Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

puldrini44

dojrzale mamy ;-)

Polecane posty

czy sa wsrod was mamy,ktore urodzily po 30 swoje pierwsze dziecko a na dodatek ciaza byla wielka niespodzianka,poniewaz po wielu latach staran nic z tego nie wychodzilo? zapraszam do dyskusji...

ja zostalam mama w wieku 32 lat,staralismy sie od 12 lat o dziecko,badania...badania i jeszcze raz badania...mielismy dosyc... dalismy spokoj na rok...poddalismy sie po prostu...no i samo przyszlo!!!!

Ja. :) Ale nie do końca tak jak to opisujesz w pierwszym poście. W moim środowisku wszyscy rodzą po 30 i jest to u nas powiedzmy - normą. Nigdy nie starałam się o dziecko, tylko po prostu w pewnym momencie uznaliśmy, że jesteśmy gotowi, odstawiliśmy zabezpieczenia i tyle.

No ja zostałam mamą w wieku 35lat,ale ciąża nie była niespodzianką,bo starania były krótkie. Po prostu wcześniej mieliśmy jakieś tam plany i tak późno zdecydowaliśmy się na dziecko... ale na szczęście nie miałam problemu z zajściem w ciążę.

Gość awercva
ja mam termin na październik 2012, urodzę w wieku 31 lat...aż tak długich starań nie miałam, natomiast w 2011 r. przeszłam ciążę pozamaciczną i po niej mogło być rożnie, na szczęście w 3 cyklu starań się udało...:) puldrini, 32 to jeszcze nie jest tak dużo, tylko rozumiem że wiele lat starań...

a ja zostałam mamą w wieku 34 lat, staraliśmy sie stosunkowo krótko, bo jakoś tak 4 miesiące

Gość awercva
Nie ma co przesadzać teraz do 37 lat, to zupełna norma ;). Znam kobiety które rodziły pierwsze dziecko w wieku 40 lat i to już nawet przy współczesnej medycynie jest wyczyn ;), choć wiadomo nie ma zasady.

i mam 2 koleżanki w moim powiedzmy wieku, czyli 36 lat urodziły jedna 2 miesiace temu, druga miesiac temu swoje 1 dziecko starali sie ponad rok zarówno 1 para jak i 2 para, ale się udało i mają pączuszki w domu

Gość awercva
Rozumiem że macie po jednym dziecku, a myślicie o drugim? :D

Gość awercva
mnie trochę denerwuje to gadanie lekarzy, że po 30 to późno ;), a znaczna większość kobiet nie ma z tym problemu w tym wieku, problemy z zajściem bywają w każdym wieku...i nie ma co porównywać wieku biologicznego kobiet dziś, do tego sprzed 30, 40 lat, wtedy to faktycznie ok. 35 lat, to już było za późno na dziecko...

ja planuję za rok, ale jak sie uda to zobaczymy, narazie zdrowi jesteśmy, wiec za rok......

awercva-ja mysle jak najbardziej...mala bedzie miala w tym roku 2 lata,wiec juz intensywnie mysle o drugim dziecku... apozostale mamy?

pod koniec roku zamierzamy jeszcze raz sprobowac,ale tak na luzie bez konkretnego nastawienia i niepotrzebnego stresu,poniewaz jak czlowiek absorbuje sie tym w kazdej chwili,godzinie i tak 7 dni w tygodniu i 30 dni w miesiacu to mozna oszalec...i tak przez 12 lat. tym razem nie moge sie tak omotac...jezeli sie uda to cudownie jezeli nie to trudno...

Gość Maman Bovy
Wszystkie po 30-tce :) Bez większych starań, po prostu dojrzeliśmy ;)

Gość Maman Bovy
W moim środowisku to również standard. Najpierw stała praca (etat lub coś własnego), mieszkanie.. Cokolwiek na starcie.

Gość mireczkowataa
ja też zostałam mama w wieku 32lat :) Nie starałam sie, odstawiliśmy tabsy i w pierwszym cyklu zaszłam. Drugiego nie planujemy.

Gość wszystkie moje koleżanki
rodziły po trzydziestce. Taki trend w środowisku.

Gość bonjourrrrr*
trochę się roześmiałam, jak przeczytałam, że "dojrzałe" to po 30. Ja swoje dzieci urodziłam mając 29 i 32 lata (druga ciaza to 2 córki) i nigdy nie myslałam o sobie dojrzała mama. Myślę, ze jest to taki najnormalniejszy wiek, uśredniony. No ale to moje zdanie... poza tym jakos nie rozumiem tematu - o czym tu dyskutowac? czy latwo sie zachodzi w "tym" wieku w ciaże? - TAK, łatwo, w moim przypadku za pierwszym razem zawsze. Czy ciaza była niespodzianką? - NIE, nie była, obie planowane.

Gość mireczkowataa
Ja też się jakoś specjalnie dojrzała nie czuję :) Myślę, ze autorka "starała" sie o dziecko 12lat i dlatego wydaje się, ze zaszła w ciazę jako dojrzała kobieta.

Ja się czuję na jakieś 10 mniej niż mam. Z drugim dzieckiem mi się nie spieszy, ale z pewnością jest gdzieś w dalszych planach.

TY MIRECZKOWATA NA KAZDY TEMAT MUSISZ MIEC COS CIEKAWEGO DO POWIEDZENIA!!!!!!!!!!! I ZAWSZE MUSISZ WCISNAC SWOJE TRZY GROSZE...

Gość awercva
A ja właśnie z chęcią bym pogadała z rozsądnymi mami, choć dopiero nią będę :)...Bo jak swego czasu szukałam jakiś info, wchodziłam na topik, gdzie kobiety mają ten sam termin co ja i jak czytałam o "fasolkach", "dzidziolkach" i te ostre debaty np. o wózkach w 8 tc, to mi się odechciewało brać udział w czymś takim...

Gość mireczkowataa
A Tobie co znowu?? Dobra, Twój topic to sie udzielaj w takim razie, nie przeszkadzam :) Pozdro.

AWERCVA - nie ma szans,aby spokojnie i madrze porozmawiac,poniewaz zawsze znajdzie sie jakas czarna owca,ktora rozwali caly temat...tutaj kazda z nas ma sie dzielic swoimi doswiadczeniami i uczuciami a nie oceniac i pouczac...tak tutaj jest,ze zaczniesz jeden temat a skonczy sie na zupelnie innym,calkowicie odbiegajacym od pierwotnego...wiec nie ma co...

Fajnie ,że jesteście ...tez jestem ,,starsza mamą" urodziłam jak skończyłam 38 lat.Wcześniej jakoś się nie udawało:(

Gość awercva
E spokojnie, ja zawsze ignoruje tych nawiedzonych i jest ok :)