - karmisz dziecko sama ? A co do problemu może zrób kanapkę w zabawnych kształtach,myszkę, pociąg,grzybek itd używając sera,wędlin,warzyw.Dzieci lubią kolory i może to jego zachęcić a full pomysłów i podpowiedzi znajdziesz w googlach ;) Dobrym sposobem by było zaangażowanie dziecka przy gotowaniu = zrobienie samu,lepiej smakuje ;) Lubi soki ? Przeciśnij jabłko,marchew,pietruszkę itd. Pycha!

Gość mama niejadka
Jesli chodzi o robienie przeroznych stworow itd, to jestem w tym naprawde niezla, ale moje dziela koncza "przebudowywane" niz w zoladku. Tak wiec wiecej ma radochy widzac to i raczej nie chce jesc, bo mu szkoda. Tak wiec to testowalam. Co do gotowania, to gotuje ze mna oczywiscie, umie robic mnostwo rzeczy, ale ich nie je :O soki ? No coz..nawet wczoraj dalam sie namowic ( nie wierzac, ze wypije ) na wyciskanie soku z jablek, marchwi i co ? Wypilam ja i jego tata :( Jedyne co to udaje mi sie sok pomaranczowy wyciskany mu zmieszac z normalnym. Tak, jak jemy razem, to leniwa bestia prosi sie, by ja karmic, natomiast w przedszkolu, restauracji, u znajomych, je sam.

Gość mama niejadka
Sorry, pisze troche nieskladnie, mam nadzieje, ze jednak zrozumiesz :)

Gość mój dobrze je w przedszkolu
z innymi dziećmi.... na weekend potrafi dosłownie nic nie zjeść! prośbi , groźby, sposoby nie działają! też jestem na to zła, bo wiadomo przedszkole to żywienie masowe, w domu gotujemy ekologicznie a on nie chce z tego korzystać... ...w każdym razie w domu o zjedzeniu zupy nie mam mowy, z mięsa je tylko kurczaka i mielone- nie tknie ziemniaków, chyba ze to frytki, z surówek je tylko zielonego ogórka, marchewkę na maśle czasem, z owoców jabłko i jeszcze arbuza lubi... i co ja mam mu powiedzieć? aha my nie jadamy praktycznie wcale słodyczy, nie ma ich w domu, dziecko nie je przekąsek między posiłkami i nie pije słodkich soków typu Kubuś.... ... co ciekawe czasem kupuję mu kubuś play do przedszkola - w sumie tylko dlatego, ze inne dzieci dostają i nie chcę, żeby zawsze czuł się gorzej - i to mu nie przeszkadza w zjedzeniu tam obiadu!

Gość p. anna karenina ;
daj spokój - jak ja byłam mała to mama nie latała za mną i nie prosiła żebym zjadła. nie zjadłam - to byłam głodna i następny już posiłek dosłownie pożerałam :D cackasz się z nim i on widzi, że może Ciebie wykorzystywać.

Gość ja ci powiel jak ja robie z di
corka ma ponad dwa lata od 6 miesiaca zycia, posilki, poza mlekiem podawane byly w krzeselku przy stole o stalych porach: kolo poludnia obiad, 15-16 podwieczorek ( deserek) potem doszla kolacja i w koncu sniadanie i czasem drugie sniadanie. Rano butle z kasza traktuje jako sniadanie, jesli np wtaje ok 7 rano to wtedy podaje drugie sniadanie. Jelsi butle wypije ok 8-9 top czeka do 12 do obiadu. Posilki co 4 godziny, nie czesciej. Miedzy posilkami zadnego podjadania. Do picia tylko woda WIem, ze dizecko zasiada do posilku glodne i je rpaktycznie wszytko, co ma podane na talerzu. POdaje mlae porcej, ewentulanie daje dokladke. Po obiedzie i kolacji obowiazkowoe deser: jogurt , budyn, owoc czy ciasto lub kostka czekolady. Cos nieduzego a slodkiego. Nalsuchalam sie swoje, ze dziecko glodze, ze jestem niedobra bo nie daje chrupek soczkow i innych dupereli, ze corka nie chodzi wieczenie z ciastkiem w reku itp. A jednoczesnie inne mati mi zazdroszcza, ze tak ladnie je . Je bo jak siada do posilku to jest glodna. i pozwalam jej jesc tyle na ile ma ochote. Ale tylko w porach posilkow. TWoj syn jets przywczjony, ze biegasz za nim z jedzeniem. MOze nie byc latwo, ale moim zdaniem warto. WTedy i ty i dizcko wiecie kiedy i co sie je. POwodzenia

Gość Klimentyna
Prawdziwe soki są w porządku, to jakaś kafeteryjna fobia z tym niepodawaniem :P

Gość p. anna karenina ;
ja pamiętam, że nie lubiłam jadać w przedszkolu właśnie :P bo jak byłam w domu to i tak więcej czasu spędzałam latając po dworze niż na 'zabawach z innymi dziećmi' czyt. siedzeniu przy stoliku i lepieniu jakichś bzdetów. jak się wyszalałam to i apetyt był ;)

Gość mama niejadka
To prawda, ze sie cackam. Od dzis to zmieniam.

ja za moim nie latam, z reszta nie da sie mu NIC wcisnąć na siłę, od razu jest krzyk, więc stawiam stole, wołam - podchodzi, patrzy z obrzydzeniem i odchodzi.... czasem weźmie to co napisałam wyżej - nic więcej, ... a przecież dobrze gotuję- starsze dziecko, mąż, nie raz goście jedzą z chęcią - zawsze dbam o dobre jakościowo produkty, tylko ta mała wredota nic nie chce... ...dopiero jak zobaczy, ze inne dzieci jedzą to siada do stołu.

Gość mama niejadka
Boze...mam identycznie jak Ty :(

tak mam sokowirówkę, dzień zaczynamy od świeżego soku, myślicie, że moje młodsze dziecko tknie choć łyżeczkę? ...owszem, owoce i jarzyny mieli ze mną chętnie- podoba mu się, ale soku nie chce?

Gość mama niejadka
Uparl sie jedynie na kilka dan, ktore pochlania i najchetniej tylko to jadlby.A ja nie mam czasu i zreszta checi, by gotowac oddzielne obiady, to nonsens.Jak byl mniejszy, bylo zupelnie inaczej, wcinal szpinak, marchewke, wszystko. Teraz ? Makabra.

Gość mama niejadka
hahaha, wlasnie opisalam, ze moj rowniez czerpie przyjemnosc z wciskania owocow, ale nie przelknie soku. Bllleee i koniec.

Gość Klimentyna
Czasem mozna zrobic ustępstwo na rzecz kupnego Kubusia. Od jednego, dwóch razów dziecko sie nie otruje ani nie dostanie cukrzycy.

ja ci powiel jak ja robie z di> moje dziecko nie zje tyle przez tydzień. Mleka ni pije odkąd skończył rok, przez jakiś czas jadł jeszcze kaszki na mleku - mannę, ryż - wszystko domowej roboty - potem mu się odwidziało.... ...najgorzej było zanim poszedł do przedszkola, teraz to i tak, luz bo wiem, ze w przedszkolu je.

mama niejadka> mój też dobrze jadł do roku, miał stały rytm, mleko, deserki z blendera, zupki, kaszki - wcinał az mu się uszy trzęsły.... po roku - dosłownie jakby inne dziecko!