Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hjkgbhvgb

wiek emerytalny

Polecane posty

Gość hjkgbhvgb

ogladaliscie wiadomosci a propo mozliwosci przejscia na emeryture wczesniej za 50%? podali przyklad, kobieta zarabiajaca 3 tys idzie wczesniej na emeryture i dostaje 600zl. tyle co rachunki. a za co jesc i zyc? co sie dzieje z tym krajem!! kiedy w koncu wyjdziemy na ulice??

Gość ja ju mam dosc
mam 25 lat w zyciu umowe o pracy na oczy nie widzialam ;/ same umowy śmieciowe ;/ z czego ja bede miala emeryture to ja nie wiem ;/ odkladam niby kase w banku, ale co z tego ;/ i tak wiekszosc moich znajomych. 3 tysiace zlotych - ehhh chcialabym tyle kasy na oczy zobaczyc ostatniego na koncie :P

Gość hjkgbhvgb
ja mam dwie prace, obie umowa o dzielo. lacznie zarabiam 1200zl. mam i wyksztalcenie i umiejetnosci i doswiadczenie. i szukam pracy gdzie sie da, w zyciu nie zaproponowano mi umowy o prace ani wynagrodzenia 1500zl. odlakac? chetnie, tylko z czego jak ledwo na zycie starcza?

Gość dziwne.....
jak ktos kradnie i cwaniakuje to zarabia 6 tysiecy, normalny czlowiek ma gora 2 tysiaki

po co ta mata skoro do 65 lat to 50% mniej kasy niz do 67 lat a jest 2 lata roznicy. Po co sie maty uczyc? nie trzeba. wstyd. to tak jakby ten za 8 h pracy dostał 50% mniej niz ten co 12 h pracy a wyliczyc mozna co do grosza ile kto UCZUCIWIE mogl dostac. 12 h - 3000 8 h - X na krzyz i mamy. To samo z emeryturami...szok jacy (..) nas uczą jak liczyc Wiec po co tak meczyc dzieci na studiach matematyką? na maturze? mamy 21 wiek i nie potrafimy dokładnie wyliczyc emerytury uczciwie? prof maty ekonomii powinni zrobic raban! to czego oni studentów uczą?

Gość concordia
ta ustawa ma nas ustawić do odstrzału v czyli składaj na konto, i umrzyj szybko

Gość dziwne.....
wiadomo ze informatycy i programisci to najwieksi zlodzieje, zobaczcie sobie ceny programow sprzed uwaga: 10 lat!!! a potem ludzie sie dziwią, ze taka szmata zarabia 6 tysiecy, jak kradnie to zarabia.

Gość concordia
informatyk zarabia 9 tys. + fuchy a kto wam broni?

Gość Kobylak .
Programista to nie szmata , wypraszam sobie , Ciężko i uczciwie pracuję i moją wiedzę zawdzięczam sobie . Sam nauczyłem się tego zawodu.

Gość 0o9i8ukmjn
Po pierwsze - Niech nareszcie dotrze do tych waszych pustych i zacofanych mózgów , że nasze państwo się starzeje i jest nas Polaków coraz mniej i coraz mniej będzie Po drugie - Medycyna idzie do przodu i te choroby które dziś są nieuleczalne za 10 lub 15 lat będą takimi samymi chorobami jak dziś grypa czy inne tego typu choroby a co za tym idzie będziemy żyli o wiele dłużej Po trzecie - Już dziś jest tak , że osoby które są na emeryturze idą i dorabiają sobie gdzieś po cichu do emerytury a jak będziemy żyć dłużej to wtedy ten trend będzie stały I po czwarte - Nikt np. pielęgniarce nie każe pracować do 67 roku życia w tym samym zawodzie tzn. może w wieku 60 kilku lat lub wcześniej zmienić pracę na taką która nie pochłania tyle sił czyli np. rzeczona pielęgniarka może udzielać porad medycznych przez internet

Gość lllkoj.
A co taka sprzedawczyni to niby w wieku 67 może stać cały dzień na nogach ,Dlaczego mówicie tylko o pielęgniarkach ?

Gość dsfdfbfgbfd
moja corka stwierdzila, ze od dzisiaj zbiera na pistolet, co by jak zachoruje w przyszlosci sobie w leb strzelic ;/

Gość lllkoj.
Aha to może powiedz na jaką pracę ,Kto będzie chciał takiego starucha przyjąć gdzieś na staż no np ; manikiurzystkę 55 lat hahahah!!!

Gość lllkoj.
Aha sprzedawczyni tez, będzie sprzedawać przez internet , dobre hahah!Np kaszankę,

Gość 0o9i8ukmjn
I jeszcze jedna rzecz - Za 20 lat dzisiejsza kobieta lub mężczyzna w wieku 60 lat to będą młodzi ludzie którzy będą otoczeni komputerami i robotami a ich aktywność fizyczna będzie się ograniczała do zaprogramowania robota który zrobi za nas wszystko w domu - Taki będzie świat za 15 lub 20 lat

Gość 0o9i8ukmjn
W pracy również będą roboty dzięki którym nasza praca nie będzie ciężka i tak np. będzie w pracy robot do którego powiesz - Przynieś mi kawę - I ten robot przyniesie ci kawę - Ja wiem , że dzisiaj trudno w takie rzeczy uwierzyć ale kto jeszcze 30 lat temu wierzył w coś takiego jak internet nie mówiąc już o komórkach..........

Gość rozsądna86
Mnie też ta cała zbiorowa histeria zastanawia, porównajcie sobie co było w 1982 roku a co jest teraz w 2012r.- jaka kolosalna różnica, jaki skok cywilizacyjny, społeczny. Dzisiejsi protestujący błędnie zakładają że nic się w Polsce nie zmieni przez te 30 lat. Ja myślę że czeka nas taki skok cywilizacyjny jakiego sobie jeszcze nie wyobrażamy. Pamiętacie że jeszcze 40 lat temu ludzie umierali od gruźlicy ? Teraz to niepojęte. Poza tym dzisiejsi młodzi ludzie są lepiej wykształceni niż ich rodzice, bardziej uświadomieni w kwestii zdrowia. Za 40 lat staruszka będzie całkiem inną staruszką niż jest teraz. Nawet to słowo nie bardzo będzie do niej pasować.

Gość 0o9i8ukmjn
I właśnie o to mi chodzi - Za 20 lat będziemy żyć w Cyberświecie i wszędzie będą komputery z internetem...........- Kto wie , czy nie będzie możliwa nawet teleportacja czyli przemieszczanie się bez wstawania z fotela - Tak więc ci którzy protestują przeciw podniesieniu wieku emerytalnego po prostu nie wyobrażają sobie świata za 20 lat który zmieni się i to bardzo........

Gość concordia
tak będzie ,ale dla tych z kasą ci ubodzy będą zasuwać ze ściera za marne grosze slumsy niektórym pisane

Gość do utopisty
powyżej Taaa....a potem wspaniałe roboty zastąpia w pracy ludzi ....i dopiero zobaczymy co to znaczy bezrobocie...a emerytury? Jakie emerytury? Dla bezrobotnych? Bez wymaganego stażu pracy? Albo dla tych którzy nigdy pracy nie znaleźli? Rzeczywiście uwierzyłeś że jedynym wyjściem jest wydłużenie wieku do 67 lat? A może najpierw znieść przywileje dla wybranych , albo niech niektórzy uprzywilejowani (rolnicy) płacą takie same składki emerytalne jak etatowcy? Niech płacą nie 60 zł na miesiąc a te 800 czy 1200 zł...i będzie kasa na emerytury? Albo niech wydatki z budżetu będą przemyślane...a nie roztrwaniane (a choćby na wycieczki samolotowe z W-wy do Gdańska kilka razy w tygodniu po 20 tys. za przelot?) Że kiedyś zabraknie dzieci i w rezultacie zabraknie Polaków? Jak będzie praca to ludzi do pracy nie zabraknie, bo zjawią sie Ukraińcy czy inni jacyś chętni do pracy i będa płacić podatki na emeryturę A jak pracy nie będzie...to tak jak teraz.....eutanazja z głodu i jakie emerytury i dla kogo?

Gość concordia
zauważcie, jak wzrasta ilość samobójstw

Gość 0o9i8ukmjn
Śmieszą mnie takie komentarze ponieważ świadczą one o tym , że dana osoba albo boi się przyszłości albo nie potrafi wyobrazić sobie świata za kilkadziesiąt lat który tak jak pisałem zmieni się nie do poznania - Praca za 20 lat będzie się opierała na internecie który będzie wszechobecny....

Gość 0o9i8ukmjn
To fakt , że za 20 lat będą takie miejsca gdzie robot zastąpi człowieka ale pojawią się też nowe zawody związane z cybernetyką czyli z udoskonalaniem świata wirtualnego który całkowicie zastąpi świat realny - I bardzo ważna sprawa - Za 20 lat to pracodawca będzie biegał za nami i błagał na kolanach abyśmy u niego pracowali ponieważ będzie tak mało rąk do pracy gdyż część albo umrze albo przejdzie na emeryturę.....- Ja zdaję sobie sprawę z tego , że to co piszę dla wielu jest niezrozumiałe i trudne do przyjęcia ale czy 30 lat temu był internet , komórki , tablety , telewizja cyfrowa , zmywarka itp......????

Gość 0o9i8ukmjn
W 1970 roku też wielu nazwałoby mnie utopistą gdybym mówił coś o internecie , komórkach , tabletach , telewizji cyfrowej i o tym podobnych rzeczach......- Uwierzcie więc w to , że świat za 20 lat będzie przypominał sceny z filmu science-fiction gdzie człowiek tylko programuje robota który robi za niego wszystko w domu.......

mój sąsiad strażak popracował 15 lat już ma emeryturę 2500 zł i to jeszcze nie pełna