Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lili_pompom

morfologia

Polecane posty

Gość lili_pompom

witam. chciałabym się dowiedzieć jakie konsekwencje i od czego może podwyższyć się MXD, LYMPH, ORAZ MCV w krwi. jednocześnie interesuje mnie obniżenie MCHC . wszystko to jest obniżone, podwyższone o niewielkie ilości głownie 2-3 % oprócz LYMPH podwyższonego o 10 % . Czy ktoś pomoże odszyfrować te wyniki?

Gość ikjhgb
MXD - oznacza procentową zawartość granulocytów wśród krwinek białych. Podwyższony poziom może towarzyszyć alergii i zakażeniu LYMPH-liczba limfocytów wzrasta w wyniku przewlekłej białaczki, krztuśca, chłoniaków, przewlekłej białaczki, odry, świnki, gruźlicy, kiły, różyczki oraz chorób immunologicznych. MCV- podwyższone wartości MCV mogą świadczyć o niedoborze witaminy B12 lub kwasu foliowego w przebiegu chorób, takich jak: zapalenie bądź niewydolność wątroby, alkoholizm, mielodysplazja oraz niedoczynność tarczycy. Wzrost ten może wystąpić także po chemioterapii, ostrym krwotoku lub hemolizie (masywnym niszczeniu krwinek czerwonych). obniżony wskaźnik MCHC może wskazywać zaburzenia wodno-elektrolitowe typu hydrotonicznej hiperhydracji. Może być on obniżony również w niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza. Rebus dla lekarza ale skoro wahniecia sa stosunkowo niewiekie w % to obstawiam ,ze to nic groznego. chorowalas ?jestes alegiczką?objawy jakies? jakie mas ob i crp?

Gość lili_pompom
nie chorowałam. ostatnio przy okresie zemdlałam z bólu. miałam coś jak przewlekły skurcz macicy. w szpitalu zlecili mi badanie krwi. zrobiłam zatem i właśnie to mam nieprawidłowe w wynikach. Szczególnie LYMPH mnie martwi. dziękuje za odpowiedz .

Gość lili_pompom
ob w normie tzn 7. nie mam pojęcia co to crp. jestem alergiczką.

Gość gość
Hej, a wiecie może gdzie w Łodzi można tanio zrobić morfologię? Zależmy mi oczywiście na wykonaniu badań prywatnie.

Gość gość
Sprawdź tu: http://www.apc-analizy.pl/ Mieszkamy w Łodzi od niedawna, ale mój maż ma cukrzycę więc badania robi często i właśnie tak, jak na razie jest bardzo zadowolony.