Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakbym była taka

Mam 2 pytania odnośnie tiramisu

Polecane posty

Gość jakbym była taka

1)Czy zamiast amaretto mogę użyć np wódki o smaku orzechowym albo zwykłej? 2)W czym najlepiej zrobić tiramisu?Naczynie żaroodporne jest nieporęczne,mam do dyspozycji tylko tortownicę,zwykle blachy lub ewentualnie duze miski...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość errika
Z tiramisu jest jak z bigosem w Polsce,że w każdej części kraju robi sie go po swojemu.Wcale nie musisz mieć amaretto,wystarczy mocna,świeżo zaparzona kawa do nasączania i nie musisz też przekładać biszkoptami tylko herbatnikami maślanymi z Leibniza. A przepis też mam niezwykle prosty-na kubek sera uciera się 4 żółtka z 4 łyżkami cukru,dodajemy ser i delikatnie ,najlepiej łyżką ubitą pianę.Najlepiej prezentuje się w szklanych naczyniach mocno schłodzone i posypane kakao-powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cumin
ja nie dodaje wcale alkoholu, biszkopty nasaczam kawa i na kolejne warstwy masy (oprocz ostatniej) dodaje posiekane drobno orzechy wloskie (nie za duzo). taka mala modyfikacja ale naprawde smaczna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakbym była taka
Aha,dzieki.To jeszcze mam jedno pytanie:dodajecie jakieś owoce?Bo mam przepis bez owoców, a w gazecie widziałam nieco inny, z malinami mrozonymi, których pewnie nigdzie u siebie nie dostanę...Moze jakieś inne?Bo same ciastka, serek i kawa to chyba mało...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z owocami to jeszcze nie widziałam, a to mój ulubiony deser, więc jadłam go w kilkudziesięciu wersjach biszkopty w kawie i alkoholowa puszysta masa z serka i koglu-moglu w zupełności wystarczą, wierz mi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakbym była taka
Wiem że serek jest tu najważniejszy.Skoro tak,to zrobię bez owoców.Dzięki za rady :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja mysle,ze amaretto jednak nic nie zastapi..:( oczywiscie,mozna kombinowac i tez bedzie dobrze,ale tego migdalowego posmaku i aromatu nie bedzie... kup przy najblizszej okazji a zobaczysz,ze bedziesz uzywac...do deserow,kawy....z cola... ja kupuje w Lidlu i jest calkiem ok. Jak mam dola to na poprawe humoru lubie sobie ubic smietane i po prostu polac ja tym likierem;))))) taki moj prywatny,prostacki,nocny deser;))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak,tak-bez owocow...to jakas letnia wersja;) matko:ale mi smaka narobilas:(a tu ani smietany ani serka:(chyba pojde powachac to amaretto;))))))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tiramisu robię w pucharkach takich na lody. niewielkie porcyjki wychodzą, każda w sam raz na jedną osobę. natomiast zamiast amaretto zdarzało mi się dodawać adwokata, bardzo smaczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jemk;,.
Z owocami i bez amaretto to są jakieś komedie a nie tiramisu. Polak sobie pozmienia, poprzekręca i będzie udawał, że on "światowy", gdy tymczasem to, co poda nic wspólnego z daną potrawą nie ma. Nie tyczy się to tylko tiramisu ale też sałatki "greckiej" czy leczo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 - Ja akurat bardzo lubię amaretto i nigdy nie stosowałam zamiennika tak więc nie wiem ;) 2 - Ja robię w pucharkach lub w kieliszkach - ładnie się prezentuje i bardziej poręczne ;) Jadłam kiedyś tiramisu wersji dla dzieci - biszkopty były nasączane sokiem/ syropem spod owoców + przekładane owocami.Smaczne,ale tego tiramisu bym nie nazwała ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość errika
Nieprawda,ze Polak sobie pozamienia-dot. jemk;,. Mój wczesniej podany przepis jest stosowany w okolicach Emilii Romanii i moja włoska rodzina takie przyrządza. Każdy sobie może doprawic wg smaku,niektorzy nie znoszą migdałowego ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×