Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maama Matuśka

ciastka wielkanocne

Polecane posty

Gość maama Matuśka

Mój mąż uszczęliwił mnie zakupem blachy na ciastka wielkanocne wiecie zajączki ,pisanki itp ,problem z tym,że dziury na ciastka są duże ok 10 cm i takie wypukłe jak na mufinki ,a ja najzwyczajnej w swiecie nie mam zadnego przepisu na takie ciasta ,zalezałoby mi zeby odbiły sie te wzorki co sa na blaszce bo to cyba cały urok wtedy może pomożecie Mamusie ? ,z góry dziekuję

Gość maama Matuśka
nikomu nic nie przyszło do glowy :-(

Gość ehrtbrhb
zrob takie ciasto jak na babke piaskowa i powlewaj do foremek. wyjdzie ok. potem jak wyjmiesz zajaczki mozesz je np. ozdobic kremem do tortow badz lukrem

Gość maama Matuśka
ooo super pomysł ,proste to i szybkie ,a czy foremki posmarowac tłuszczem przed wlaniem ciasta ,a uwazasz ze można by było zrobic w tym muffinki zachowaja sie te wzorki ?

Gość ehrtbrhb
jak bedziesz wlewac mase to koniecznie najpierw nasmaruj dno foremek maslem i posyp maka zeby lepiej pozniej zajace powyskakiwaly ;) u mnie najlepiej sie sprawdza takie ciasto jak na zwykla babke piaskowa. fajnie zachowaja ksztalt zajace :)

Gość ehrtbrhb
muffinki raczej straca wiekszosc ksztaltu bo mocno wyrastaja

Gość maama Matuśka
ehrtbrhb - bardzo dziekuję za praktyczne porady ,a ile tego ciasta wlać tak 3/4 foremki??

Gość ehrtbrhb
tak miedzy pol a 3/4 i pieczesz krocej niz cala babke. najlepeij sprawdzaj wykalaczka czy bedzie sucha

Gość maama Matuśka
cicho szaaa - dziękuję ,hmmm i mam problem ;-) chyba zrobie częśc z Twojego przepisu skoro sa wypróbowane ,a częśc z ciasta na babke jak radzi ehrtbrhb, jak myslicie dzisiaj to za wczesniej je robić ??