Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jesssssicajestem

tylko dla praktykujacych katolikow!!!

Polecane posty

Gość caroten
dlaczego ksieza mieliby być biżej Boga ? biżej Boga mozesz być tylko ze względu na WŁASNĄ wiare a nie dlatego ,ze jesteś księdzem , pastorem , diakonem .. Możesz być i papieżem i nie iwerzyć w Boga . Wiara nijak ma isedo zajmowanego stanowiska . A prawdizwie wierżacego w Boga nie spotkasz pomiedzy złodziejami czy pedofilami .

Gość el chulo.
Ludzie w ogóle nie mają pojęcia czym jest religia i na czym to polega.Religia jest zbiorem wierzeń i rytuałów,które są tylko symboliką a większość ludzi łączy to ze światem rzeczywistym,bo nikt im nie wytłumaczy,że tego robić nie wolny,tylko już od małego dziecka wtłacza im się do głowy te bajki i taki człowiek żyjąc i rosnąc potem nie potrafi tego odróżnić od realności.

Gość caroten
Stalin i Hitler też mieli swoje rozumy i sumienia i do czego ich i nas to w konsekwencji doprowadizło ? sumienie ludzkie jest poodawane ciągłym zmianom np . jeszcze 20 lat temu spanie ze soba bez slubu bylo naganne i powodowało społeczny ostracyzm - dzisiaj juz jest to ok. a nawet jest to zalecane . Czy z tego powodu jest mniej rozwodów ? mniej rodzinnych tragedii ? przeciwnie , a niby powinno być lepiej .

Gość caroten
religia jest tylko pustą wydmuszka obrządków , niczym więcej . Ale wiara ... wiara jest głębokim ocanem . ale żeby go pozanć musisz najpierw chcieć do niego wejść.

Gość el chulo.
W historii świata było już wiele religii które upadły,np: Wierzenia starożytnych greków,oni tak samo silnie wierzyli jak np ty i tez pewnie by sie oburzali jak by im ktoś mówił,że to bajki,Wierzyli mocno w zeusa,herę,atene itd że mieszkają na górze olimp i co,co się okazało,że tam nie ma żadnych bogów ale trzeba było ileś set lat aby to zrozumieć.Tak samo będzie z obecnymi religiami,albo pójdą do muzeów ale wyprze je jakaś inna religia,która będzie sie opierała na całkiem innych wierzeniach.

Gość caroten
tyle tylko ,że wierzenia Judaistyczne będące podstawą wiary chrześcijańskiej są starsze niz Zeusi i inni herosi razem wzięci i jakoś nie widać ich końca , anwet wręcz przeciwnie .

Gość jesssssicajestem
Wrocilam:D El chulo przeczytalam o tych ksiezach, ze pedofilia i ze oni powinni byc blizej Boga. Powiem Ci, ze oni byli najblizej Szatana. Niestety Szatan ma swoje miejsce takze w kosciele, trzeba miec swoj rozum zawsze zawsze zawsze

Gość el chulo.
Mam do ciebie jeszcze pytanie takie: Czy ty na prawdę wierzysz że jakiś bóg stworzył ziemię,kosmos,ulepił człowieka z gliny,że mieszkali w raju,potem ich wypędził,czy na prawdę wierzysz istnieje taki ktoś jak bóg z nieziemskimi mocami?

Gość caroten
ale nawet starożytni grecy żyjacy w czasch apostołów mieli pomnik bostw ktorego nie potrafili nazwać wieć dali my tytuł " nieznanemu Bogu " zdawali więc sobie sprawę ,że ich bogowie mogą bć tylko przejściowi . zresza jakie to ma dla ciebie teraz zanczenie ? nie żyjesz w czasch ani apostołów ani starożytnych greków .

Gość jesssssicajestem
Dla mniene np istnienie Boga jest tak samo nieprawdopodobne jak jego nieistnienie. Dla mnie kosmosy wielkie wybuchy nawet nicosc jest czyms niesamowitym i nie do ogarniecia ani przez wierzacych ani przez genialnych fizykow:D

Gość el chulo.
A właśnie,jeszcze w tego szatana,piekło kadzie ze smołą,też wierzycie?

Gość caroten
pewnie,że iwerzę - ale nie jakiś bóg - a Bóg . a ty naprawę iwerzysz ,ze wszystko wzieło sie zniczego choć nawet podstaowe zasady fizyki temu przeczą?

Gość el chulo.
Tak,wierzę w naukę. A który bóg stworzył to wszystko? Bo o ile mi wiadomo,obecnie na ziemi wyznaje się około 10tyś bogów.

Gość jesssssicajestem
A kto stworzyl nic? Wierzymy w pieklo:P? Ale nie smoliste... tylko raczej stan ducha, nie miejsce tylko stan

Gość caroten
to skoro wierzysz w naukę to jak to jest możliwe ,że z niczego wzieło sie coś ? bo do tj pory zadne dziedzina nauki nie daje na to odpowiedzia a jedynie wyjaśnia do WW , ale i jego inicjacja jest niewyjaśniona . Dla mnie to Bóg i Jego cuda - dla ciebie ....? nauka ? a gdzie naukowe wyjąśnienie ? dowody ?

Gość jesssssicajestem
El chulo a Ty z jakiej rodziny sie wywodzisz? Ateistycznej czy jakiej??

Gość caroten
bogów to moze być i miliony . Bóg jest tylko jeden .

Gość caroten
no i uciekł gośćiu ze swoim naukowym światopoglądem :D

Gość Yonehiuiuehi
Jessi, ja bym się przyłączyła, ale moja modlitwa jest niegodna bo żyję w związku niesakramentalnym, bo nie mam kasy i warunków na ślub, na dom, na założenie rodziny. I gdzie tu sprawiedliwość? Jeśli Bóg jest sprawiedliwy to dlaczego miałby mnie usmażyć dlatego że nie mam kasy?

Gość el chulo.
Ja wierzę w naukę ale nie jestem naukowcem,więc nie przedstawię żadnych dowodów tak samo jak nie da się przedstawić dowodów że wszystko stworzył jakiś bóg. Wywodzę się z rodziny wierzącej. Dobra,więc każdy wierny z tych 8tyś religii,twierdzi,że to właśnie ich Bóg stworzył świat,to który w końcu?

Gość caroten
a odkad to ślub jest uzależniony od kasy ? chyba raczej o wesele ci chodzi , ale jesli wolisz żyć w grzechu , bo koniecznie musisz mieć wesele to pretensje do Boga chcesz zgłaszać?

Gość jesssssicajestem
Nieprawda, kazda modlitwa jest godna;) wierzysz to sie modl:) moja kolezanka wziela slub u zakonnikow (nie miala kasy) I watpie zeby Cie Bog chcial usmazyc;)

Gość caroten
dołanczaj sie dołanczaj :) :D musisz wybrać . po prostu musisz wybrać komu uwierzysz . proste ,nawet bardzo .

Gość jesssssicajestem
Aha :) z wierzacej mowisz, ciezkie te rozmowy sa miedzy wierzacymi a niewierzacymi bo naprawde potrzebna jest ogromna wiedza do takich rozmow zarowno ze strony wierzacych jak i ateistow. Nie mozna traktowac religii jako pozywki dla ciemniejszgo ludu. Mam znajomych profesorow fizyki (obecnie wykladowcow uniwersyteckich), ktorzy sa wierzacy. Potrzeba wielkiej wiedzy i tyle

Gość caroten
czy pochodzenie z " rodizny wierzacej " sprawia ,zę sama stajesz sie wierżaca ? Czy wiara nie jest decyzją osobistą ?

Gość el chulo.
Więc według Was który Bóg stworzył świat,oni się nie kłócą między sobą?

Gość caroten
jacy " oni " ? jest tylko jeden Bóg - reszta to fałszywe bożki . Jak bożki mogą wykłócać siez Bogiem ?:D

Gość caroten
Jest jeden Prawdizwy Bóg Jestem Który Jestem Alfa i Omega Początek i Koniec Jahwe . Nie ma innego Boga .

Gość el chulo.
No ja was rozumiem,ale każdy przedstawiciel wiary o swoim Bogu/Bogach,będzie mówił,że ich jest jedyny,więc z mojego punktu widzenie wszyscy Bogowie są na jednym poziomie,mimo,że nie wierzę w żadnego.