Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiosenna mama

Mega wysypka przy ospie- tak ma być?

Polecane posty

Mam pytanie bo w chorobach zakaźnych nie mam zadnego doświadczenia. Starsi mieli ospę ale mieli po kilkanaście kropeczek i tyle, natomiast Zosia jest okropnie obsypana i wychodza ciągle nowe. W zasadzie ma obsypane cale cialo twarz, brzuszek, pupe , główkę (nawet jej uczesac nie mogę bo pod wloskami same krosty) i tak się zastanawiam czy to normlane jest? Ledwo jej oczy i usta widać tyle ma tego. Dzielna jest strasznie ale jestem przerażona bo jest tego coraz więcej i więcej. Panikowac i gdzieś z tym jechać czy tak ma byc i czekać spokojnie aż przejdzie?

Spokojnie ;) Mój miał ospę na przełomie grudnia i stycznia :) Każde dziecko inaczej przechodzi.Mój był strasznie wysypany bo nie było żadnego wolnego miejsca :D Że smarowanie całego ciała zajmowało mi przeszło 30 minut.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96b5bad471b771de.html to jest tylko "bok" Zosi. Cala jest w tym nawet buzia :( i miejsca intymne też. Nie wiem jak jej ulżyć, kąpie ją w nadmanganianie, odkażam jej to oktaniseptem. Pudru nam nie pozwolili używać bo podobno można bardziej zaszkodzić i nadkazić krostki. Trochę mnie zszokowała ilość krost. Myślałam że będzie jak u starszych niewiele i teraz trochę się niepokoję jak na nią patrzę.

Jak bym moje dziecko widziała! Mi z kolej lekarz zabronił kąpać dziecko .Twierdził że wtedy rozdrapuje się krostki i możemy przenieś bakterie na zdrowe miejsce.Raz wymyłam i żałuje bo po kąpieli było naprawdę gorzej na drugi dzień.Tak więc delikatnie wycierałam ręcznikiem mokrym nogi i okolice intymne. Smarowałam ciało pudrodemem i dla mnie rewelacja bo synka ciało po nim nie swędziało i się nie drapał.A to ważne bo ospa zostawia blizny jeśli się zdrapie krostkę.

Ona nie drapie na szczęście ale tak mi jej szkodaaaa. Mi w szpitalu powiedzieli ze pudru się już nie używa, kurcze sama nie wiem. Oni polecili albo fiolet albo oktanisept wiec pryskam małą dokładnie po kąpieli tym oktaniseptem, a kąpiel to tak raz dwa w nadmanganianie (on podobno zasusza te krostki). Ale pocieszyłaś mnie ze nie tylko moja taka wysypana bo na serio sie zastanawiałam czy może coś jest nie tak.

Gość Tak, niestety może być i moja
córka tak właśnie ospę przechodziła. Nie kąpałam jej, ale codziennie robiłam szybki prysznic. U nas doskonale sprawdził sie fenistil w kroplach-panie w aptece zwykle nie są zorientowane, ale nawet w ulotce jest napisane, że łagodzą świąd przy ospie:) Rewelacja:) Polecam

kąpiel nie ale przemywanie wodą z nadmanganianem jak najbardziej i jest taki krem specjalny na ospe nazwy nie pamiętam ale bardzo skuteczny zapytaj w aptece a co do tego czy tak może być jak ma zosia niestety tak zdarzają się nawet takie przypadki że na powiekach są krostki i nawet wewnątrz jamy ustnej :/ każdy przechodzi to inaczej ty się ciesz ze chora bo bedziesz to miec z głowy ja mam prawie 30 lat i nadal nie chorowałam :/

o tym fiolecie tez słyszałam bo zasusza ale od zasuszania ponoć sie odchodzi bo wtedy większe blizny jak mąż chorował 3 lata temu to własnie nadmanganian kazali i ten krem i chyba po 5 dniach już śladu po ospie nie było

Gość MatkaNatura
Moje dziecko miało na powiekach i w miejscach intymnych, przechodziło b. ciężko - dlatego zaszczepiłam pozostałe. Ja nie chorowałam i prawdopodobnie już nie zachoruję - lekarz powiedział, że musiałam przejść w formie poronnej (jak zwykłą infekcję) i nie zauważyć.

Gość MatkaNatura
Aha - i zapisał małej doustny środek przeciwwirusowy; teraz się podaje.

No i jednak postanowiłam mała pokazać jakiemuś lekarzowi i wylądowałyśmy w szpitalu. Jednak aż taka wysypka nie jest normalną i wymaga leczenia antybiotykiem i lekami przeciwwirusowymi. Biedna zosia strasznie ją swędzi i irytuje wszystko. Ech dawno nie byliśmy w szpitalu.

Gość znowu antybiotyk:(
antybiotyk...to naprawdę jest konieczne? dlaczego w dzisiejszych czasach na wszytko daje się antybiotyk .

Gość MatkaNatura
O antybiotyku nie wiem, przeciwwirusowy daje się na pewno.

antybiotyku się nie podaje! chyba kogoś pogięło :o Ale heviran jak najbardziej, fenistil w kroplach. Taki rozsyp zależy też od tego czy po każdej kąpieli wycierałaś ją czystym ręcznikiem, bo po każdym wycieraniu taki ręcznik nadaje się tylko do gotowania. Ja zaopatrzyłam się w zapasy jednorazowych ręczników. I nie wolno trzeć, tylko suszyć przez dotyk.

Antybiotyk jest konieczny bo zdało się zakażenie. Krosty wyszły jej na oczach! Nie widzi. Za dobrze ;-( w uszach też ma i czeka nas rtg czy w płucach nie ma. Leży w nami chłopczyk który dostał po ospie zapalenie mózgu boże!

Gość mama w wieku 29
ta ospa jakaś chyba zmutowana bo przecież większość z nas jak miała w dzieciństwie ospę to przechodziła łagodnie....no w każdym razie u mnie w rodzinie nikt nie wylądował z tym w szpitalu.

Gość lalalum!
dziewczyny, a ja się podepną e; moja córcia też ma właśnie osp, ale- widziało ją 2 lekarzy i twierdzą, że jest nietypowa - o ile to w ogóle ospa... bo jej wysypka jest zupełnie inna niż Twojej córci wiosenna mamo: ma takie pojedyncze, wypełnione płynem pęcherzyki. gorączkuje. Czy ktoś z was spotkał się z ospą w takiej formie???

Gość lalalum!
poradźcie mi coś!

Gość lalalum!
dziewczyny?

Moja najstarsza też tak miała. Kilka kropek wypełnionych płynem. Też nie wiedzieli czy to ospa i mówili że może jakąś inna odmiana wirusa a gorączkowała do 41 stopni. Dostała też zapalenia płuc. Teraz ospa jest dziwna wszyscy lekarze tu to powtarzają.

Gość lalalum!
o matko, nie strasz mnie :( życzę zdrowia Twojej córci!

Gość _evika_
wiosenna bardzo ci współczuję i mam nadzieję że bardzo szybko wyzdrowieje i szybciutko wrócicie do domku zdrówka :*

Wiosenna....To nie ja pisałam że ospy nie miałam :D:D:D Ja akurat miałam wieku 16 lat. Ale jeśli ktoś już raz chorował to może mieć ją drugi raz ;)

Gość jeszcze nie...
W grudniu synek znajomych miał ospę. Chłopczyk 2,5 roku. Też miał krosty na powiekach, rozdrapywał i lekarz powiedział że może częściowo nie widzieć. Koszmar teraz ta ospa.

Gość gość
moj syn tez ma straszna wysypke przy ospie i nie wiem zupelnie jak sobie z tym poradzic... pomocy, co polecacie

Gość gość
gość dziś Octenisept, szybkie kąpiele w nadmanganianie potasu i przeczekać po prostu. Doustnie Fenistil w kroplach albo coś podobnego antyhistaminowego. Na gorączkę i ból paracetamol (przy ospie nie wolno stosować ibuprofenu).

Gość gość
Moj syn 10l tez ma teraz ospe.