Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SKD88FGHJttt

MAM 30 LAT I TAKI WYSOKI CHOLESTEROL!BLAGAM KTO SIE ZNA I ZOBACZY??

Polecane posty

Gość SKD88FGHJttt

jestem kobieta i mam 30 lat .. i odebralam wyniki i niestety wyszlo mi takie cos: CHOLESTEROL CALKOWITY 232 MG CHOLESTEROL DOBRY HDL 82 MG CHOLESTEROL ZŁY LDL 131 MG TRÓJGLICERYDY 86 MG STOSUNEK CHOLESTEROLU CALKOWITEGO DO CHOLESTEROLU DOBREGO HDL 2,8! ZALAMIE SIE 30 LAT I JUZ WYSOKI LUDZE SIE ZE STRES PODCZAS POBIERANIA KRWI MOZE MIAL WPLYW NA TO ALBO TO ZE JADLAM DZIEN WCZESNIEJ DWA WIELKIE NALESNIKI TLUSTE Z NUTELLA I SEREM BIALYM ALE TO NIC NIE ZMIENIA WYNIKI SA ZLE

Gość co to jest ?????
zmienieja diete i to szybko !!!!!!

Gość kak8d8ffg
strasznie wysoki niestety :(:( masakra

Gość to jeszcze nie rozpacz
bo na wysoki cholesterol ma wpływ wiele czynników i wcale nie musi to swiadczyć o złej diecie. Przezde wszystkim sprawdx czy w normie masz te frakcje cholesterolowe, po drugie czasamui wysoki cholesterol jest niestety dziedziczny. jak z cholesterolem było u twojej mamy?

nie wiem czy Ci ktos mówił ale zły cholesterol (trójglicerydy) podnosi także niestety nadmiar cukru (fruktoza i glukoza niestety) jeżeli spożywasz ich w dużych ilościach(słodycze,ciasta ,lody itp a nawet słodkie owoce w duzych ilościach lepiej je zamienić na te z małą zawartością cukru jak np jagody albo maliny czy grapefruity), takie wyniki to nie tragedia ale dobrze jest się przypilnować

z tą dziedzicznością jak podwyższony LDL i cukrzycą to jest tak 20% geny 80% zła dieta i w niektórych wypadkach brak ruchu , pamiętajcie jedno "skłonności kulinarne" i upodobania do niektórych potraw to uwarunkowania od najwcześniejszych lat z tym trzeba się uporać , podam przykład jednej osoby z rodziny która ma zawsze ryzykownie podniesiony LDL(zły cholesterol) i mama tejże osoby i brat mamy(wujek) , dieta i upodobania te same niestety (wszyscy szczupli bo taka przemiana materii, do niedawna twierdzili ,ze jak nie tyją to sobie mogą pozwalać) odnośnie kuchni nigdy na obiad nie mieli/nie mają kaszy , pełnoziarnistego makaronu ,surówek ,zawsze ziemniaki i kluchy z białej mąki,zawsze biały pszenny chleb nigdy pełnoziarnisty albo razowy(bo to chleb dla biedoty to oni nie będą jedli)pomijając juz to ,że do kazdego mięsa czy klusek sos zagęszczony masakryczna ilością mąki, co z tego że mięso zamienili na "zdrowy drób"( to najczęściej panierowany albo z tym gestym sosem) jeżeli dodatki są po prostu straszne,na deser codziennie zawsze placek i najlepiej z przeraźliwie słodko-tłustą masą ,karpatka to przy tym ciasto ekstra light dietetyczne, podjadanie słodyczy między posiłkami jak pralinki , cukierki , krówki to u nich chleb powszedni, ryba jest u nich niestety tylko na wigilię :( a wszyscy wysoki cholesterol najlepiej zwalali by tylko na jajka a reszta to co ?

Gość jasneee no bo z czego
no niby z czego sie bierze zbyt wysoki cholesterol jak nie z diety? dzikie zwierzęta nie maja miażdżycy bo jedzą tylko wtedy jak są głodne i nie znają przetworzonej na maxa żywności co jedzą ludzie:( może jeszcze leki i hormony maja na to wpływ :( ale stwierdzenie ,że coś jest genetycznie dziedziczne nie usprawiedliwia nas aby z tym nic nie robić czy gonić po pierwsze lepsze leki jak w tym wypadku przeciwmiażdżycowe , może akurat warto popracować samemu nad tym cholesterolem

Gość a badałaś się na czczo ?
bo to ważne jeśli tak to szybko marsz do lekarza po leki na zbicie cholesterolu, natychmiastowa zmiana diety do końca życia, utrzymywanie prawidłowej wagi ciała oraz jak najwięcej ruchu :(

Gość lekami sam się truj mądralo
tak tylko ,że leki na zbicie cholesterolu tzw. statyny uszkadzają tętnice i powodują częste choroby serca i krążenia lepiej dietę zmnienić

Gość tak na czczco
robilam na czczo

Gość makao11
:) Najzdrowiej zmniejszyć cholesterol poprzez dietę, unikać śmietany, jajecznicy, podrobów, tłuszczy zwierzęcych, chipsów, frytek, słodyczy zawierających tłuszcze cukiernicze. Jeśli to nie wystarcza można się wspomóc naturalnym suplementem Cholestone, który przyspieszy równowagę http://cali.pl/produkt/poziom-cholesterolu/id,201/vid,583193212ebef.htm powodzenia

Gość wspolzujeicc
maasakra

Gość midklkj
Nie liczy się stosunek całkowitego do innych, a stosunek LDL/HDL (poniżej 3 - a Ty masz dużo poniżej - to wynik idealny).

Gość CO ZA LUDZIE TU SAAA
LICZY SIE STOSUNEK OGOLNEGO DO DOBREGO A NIE LDL DO DOBREGO BO MI LEKARZ MOWIL WIEC NIE PRZEUCZAJ LEKARZA IDIOTKO I NIE PIEPRZ LASCE BO ZACZNIE MYSLEC ZE MA DOBRY I NIE BEDZIE LEKOW BRAC PRZEZ CIEBIE

Gość no ja tez sadzieeee
a jak ty obliczasz ten stosunek LDL DO HDL?? ja tez slyszalam ze liczy sie ogolny do hdl i wszedzie w necie tez tak pisze kzdy lekarz

Gość midklkj
"Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji między dobrym, a złym cholesterolem (LDL do HDL). Max. poziom LDL, to 130-160 mg/L, jednocześnie stężenie trójglicerydów winno być niższe od 180 mg/L. Granicą biologiczną, która określa zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest HDL poniżej 20 % w stosunku do LDL. Jeżeli HDL stanowi np. 25% czy 35% cholesterolu całkowitego to jest bardzo dobrze. Nawet jeżeli w tym momencie cholesterol całkowity przekracza normy dopuszczalne z tabeli. Podniesiony cholesterol całkowity nie stanowi większego zagrożenia. Natomiast niski cholesterol całkowity może uśpić naszą czujność bo HDL-u może być tylko np.10 %. Stanowi to zagrożenie dla naszego zdrowia i miażdżycy, ponieważ zostały zakłócone proporcje. " http://www.imarmed.pl/102/445/249,cholesterol+i+trojglicerydy+we+krwi.html

Gość ALES DURNA KROWOWWW
ty nie jestes lekarzem i nie MOW JEJ ZE JEST DOBRZE BO ODSTAWI PRZEZ CIEBIE LEKI I PADNIE NA UDAR I ZAWAL KRETYNKO! NIE ZNASZ SIE NA MEDYCYNIE TO SIE NIE WYPOWIADAJ

Gość midklkj
Sama padniesz. To chyba w Polsce są tacy lekarze zacofani co się tylko na jednej liczbie opierają. Ja mieszkam w Niemczech i tu już od lat, zgdodnie z najnowszymi wynikami badań, w ocenie ryzyka bierze się pod uwagę PROPORCJE pomiędzy poszczególnymi frakcjami cholesterolu. Można mieć wysoki cholesterol ogólny i niskie ryzyko miażdżycy, a można mieć ogólny cholesterol piękny a ryzyko wywalone pod niebo.

Gość ALES DURNA KROWOWWW
gowno prawda lekarze z niemiec to sie nie znaja polscy lekarze mowia ze ogolny cholesterol jak jest taki jak autorka ma to juz ryzyko i za wysoki

Gość maraiokla
Ale osoba wyżej ma rację! Ja też mam podwyższony całkowity cholesterol (ok. 220), ale wysoki HDL i ogólne proporcje całkowitego do LDL i LDL/HDL wzrocowe, i lekarz - polski - mówi, żeby się nie przejmować, bo jest dobrze, i jedyne na co zwracać uwagę to jedzenie mniej cukrów a więcej "dobrych" tłuszczów (orzechy, olej z lnu, oliwa), żeby te proporcje dobre pozostały. A już zwłaszcza jest dobrze jak do tego trójglicerydy są niskie, jak w wynikach wyżej.

Gość eue7r7trtr
ale jaki ty mialas hdl??ile dokladnie a ile ldl..pamietasz?? laska ma az 232 mg ogolny to zle..

Gość maraiokla
Kurka, nie pamiętam dokładnie a nie mam wyników pod ręką, ale dość podobnie to się kształtowało jak u autorki posta, a ten stosunek złego do dobrego to mi sporo poniżej 2 na pewno wyszedł. Jutro mogę dokładnie podać, jak nie zapomnę zajrzeć na forum :)

Gość eue7r7trtr
oki bede wdzieczna jak podasz kochana:) jak cos to podbije watek i moze sobie przypomnisz wtedy :) zalezy mi na tym bo mam tez podobnie jak autorka i sie martwie czy juz leki zazywac bo lekarka mi w osrodku kazala bo ogolny powiedziala mam wysoki niestety :(

Gość hjhjhuuu
szok

Gość za duzy masz cholester
na swoj wiek

Gość kki8877h
szok

Gość taka ilosc alkoholu nie zaszko
flore kup margaryne

Gość ffff66
no flore