Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rinoxi

pierwsza ciaza,jak to przetrwac?:)

Polecane posty

Gość rinoxi
dzieki polcia,powiem lekarzowi bo juz sama zaczynam sie denerwowac ze dostane anemii. wlasnie sie dowiedzialam ze moja przyjaciolka urodzila synka:)super,strasznie sie ciesze.mowila ze strasznie ciezko bylo i ze wykonczona jest,biedactwo... ma juz swoje malenstwo przy sobie:)ojjj troche zazdroszcze.

Przypomniałam sobie co mi jeszcze lekarka mówiła co do tych wymiotów: jeść często w małych ilościach, pić najlepiej wode może być smakowa, żadnych gęstych soków chyba że rozrobisz z wodą, po śniadaniu poleżeć nie zrywać się, jak się obudzisz to odrazu nie wstawaj. Chyba tyle. Recepty nie znalazłam niestety.

Gość rinoxi
polcia staram sie stosowac do tego co napisalas.moze nie jem tak czesto jak powinnam,ale nie czuje potrzeby.

Ja na poczatku to bym konia z kopytami zjadła :P a potem tez nie chciałam jeść a jeśli już to owoce, próbowałam musli i chrupki bo podobno dobrze je jeść ale mi nie pomagało. Na szczęście samo przeszło. Kilka razy to mnie tak wymeczylo, że nie mogłam nogą ani ręką ruszyć, cały dzień przeleżałam w łózku i spałam. Dobrze, że mam to już za sobą, na samą mysl mam ciarki ;/

Gość rinoxi
nie dobijaj mnie:( jem musli z owocami i jogurtem.mam nadzieje ze mi to przejdzie. a ty jak sie czujesz?

Widzisz ja to tak przechodziłam, ale Ty nie musisz ;) Ja czuję się dobrze :) Ten 2 trymestr to lepszy czas :P Małe kopie z dnia na dzień coraz więcej, a jak zacznie łaskotać to mnie aż skręca :P Nie oszczędza mamusi, ale ciesze się z tego, Jak się nie rusza to tylko czekam aż zacznie rozrabiac :D Wczoraj jak się rozprostowało maleństwo to miałam sporą górke na brzuchu, bardzo fajnie to wyglądało ;) Coś mi się wydaje, że dzidziuś będzie miał temperamencik :D :) Jutro mam wizyte u lekarza to znowu posłucham bicia serduszka :D Ciekawe ile przytyłam.

Gość rinoxi
kiedy zaczelas tak dokladniej czuc ruchy? to daj znac jak bedziesz po wizycie:) ja mam jutro popoludniu pierwsze prenatalne.ciekawe jak to bedzie.ja juz troche czuje takie laskotanie i bulgotanie:)

W 18 tygodniu zaczęłam coś czuć takie łaskotanie ale obserwowałam przez cały tydzień, tydzień później były niezłe kopniaki, a teraz jest już 20 to już calkowicie rozbrykało się Maleństwo :D Moja lekarka powiedziała że jesli będzie sie przelewało albo czuło skrobanie to mogę być pewna, że to to :)

Gość rinoxi
mi znajoma powiedziala ze juz w 9tyg mozna wyczuc lekkie ruchy takie kolysanie,tylko trzeba sie dobrze wsluchac:) i faktycznie czasem wyczuwam cos takiego.a jak zjem cos slodkiego to dopiero rozrabia:)

Ja wczesniej też czułam jakieś łaskotanie, ale lekarka mówiła że to nie mozliwe bo to za wczesnie.

dziewczyny ja juz jestem na schylku mam termin na 30kwietnia i powiem ze latwo nie jest chetnie odpowiem na wasze pytania waga prze ciaza 51 kg teraz 65

Chyba najlepszy jest 2 trymest :P W gazecie dla mam też to czytałam. Pewnie już byś chciała urodzic? Skoro jesteś tak "doświadczona" to może chcesz nas przestrzec przed czymś czy coś takiego? A od kiedy czujesz, że ciężko?

pierwszy trymestr rzeczywiscie masakra mdlosci wymioty od rana do nocy... nic nie smakowalo jak powinno i ciagly niesmak w ustach. i nic na to nie pomaga ;-( i powiem wam szczerze ze do tej pory nie jest tak jak przed ciaza... teraz jest mi juz ciezko...oczywiscie nie to ze leze cale dnie , ale nie mam juz sily i mam kiepski humor. najgorsze jest uczucie dusznosci i sciskania pod piersiami ze wzg na to ze od pocz duzio sie balsamowalam sie zrobily mi sie rozstepy

Gość rinoxi
chyba nie zrobily sie rozstepy? kazda inaczej przechodzi ciaze i ma rozne dolegliwosci.ja np nigdy nie mialam zgagi(cale szczescie),ale za to nie moge jesc niczego z czosnkiem i cebula bo strasznie mi sie odbija. moze kolezanka ktora ma koncowke napisze na co my pierwszaki mamy zwracac uwage?jakie badania robic?

nie mam ani jednego rozstepu-jesli o to pytasz ale trzeba sie codziennie smarowac!!! teraz bylam u lakarza i podejrzewa u malej hipotrofie bo jest malutka wiec jutro ide na usg3d zeby sprawdzic czy wszystko ok... boze cala ciaze coc-przygotujcie sie na to

Gość rinoxi
masz racje cala ciaze cos.ja na poczatku sie dowiedzialam ze mam cytomegalie ze sie zarazilam na pozatku ciazy.nastresowalam sie strasznie bo ten wirus moze naprawde zrobic wielka szkode dziecku lacznie ze smiercia.a po wizycie w poradni chorob zakaznych i dokladnych badaniach okazalo sie ze mam ujemne wyniki i nie mam cytomegalii.paranoja,ale co sie nastresowalam to moje.teraz zas mam gronkowca.wiec faktycznie zawsze cos.

Gość rinoxi
polcia daj znac jak bedziesz po wizycie.

Rinoxi wczorajsza wizyta była czadowa :P Małe nie chciało współpracować wierciło się, aż brzuch falował, położna aż zbladła, ale w końcu posłuchałam bicia serduszka :) Na końcu odetchnęła i powiedziała, że to mały zbój i wiercipięta :D Szkoda, że nie wiedziała jakie później kopniaki dostałam od Szkrabka na poczekalni :P Przytyłam kilogram i ważę teraz 59 kg :)

Gość rinoxi
polcia no to super:)ojjj to jak sie urodzi to dopiero bedzie zboj:)zartuje ale chyba lepiej ze sie intensywnie rusza niz jakby lezal bez ruchu.a ile minelo od ostatniej wizyty? ja wczoraj mialam prenatalne,zjadlam cala milke zeby maluch pokazal czy jest chlopcem czy dziewczynka.chyba przesadzilam z ta czekolada bo maluch tak sie wiercil ze lekarka nie mogla na poczatku nadarzyc za nim.ale potem smeral sie raczka po brodzie i lizal sciany macicy jak lizaka:)wszystko jest na swoim miejscu.pod koniec obrócił sie plecami do urzadzenia i tyle go widzielismy...zlosliwiec.lekarka nie dopatrzyla sie plci.moze za tydzien u lekarza sie uda.nagrala nam film z badania i zdjecia,i mamy fajna pamiatke:)))

Ostatnia była wczoraj, a chodze nawet co 2-3 tygodnie, czekam teraz na usg z nadzieją współpracy mojego dziecka :P Ja jak zjadłam czekolade specjalnie zeby się powierciło i czekałam i nic a potem dostałam 2 kopniaki, że aż się zdziwiłam :D To fajnie możesz podglądać na filmie malucha :)

Gość rinoxi
no niesamowity widok ta mala istotka.a ty juz wiesz jaka plec?czy nie chcesz wiedziec?

Chcę wiedzieć, ale dowiem się dopiero 11 maja bo moja lekara nie ma usg u siebie i jeżdzę do innego lekarza ze skierowaniem od niej, muszę wytrzmac :)

Gość rinoxi
a jak czujesz?co bys wolala?

Gość starsza gaska
hej dziewczyny, w temacie pierwsza ciaza i jak to przetrwac, ja tylko dodam ze tez jestem w ciazy, z tym ze to moja druga ciaza, moj syn ma 7 m-cy, mam ciagle mdlosci, niestety nie moge sobie pospac w ciagu dnia, ani nawet w nocy nie moge :p ale jakos trzeba sobie radzic, dobrze ze partner po pracy pomaga, chociaz tyle dobrego, pozdrawiam wszystkie ciezarowki i zycze szczesliwego rozwiazania

Na początku, że chłopczyk, ale teraz to już sama nie wiem. Zawsze mówiłam, że chce pierwszą dziewczynkę urodzić, ale teraz najważniejsze żeby było zdrowe. Pierwsze to w sumie obojętne ;)

Gość rinoxi
dobrze ze ci maz pomaga:) moze masz jakies wskazowki dla pierwszakow co do ciazy? polcia ja zawsze chcialam pierwsza dziewczynke,moj facet oczywiscie chce chlopca, bo w rodzinie sa sami chlopcy.gral by z nim w pilke itd.ale zas dzieewczynka bardziej kocha tatusia tak mi sie wydaje.teraz to w sumie chce tylko zeby bylo zdrowe obojetnie co.

Ja napewno chce mieć i synka i córeczke pierwsze obojętne, ale przy drugim trzeba będzie się starac :P Zauważyłam ostatnio, że jak pojedziemy do narzeczonego to małe nie chce się wiercić, ale jak przyjade do domu to chwila momemt jak usiąde i zaczyna łąskotać i kopac :) A jak się położe to już całkowicie potrafi się rozbrykać ;)

Gość rinoxi
to trudno tak trafic zeby akurat to bylo co sie chce.moja znajoma ma taki "kalendarz"gdzie czyta co sie urodzi,mi przepowiedziala core.podobno sprawdza sie za kazdym razem.znam dwie osoby ktorym powiedziala co bedzie i tak sie urodzilo.zobaczymy.moj troszke zaluje ze nie beda blizniaki,ale mnie to przeraza.

Z tymi bliźniakami to jakbym mojego słyszała, u niego w rodzinie były bliźnięta i liczył, że też będzie miał, przyznam się szczerze, że stresowałam się że mogą być bo to jednak odpowiedzialność, jedno jaka wielka a dwoje odrazu, poza tym trzeba naprawde dobrze zarabiać, wszystkie koszty razy 2. Nawet niekiedy teraz pyta mi się czy lekarz dobrze widział, ma nadzieje, że dwóch wyskocz :D