Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiona 2012

Pytanie o ubezpieczenie samochodu...

Polecane posty

Gość Zagubiona 2012

Witam, poproszę o pomoc osoby zorientowane kupilam samochod uzywany, dokonalam juz oplaty w US 2 %, mam juz tymczasowy dowod rejestracyjny, i teraz pytanie o ubezpieczenie - chodzi o obowiazkowe OC, czy ono przechodzi na mnie? czy musze zglosic zmiane danych, jak to wyglada?

Gość Kaśśśśśśśśśśka_______1
Przechodzi. Tylko sprawdź kiedy kończy się polisa.

Gość vi---
no i zadzwoń do firmy, w której było wykupione to OC i zapytaj gdzie możesz iść (do której agencji czy moze można to zrobić przez telefon?) żeby podpisać aneks na Twoje dane

Gość fggs
a jakie auto kupiłaś? :classic_cool:

Gość vi---
papuga2011 - co ty pieprzysz? po co mącisz dziewczynie w głowie?

Gość Zagubiona 2012
;-/ no wlasnie sprzedający mi mowil ze przechodzi a siostra mi powiedziala ze nie przechodzi wiec stad pytam, zadzwonie do ub.

Gość Zagubiona 2012
fggs- nic szczegolnego, taki mały "golas" ;-)))

Gość zastanówcie się
jeśli sprzedający dał oryginał polisy to nowy właściciel może ją przepisać na siebie. Ale sprzedający nie ma obowiązku przekazywać polisy (tym bardziej, że podczas kontroli nie ma obowiązku posiadania przy sobie oryginału dokumentu ubezpieczenia OC). Na pewno będziesz musiała okazać polse przy odbiorze "sztywnego" dowodu rejestracyjnego.

Gość vi---
teraz jest tak - warto zapamiętać: OC przechodzi na nabywce. Chyba, że wypowiesz umowę to częsciowy zwrot kasy dostanie poprzedni właściciel...

Gość agent(ka) niekoniecznie 007
papuga jeśli jesteś agentem to chyba nie byłas na szkolenkiu w sprawie zmiany ustawy dotyczacej nadytych pojazdów -od 11 lutego nie ma ustawowych 30 dni na wypowiedzenie ;} Autorko- mozesz jezdzić z ta polisą i z umowa zakupu do końca trwania polisy, ale nalezy sprawdzic, czy firma w której jest ubezpieczony samochód nie zrobi ci rekalkulacji składki za uzytkowanie.

Gość vi---
papuga2011 - a co ma wsolnego wyrobie nowego dowodu rej z ubezpieczeniem?

,,zastanówcie sie'' - kto ci nagadał, ze nie ma obowiazku oddania polisy???? jest obowiązek - polisa idzie razem z autem! chyba , ze nabywca nie chce polisy, wtedy pisze rezygnacje, a poprzedni właściciwel bierze zwrot. Gadaja a nic sie nie znaja.....

Gość RaZR
Sprawa wygląda tak. Jeśli w ciągu 30 dni nie wypowiesz umowy temu ubezpieczycielowi to przechodzi na Ciebie z Tym że oni Ci wyliczą Ci nową stawkę i jeśli w przeciągu miesiąca się z nimi nie dogadasz to będziesz musiała przyjąć ich stawkę. To zalezy od różnnych czynników ale gdzie nie gdzie OC i 3000 tys kosztuje. Więc zadzwoń do nich i zapytaj ile Cie to wyniesie jeśli będziesz chciała u nich zostać, jeśli za drogo to poszukaj taniej. Umowę możesz wypowiedzieć w każdej ich agencji lub u byle jakiego pośrednika ubezpieczeń.

i jeszcze gada, że nie ma obowiazku posiadania przy sobie polisy :d to wtedy masz łosiu złoty 50, - mandatu tytułem braku posiadania polisy ubezpieczeniowej. Skadżeś Ty się urwał? :d

dla gadajacych o 30 dniach - w starym roku siedzicie, ustawa zmieniła sie od 11 lutego. niech kazdy bedzie specjalista w swoim fachu a nie doradza bezmyslnie i udaje wszechwiedzacego :]

Gość Coś o OC
Jeżeli chodzi o umowę OC, którą przejmuję kupujący auto to NIE musi jej wypowiadać. Umowa taka wygasa sama po jej zakończeniu. Sprzedający auto ma natomiast 14 dni na zgłoszenie sprzedaży auta oraz przekazanie danych kupującego firmie ubezpieczeniowej. Dodatkowe zniżki na OC i AC w Liberty Direct - 50zł na OC, 100zł na AC. Wykorzystaj kod promocyjny Liberty Direct - 75369166 http://lepszeoc.pl

Gość marrrtylka
Wiesz co, zawsze warto jest w takiej sytuacji podjechać do jednego z kilku oddziałów www.cuk.pl i tutaj po prostu wybrać odpowiednie ubezpieczenie dla siebie. Jednak moim zdaniem bedzie to najlepszy sposób na to żeby wykupić tanio i dobrze.

Gość Track one
Faktycznie w Liberty wychodzi mi najkorzystniej. Po szczegółowych analizach ofert większości ubezpieczycieli mogę stwierdzić, że dla mnie najlepszym wyborem jest pakiet OC+AC w Liberty własnie. Warto przy tym skorzystać z wielu dodatkowych zniżek - http://lepszeoc.pl/Kod-promocyjny-liberty-direct-dodatkowa-znizka

Gość konopka654
w HDI na przykład nie robią żadnych rekalkulacji, mozna spokojnie korzystać z wykupionej polisy na tych samych warunkach. wiem że w innych firmach bywa róz,nie

Gość gość
Fajnie jest prowadzona porównywarka na ubezpieczamy-auto.pl przede wsszystkim mają aktualne warunki u różnych firm, można za jednym zamachem sobie oblukać jak bardzo się OC między ubezpieczycielami różni...

Gość gość
warto skorzystać z usług zaufanego agencji ponieważ można wtedy ubezpieczyć też na przykład dom i skorzystać z bardzo dogodnego pakietu

Gość gość
zgadzam się z przedmówcą i z własnego doświadczenia mogę polecić http://kubinek.pl

Gość Online Expert Compensa
Po zakupie samochodu może Pani korzystać z polisy OC kupionej przez poprzedniego właściciela. Ale proszę pamiętać, że wyboru i zakupu kolejnego ubezpieczenia musi Pan dokonać samodzielnie, bo obecna polisa OC będzie obowiązywać tylko do końca umowy i nie przedłuży się automatycznie. Aby dopilnować wszystkich formalności, proponuję najpierw sprawdzić, do kiedy ważne jest aktualne ubezpieczenie. Następnie trzeba skontaktować się z doradcą ubezpieczeniowym, u którego kupi Pani nową polisę, obowiązującą od następnego dnia po wygaśnięciu OC kupionego przez poprzedniego właściciela. Dzięki temu uniknie Pani przerwy w posiadaniu obowiązkowego ubezpieczenia i nie narazi się na karę. Co do drugiego pytania – tak, z reguły kupiona samodzielnie polisa przedłuża się automatycznie. Tak się nie stanie tylko wtedy, gdy najpóźniej na dzień przed końcem umowy do ubezpieczyciela wpłynie pismo z rezygnacją z ubezpieczenia lub na koniec okresu ochrony należność za polisę nie będzie całkowicie uregulowana