Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamiijja

trzydniówka u 2,5 rocznego dziecka - pomocy

Polecane posty

Gość mamamiijja

witajcie. mój mały ma prawdopodobnie trzydniówke (dziś pierwszy dzień), którą przechodzi wyjątkowo zle - gorączka 39-39,5. Nurofenu mogę podac tylko 3 dawki - które już wyj=korzystałam, co mam teraz zrobvic? podac panadol? cholera bo zgupiałam. może któraś ma jaieś mądre rady?.

Gość tez mielismy 3 dniowke
sym 1,5 roku mial 3 dniowke jakis miesiac temu. goraczkowal jakies 4 dni przerwa i na 6 dzien pojawila sie dopiero wysypka. ja dawalam tak ze co 4 godziny na przemian nurofen z paracetamolem w syropie. nawet na spaniu mu dawalam zeby goraczka nie wzrastala tak ze nie mozna jej bylo opanowac. i tak przez 4 dni. goraczkowal tak jak u ciebie wysoko po 39 stopni. przyplatalo sie do tego zapalenie ucha niestety i trzeba bylo wlaczyc antybiotyk jak sie skonczyla wysypka. powodzenia i cierpliwosci !! czasami u dzieci z 3 dniowki robi sie tydzien prawie jak u nas. rozne dzieci roznie to przechodza

Na zmiane paracetamol i ibuprofen ale bardzo pomagaja obkłady z chłodnych pieluch na czoło, klatkę i nóżki! Bardzo pomaga i przynosi ulge!

mój 2,5 letni synek skończył właśnie trzydniówkę. temperatura różnie 38- 39,5 podawałam tylko i wyłącznie paracetamol w syropie i zimne okłady na czoło ( syn podczas gorączki uwielbia takie okłady, które przynoszą u wielką ulgę i tylko tak usypia bo jak gorączkuje to nie może usnąć. oczywiście duuużo płynów. u nas wysypki nie było

Gość mamamiijja
z tymi okłdami to nie przejdzie - ściąga i płacze. Zaraz go wsadze pod prysznic, to ciut pomoże. trzydniówka to nie pierwsza, ale nigdy nie miał tak wysokiej temp. Zawsze mu dawka leku pomagała na jakies 5-6 H, a teraz po 4 już wraca.kiedys pediatra mi polecał nurofen zamiast panadolu,bo dodatkowo dziala przeciwzapalnie. wiec stosuje. ale wszystkie 3 dawki wykorzystał a coś na noc mu musze podac i obawiam sie trochę. a nie przedawkuje? żebym mu nie pogorszyła zamiast polepszyć. Bo jak na razie dostał od orana 2 x nurofen i 1xpanadol po 5 ml. to co teraz? 5 ml panadolu?

Gość mamamiijja
Ambra u nas do tej pory książkowo = równo 3 dni i jak ręką odjął. a teraz jakoś tak gorzej. jest taki pocieszny, nawet nie ma siły stac tylko każe się nosic, slodki. Ale szkoda mimalucha. niby gardło , płuca, skrzela w porądku. może to być jakas =infekcja sie rozija

ja raz mojego wrzuciłam do wanny z zimną wodą jak pół godziny po syropie z 38 gorączka podniosła się do 39. dałam mu pełno zabawek i tak go przetrzymałam trochę. to była masakra tyle strachu co ja się wtedy najadłam...

Gość tez mielismy 3 dniowke
u nas tez oklady nie przeszly bo sie bal ich i za zimno mu bylo. zarowno lek z paracetamolem jak i z ibupromem mozesz dawac co 4 godziny ale nie wiecej jak 4 razy dziennie. jak minely od ostatniej dawki te 4 godziny to ja bym dala. i w nocy tez bym cos dala

Gość mamamiijja
no własnie chodzi o ta 4 dawke - jak podam teraz, to w noc juz nie da rady:( boje sie przedawkowac

Moja też to przechodziła i co najgorsze, że zawsze jej gorączka spadała po Ibufenie (przeciwzapalny, przeciwgorączkowy, przeciwbólowy) a wtedy miała 39,5 i spadała najwyżej 5 kresek:( Pomagały własnie te okłady! Do wanny by nie weszła z zimną wodą a taka była słaba że okłady ją ratowały.

Gość mamamiijja
nie do zimnej, no co wy!!!!!!!!!!!!!!! w normalnej ciepłej wodzie! słychać jak z Tatusiem szaleją w łazience, to chyba działa:) ;0

Gość mi_zielone
Podawaj na zmiane ibuprofen i paracetamol co 3-4 godziny jesli temperatura jest wyzsza niz 38.5. Jezeli nie bedzie pomagac, to nie do zimnej wody, tylko do cieplej i pomalu dopuszczac zimnej. U mnie dzialaly wlasnie oklady na brzuch i uda.

Gość mamamiijja
podałam panadol, po kąpieli spadła o prawie cały stopien. mały był tak padnięty, że już śpi, wiec mam nadzieję na spokojna noc. pozdrawiam wszystkich i dziękuje za wpizy! słodkich snów

Gość xxxxyyyyyyyyyyyyy
Ja przy trzydniowce mojej niespelna poltorarocznej corce staralam sie jak najrzadziej obnizac temperature, bo przy tej chorobie to i tak bez sensu - po leku przechodzi po czym natychmiast jak lek tylko przestaje dzialac gwaltownie wzrasta do 39 lub powyzej - w ciagu dnia mala goraczkowala i robilam jej bardzo czesto chlodne oklady na czolo i lydki , za to w nocy, gdy goraczka jeszcze bardziej rosnie i wiadomo kazdego moze zmorzyc sen mialam do dyspozycji do 4 pelnych dawek - wiec pierwsza dostawala przed zasnieciem, druga po 4 godzinach w nocy przez sen a nastepna jak byla potrzeba nad ranem.