Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lollipop lollipop

Ile kosztuje fotograf w Warszawie

Polecane posty

Gość Faciooo.
Że co niby? No to podam parę linków żeby udowodnić, że jednak takie blogi istnieją. http://zarembscy.pl/fotografia-slubna/blog/ http://www.agatakwiecien.pl/blog/?cat=41 http://stylova.com/blog/ (tutaj zakładka "pełny reportaż") Takich blogów jest dużo, mam dalej podawać linki? I popatrzcie sobie na tych przykładach co znaczy dobra fotografia ślubna. Ci fotografowie nie pracują za "tysiącpincet".

Webmaster - 90 Karo-lina-86 nie pisze rzeczy wyssanych z palca. Ja co prawda nie mieszkam w Warszawie, tylko okolicach Krakowa, ale fotograf, który będzie nam robił zdjęcia ma stronę na której znajduje się portfolio - dokładnie 182 zdjęcia (przeglądarka podaje ilość) oraz blog, na którym z każdego wesela, które zamieszcza jest ok 40 - 50 zdjęć, począwszy od przygotowań, aż po plener. Poza tym można obejrzeć również zdjęcia z sesji narzeczeńskich, samych plenerów, które wykonywane były w Warszawie czy nawet w Gdańsku. Oczywiście działalność ma zarejestrowaną. Pomijam fakt, że jest to kolega mojego narzeczonego, ale zdjęcia naprawdę robi piękne i nie wyobrażam sobie, abyśmy zatrudnili kogoś innego. Chociaż, trochę mnie zdziwiło, że powiedział, że on nam wybierze zdjęcia do albumu. Z jednej strony dobrze, bo my się na tym nie znamy, a ja gdybym miała coś wybrać to pewnie nie mogłabym się zdecydować, poza tym i tak dostaniemy projekt do zatwierdzenia. W zeszłym roku przypadkiem nawet spotkaliśmy się z nim na weselu u kuzyna mojego narzeczonego i również zdjęcia mają piękne. Odniosę się również do postów w sprawie albumów - fotograf powiedział nam, że koszt albumów Barańskiego to ok 250zł, oczywiście wszystko zależy od ilości stron i formatu.

Gość Faciooo.
suszonaroza > wielu fotografów zdjęcia do albumu wybiera sama. Wynika to głównie z obawy przed tym, że para młoda wybierze zdjęcia, które nie stworzą spójnego reportażu. Druga sprawa- wybieranie zdjęć przez PM może znacząco wydłużyć termin oddania parze całego zlecenia. Wiele par jest po prostu niezdecydowanych. Dlatego moim zdaniem, jeśli fotograf jest dobry i ma doświadczenie, to ułoży wam zdjęcia w albumie w taki sposób, żeby opowiedziały spójną, ciekawą historię. Co do albumów p. Barańskiego, to ceny nie są żadną tajemnicą. Wystarczy wejść na jego stronę baranski.com.pl i tam jest konfigurator albumów, za pomocą którego łatwo wyliczyć cenę konkretnego albumu.

Faciooo. - Właśnie to napisałam, że mnie to zdziwiło, bo wcześniej nie korzystałam z usług fotografa na takiego typu imprezie, ale wiem, że gdybyśmy my mieli wybierać to pewnie trwałoby to nie wiadomo, jak długo i byłby problem, aby wybrać zdjęcia odpowiednie, ponieważ się na tym nie znamy. Mój fotograf miał taki przypadek, że pozwolił swojemu przyjacielowi wybrać zdjęcia i podobno nie dało się potem z tego za bardzo nic zrobić i jeszcze byli niezadowoleni przy odbiorze, że są takie, a nie inne zdjęcia, a przecież wybrali je sami, dlatego powiedział, że to było pierwszy i ostatni raz. Ceny albumów nie są tajemnicą, jeśli ktoś się na tym zna, jak pierwszy raz o tych albumach usłyszałam właśnie od fotografa :)

Gość do bladexxxx
"rozmycie w PS, ogólnie słabo to wygląda, dużo się jeszcze musi nauczyć" - poczytaj o obiektywach Tilt-Shift...

Gość bladexxxx
uważasz że takiego używała?

Gość do ja.cie.nie.moge
"Napiszcie mi znawcy co wg. was jest z tymi zdjęciami nie tak." - są za drogie ... innych minusów nie znalazłem ;)

Gość ja.cie.nie.moge
Naprawdę nikt nie widzi minusów? Przecież Ascough nie pokazuje pełnych reportaży, na stronie ma tylko wybrane zdjęcia. Strona zmanipulowana, czyż nie?

Gość ja.cie.nie.moge
Poza tym oczywiście takie zdjęcia nie są warte pieniędzy, które za nie bierze. Jakby tak na nasze polskie z tysiaczka wziął to jeszcze dałoby się przeboleć. W końcu to tylko pstrykanie na weselach.

Gość do ja.cie.nie.moge
Nie wiem co macie z tą "manipulacją". Przecież wystarczy umówić się na spotkanie, poprosić o pokazanie kilku pełnych reportaży i po sprawie. Strona jest przecież wizytówką....i dotyczy to każdej dziedziny, nie tylko fotografii.

Gość Bomber
A przestańcie się podniecać tymi Yervantami i innymi, poczytali na forach teoretycy fotografii ślubnej, niech spadną ze światowych salonów na nasze swojskie OSP do zobaczymy co nawojują z tymi puszystymi królewnami z kafeterii ;D

Gość lollipop lollipop
Zamykam temat! Wybralismy takiego za 1400 zł, 4 h pracy, 1000 ujęć, 100 zdjęć wywoła. Fotograf tzw. komercyjny:)

Gość lollipop lollipop
Zamykam temat! Wybralismy takiego za 1400 zł, 4 h pracy, 1000 ujęć, 100 zdjęć wywoła. Fotograf tzw. komercyjny:)

Gość Faciooo
Co to znaczy 4 h pracy? Jaki to zakres dokładnie? Co to znaczy 1000 ujęć i 100 wywołanych? Co to znaczy fotograf tzw. komercyjny? Naprawdę z tego co napisał(a)eś nic nie wynika. Poza tym od zamykania tematów to są moderatorzy :)

Gość lollipop lollipop
Zakres: ceremonia, sesja od razu po ceremonii i początki przyjęcia w restauracji. :) Jeśli bedzie fatalna pogoda - sesja zostanie zrobiona w innym terminie. Razem około 4 h pracy. Wykona około 1000 ujęć, ktore nam przekaze. Wybierzemy sobie (w tym moze nam pomóc) 100 zdjęć, które podda profesjonalnej obróbce i wywoła. Przekaże nam 1000 ujęć i te 100 "opracowanych" na płycie. Komercyjny/reklamowy - na co dzień pracuje dla magazynów. Robi sesje do magazynów różnym znanym ludziom. Co do zamykania tematu: założyłam ten temat to i mam prawo go zamknąć! :))))

Gość Faciooo
Teraz jest jaśniej, dzięki :) Cena moim zdaniem "normalna" jak na Warszawę. Tylko jakoś nie mam przekonania do fotografów, którzy oddają tysiące zdjęć na płytach. Lepiej dostać max. 200-300 i wszystkie dopieszczone komputerowo niż 4 razy tyle byle pstryków. No ale jak zdjęcia się podobają, to nie mam więcej pytań :)

Gość lollipop lollipop
100 "dopieszczonych" w zupełności wystarczy :) Reszty i tak nikt nigdy więcej nie będzie oglądał :) tak jak tych setek fotek z wakacji :)

Gość zbynioo
był tu taki jeden co niby fotografował znane twarze, jak się potem okazało na jakimś tam spędzie publicznym cyknął parę fotek kasi cichopek i nataszy urbańskiej oraz mroczków ;] czyli ten plener to zaraz po ceremonii a przed obiadem?

Gość Zbyniuu
był tu taki jeden co niby fotografował znane twarze, jak się potem okazało na jakimś tam spędzie publicznym cyknął parę fotek kasi cichopek i nataszy urbańskiej oraz mroczków ;] czyli ten plener to zaraz po ceremonii a przed obiadem?

Gość Krystopełka Wawa 2011
W zeszłym roku za 200 zdjęć na papierze zapłaciliśmy 2000 zł. Umowa zawarta była na 1600 zł i dobraliśmy resztę zdjęć za 400 zł. Jesteśmy my i nasi rodzice bardzo zadowoleni z pracy fotografa i zdjęć które nam wykonał. Zdjęcia dostaliśmy w dwóch albumach pod folie jako zabezpieczenie zdjęć. Mamy już kupione śliczne albumy do wklejenia zdjęć ale nie mamy czasu aby to zrobić. Fotografa przypadkowo znaleźliśmy w internecie a tydzień później polecili go nam nasi znajomi u których robił zdjęcia. U znajomych widzieliśmy zdjęcia przez niego zrobione co tylko potwierdziło nasz wybór. My też już go poleciliśmy tak że znowu się spotkamy. Nie wiem skąd biorą się bardzo wysokie ceny zdjęć. Wysokie ceny bardzo często nie idą w parze z urodą zdjęć.

Gość Faciooo
Nie no, kolejna osoba wyskakuje z albumami "pod folijkę". Coś takiego to chyba tylko na kafeterii, bo w rzeczywistości takich fotografów nie spotykam. "Mamy już kupione śliczne albumy do wklejenia zdjęć ale nie mamy czasu aby to zrobić." Trzeba było wynająć fotografa, który oferował album w cenie, wtedy byście nie musieli martwić się brakiem czasu na jego wyklejenie. "Nie wiem skąd biorą się bardzo wysokie ceny zdjęć. Wysokie ceny bardzo często nie idą w parze z urodą zdjęć." Na pierwszej stronie tego tematu "Radecki" bardzo ładnie wytłumaczył skąd się biorą te niby wysokie ceny. Poza tym co to znaczy "ceny zdjęć"? Płacisz nie tylko za zdjęcia, ale też za czas pracy fotografa, który musi poświęcić w dniu ślubu, pleneru, przy obróbce zdjęć, czy projektowaniu i wyklejaniu albumu.

Gość zarembscy.pl
Hmm... Tak sobie czytam Wasz wątek (znalazłem go po statystykach - ktoś z Was umieścił tu link do mojego portfolio) i twierdzę, że wykonanie 1000 akceptowalnych i niezdublowanych zdjęć podczas 4 godzin reportażu to zadanie arcytrudne. Ja niewiele więcej przynoszę z całodniowego reportażu... Ale to tak na marginesie. :)

Gość hejka Faciooo
Faciooo nie zrobisz z innych głupich bo sam nim jesteś. Jesteś fotografem który nie potrafi zdobyć zleceń. Czemu tak jest to tylko ty o tym wiesz. Pewnie nie umiesz robić dobrych zdjęć a uważasz się za najmądrzejszego. W swoich wypowiedziach wszystkich o kim się pisze krytykujesz a sam co ty sobą reprezentujesz? Jeśli ktoś robi zdjęcia pod folie i pomimo tego ma klientów to chyba wie co robi. Może nie każdy chce abyś wszystko wiedział, może ma jakieś swoje tajemnice? Jesteś biednym zakompleksianym facetem.

Jeśli kogokolwiek to jeszcze zainteresuje- z narzeczonym wczoraj podpisaliśmy umowę z fotografem ze stolicy właśnie. Cena 2400 PLN. Zdjęcia zrobi nam podczas przygotowań, ślubu w kościele, wesela do 1 w nocy i pleneru 3 dni po ślubie (5 godzin). Dostajemy w tej cenie duży album klasyczny z 80 zdjęciami 23x15cm, 350 obrobionych zdjęć na płytce CD z nadrukiem, prezentację multimedialną i dostęp do zdjęć w specjalnej galerii internetowej na pół roku czasu. Fotograf sprawdzony, bo w zeszłym roku robił zdjęcia ślubne mojej siostrze ciotecznej i była bardzo zadowolona z jakości zdjęć jak i samej współpracy z tym fotografem.

Gość Gadget
Yellowka podana cena za tą ilość zdjęć to jakiś koszmar. Nie rozumiem co to znaczy te 350 zdjęć obrobionych? Czy aby nie chodzi o obróbkę jaśniej ciemniej i zabawa z kontrastem. To każdy sam potrafi sobie zrobić. Skąd ten format 23x15 cm. Wiem ze jest 15x21 cm. Skąd album klasyczny na 80 zdjęć bo z tego co wiem a sprzedaje albumy najczęściej spotykane składki to na 100 zdjęć, 70 zdjęć i 50 zdjęć. Jeszcze nigdy nie spotkałam albumów na 80 zdjęć. Nam zdjęcia robi fotograf który właśnie u mnie jeszcze trzy lata temu odbierał albumy ślubne. Wycena usługi jest od kupionego zdjęcia. Zazwyczaj umieszcza on zdjęcia w internecie i podaje do galerii ze zdjęciami hasło. W naszym przypadku dostaniemy płytę z której będziemy wybierali zdjęcia. Minimalna zapisana w umowie ilość zdjęć przez nas wybranych to 100 zdjęć. Widziałam jego prace u moich klientów którzy pokazywali nam swoje zdjęcia. Fotograf to starszy facet ale jest bardzo sympatyczny i kontaktowy. Z opowiadań innych par młodych w czasie przeznaczonym na zdjęcia plenerowe wliczona jest przerwa na obiad który funduje fotograf. Jest to bardzo z jego strony sympatyczne. To co się nam najbardziej podoba to nie robi zdjęć plenerowych w Warszawie tylko wozi pary w fajne miejsca w odległości 100 km od Warszawy. Z tym plenerem trochę było problemów bo mój narzeczony jak usłyszał że akcja plenerowa trwa minimum 8 godzin to chciał z pleneru zrezygnować. Na zdjęcia przeznaczyliśmy 2500 zł ale jeśli będzie dużo zdjęć ładnych pewnie przekroczymy nasze założenia. Błagam nie piszcie że jestem fotografem lub znajomą jakiegoś fotografa.

Gość fotograf_wawa
"Skąd ten format 23x15 cm. Wiem ze jest 15x21 cm." 23x15 cm to format papieru z tzw. całej matrycy lustrzanki. Przy wydruku w tym formacie zdjęć nie trzeba ucinać, jak to ma miejsce w przypadku formatu 21x15 cm i który to format jest moim zdaniem przeżytkiem. Obecnie coraz więcej profesjonalnych fotolabów robi odbitki w tym formacie (pomijam byle laby tzw. marketowe, oni takich formatów jak 23x15, albo 13x20 cm nie oferują). "Skąd album klasyczny na 80 zdjęć bo z tego co wiem a sprzedaje albumy najczęściej spotykane składki to na 100 zdjęć, 70 zdjęć i 50 zdjęć. Jeszcze nigdy nie spotkałam albumów na 80 zdjęć." Proszę sobie wyobrazić, że istnieją porządne firmy, które robią albumy ślubne na zamówienie. W takiej firmie fotograf może zamówić dla klienta album z dowolną ilością stron. Może być tych stron zarówno 10, jak też 40, albo 100. "Z opowiadań innych par młodych w czasie przeznaczonym na zdjęcia plenerowe wliczona jest przerwa na obiad który funduje fotograf. " A czy fotograf robi również parze młodej masaż relaksacyjny w trakcie sesji? :)

Gość fotograf_wawa
"Yellowka podana cena za tą ilość zdjęć to jakiś koszmar. Nie rozumiem co to znaczy te 350 zdjęć obrobionych? Czy aby nie chodzi o obróbkę jaśniej ciemniej i zabawa z kontrastem. To każdy sam potrafi sobie zrobić." Sugeruje Pani, że w tej cenie fotograf powinien oddać 1500 zdjęć? Nie wiem w jaki sposób pracuje nad zdjęciami ten akurat fotograf, ale ja oddaję parom podobną ilość zdjęć na płytach. Każde bez wyjątku zdjęcie jest poddawane obróbce graficznej. Niektóre mniejszej, inne bardziej szczegółowej. Nie wydaje mi się, żeby każdy mógł to sobie zrobić we własnym zakresie. Ja na obróbkę jednego zdjęcia przeznaczam średnio 5-6 minut, co w przypadku 300 zdjęć daje co najmniej 25 godzin pracy przy komputerze.