Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rinoxi

pierwsza ciaza,jak to przetrwac?:)

Polecane posty

Gość rinoxi

witam,jestem w pierwszej dlugo oczekiwanej ciazy:)chialabym pogadac z ciezarowkami w pierwszej ciazy jak radza sobie z dolegliwosciami ciazowymi.

Gość beqwsa
hej, gratulacje :). który to tydzień? :) spokojnie, z reguły nie jest tak źle :), ja teraz jestem w 14 tc, mam lepsze i gorsze dni, ale i nie w ciąży tak ludzie mają, także da się żyć ;)

Gość iwaaajakasiwaaa
gratuluję :) również jestem w pierwszej ciąży, ale nie mam i nie miałam żadnych dolegliwości (nie licząc ciągłego pragnienia, obolałych piersi i tony pryszczy na dekolcie ;) )

Gość rinoxi
jestem w 10t4d.generalnie nie jest zle ,ale czasem sa takie dni ze masakra.coraz czesciej wymiotuje,kreci mi sie w glowie,nie mam ochoty nigdzie wychodzic,prawie wogole nie jem,bo albo mnie mdli albo nie mam apetytu. tez tak macie?

Gość rinoxi
o tak i te cholerne pryszcze wszedzie...nawet na plecach,straszne

Gość beqwsa
właściwie, to nadal mam podobnie jak ty, ale z różnym natężeniem, z tym że ja nie wymiotowałam i nie wymiotuję... też nie mam apetytu, od początku, tydzień temu ważyłam -1 kg w porównaniu do pierwszej wizyty w 7 8 tc...ale chyba to powoli mija, jem ale bardziej z rozsądku wszystko po trochu...

Gość beqwsa
to jeszcze trochę i konkretne USG cię czeka, tzw. genetyczne :)

Gość rinoxi
masz na mysli prenatalne?

Gość beqwsa
no zamiennie potocznie tak się mówi, że prenatalne, czy genetyczne...

Gość dsja
Poczekajcie na okres po porodzie:) Ja już byłam w ciąży i jak dla mnie to nie jest stan błogosławiony tylko stan do wytrzymania. Na koniec modliłam się o poród bo miałam dość.

Gość beqwsa
Ogólnie nie jest źle, bywa gorzej, ale to norma nawet nie w ciąży, na pewno może/mogło być gorzej :)

Gość rinoxi
za dwa tyg mam te badania.troche sie boje bo mam wirusa cytomegalii i nie wiadomo czy nie zrobil szkody dzidzi.ale musze myslec pozytywnie,bo oszaleje. nibby powinno sie cokolwiek ruszac,a mi sie nawet z psem nie chce wyjsc:(poza tym mam wrazeni ze drazni mnie slonce i meczy.a cale lato bede sie kulac...

hej, ja jestem 12 tydz 2 dni, dzis bylam wlasnie na usg z badaniem przeziernosci karkowej, czyli tym genetycznym - wszystko jest ok :) mam tylko slabe wyniki moczu, duzo bakterii itd :/ a ogolem jest ciut lepiej niz bylo ze 3 tyg temu, mam duzo mniejsze mdlosci, rzadziej boli podbrzusze ale dopadlo mnie przeziebienie, w niedziele mialam goraczke 38,2, ale bylam u lekarza ogolem jest srednio

Gość rinoxi
jak wyglada te badanie,jak normalne usg?dopochwowo czy przez brzusio? uwazaj na siebie bo w takim stanie mozna wszystko szybko zlapac.

Gość beqwsa
ri, ale chyba cytomegalia aż taka straszne nie jest, ewentualnie dziecko leczy się dopiero po urodzeniu?

Gość beqwsa
ptysia, a powiedz jakieś leki na bakterie dostałaś? bo ja też mam dużo ponad normę i sporo leukocytów i niestety musiał mi już lekarz antybiotyki zapisać, ale tylko na tydzień. ja miałam USG genetyczne przez brzuch, dużo lepiej niż dopochwowe :)

Gość beqwsa
ri, badanie jest super, bo robi się je na ruchomym obrazie, widać ruchy maleństwa, jak sobie rączkami macha :)

tak, ja tez mialam przez brzuch to usg :) a co do lekow na bakterie, to na razie nic, bo je odebralam przy okazji w rejestracji po wizycie - a lekarz u ktorego bylam na usg nie jest moim lekarzem prowadzacym, do mojej ginki ide 10.04 zaraz po swietach, a do tego czasu (zalecenie mojej tesciowej ktora jest polozna) mam brac Żuravit, pic duzo, i powtorzyc badanie w pt lub sobote teraz przed swietami by widziec czy jest poprawa idac na wizyte do ginki po swietach ale mysle ze u mnie te wyniki moga byc spowodowane tym ze robilam je w pierwszym dniu przeziebienia wlasnie :/

Gość rinoxi
cytomegalia jest straszna bo moze wiele szkody zrobic dziecku,od wad ukladu nerwowego do nawet utraty sluchu,wzroku.po urodzeniu moga byc bardzo nasilone:zoltaczka,rozyczka i inne choroby po urodzeniu.niestety duzo tego,ale trzeba byc dobrej mysli bo moga byc te wszystkie problemy a nie musza. oj to fajnie ze te usg jest przez brzusio bo jest fajniejsze i napewno bedzie lepiej widac wszystko:) jezeli twoja tesciowa zlecila ci zuravit to pewnie masz zapalenie pecherza,tez przerobilam.tydzien tabletek i po sprawie.

Gość rinoxi
dzisiaj pierwszy raz od kilku dni nie wymiotowalam rano:) fajne uczucie:) jak mija dzionek?

Gość Ma-rikka
hej,mogę sięprzyłączyć? :) ja jestem w 18 tc i przeszłam już chyba wszystko.Począwszy od wymiotow 7-8 razy dziennie, przez zapalenia, przeziebienia. obecnie sie lecze - grypa.. :)

Gość CorazBliżejKOŃCA
Hej dziewczyny, ja jestem w pierwszej ciąży. 37 tydzień... ;] także już nie długo zobaczę dzieciaczka mojego.

Gość Ma-rikka
jakbym chciala sie z Toba zamienic na tygodnie :)

Gość CorazBliżejKOŃCA
Coś ty, zobaczysz jak to szybko mija... naprawdę. Ja myślę, że chwilę po świętach urodzę. Jestem juz mocno duza, ciężka, opuchnięta...

Gość Ma-rikka
jak na razie to mi mija bardzo powoli, ale zima to taki zastoj - moze na wiosne odzyje :) na razie katuje malego Mozartem, a za 3 tyg mam usg polowkowe :)

Aj tam-dla mnie pierwsza to luzik,gorzej jest w nastepnych jak nie mozna sie polozyc,odpoczac "szczegolnie na koncowce" bo dzieciaki skacza dookoloa glowy i ciagle cos chca..wypoczywajcie duzo i korzystajcie z wolnosci :)

Witam ja jestem w 21 tyg i ciaze przechodze superowo od samego pocztku...:)oprocz bolow kregoslupa..:( z ktorym juz mialam problemy przed ciaza:( chodzilam na zabiegi...ale daje rade biore dodatkowy magnez i jest to wytrzymania...:)

Cześć :) Jestem w 18 tc i jest to moja pierwsza ;) Wymioty i mdłości mialam do 14 tygodnia, dostałam niezly wycisk, ostatnio narzekam na kręgosłup no ale tak to już jest. Staram się wypoczywać dużo w dzień, odrzuciłam szpilki, jak najmniej się schylam, ale wiadomo boleć i tak będzie bo jest większy ciężar. Powoli zaczyna się wiercić mój szkrab :)

Gość rinoxi
napewno nie ma lekko jak sa dzieciaczki.zwlaszcza jak sie zle czuje.ale co nie zabije to wzmocni:) mnie przerazaja swieta bo zaprosilam rodzicke na obiad a strasznie nie chce mi sie ruszyc do kuchni...moze jutro sie zmobilizuje i zaczne przygotowania... a jak u Was wygladaja przygotowania do swiat?