Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _-_-_-_

Pytanie do piekących (sernik)

Polecane posty

Gość _-_-_-_

Witam: Wczoraj upiekłam sernik na kruchym spodzie - niestety po 1,5 h w piekarniku spód nie upiekł się do końca. Czy da się z tym coś jeszcze zrobić - najwyżej odkroję spód i bedzie sam sernik Zastanawiałam się czy mogę go jeszcze dzisiaj np. podpiec - na najnizszy poziom w piekarniku i grzanie tylko na spód. Tylko nie iwem czy już kompletnie go nie zepsuję. Jak myślicie?

Gość _-_-_-_
wcale nie mowie ze nie :)

Ale spód jest surowy czy po prostu ma zakalec (co wygląda podobnie). Ja bym juz do piekarnika nie wkładała, bo możesz sernik kompletnie wysuszyć.

odwroc do gory nogami i odkroj ten spod i wyrzuc. Nastepnym razem gdy tak robisz sernik to na poczatku piecze sie troche sam spod, albo zaczynasz pieczenie od spodu i tyle. Teraz ten spod wyrzuc. Poloz na blaszke jakies ciasteczka a na to sernik, mozesz to polaczyc jakas masa budyniowa i bedzie pyszne

Gość Almira
jw. Ale jeśli masę serową masz wyjątkowo mokrą a w kuchence funkcję pieczenia dołu - spróbowałabym :)

Gość kucharka amatorka
Nie wydaje mi się by po 1,5h kurche ciasto się nie upiekło, może po prostu zwilgotniało od sera. Nigdy nie zapiekałam wcześniej spodu, w 180 stopniach sernik piekę 50-60min i nigdy nie był surowy

Gość kucharka amatorka
w kruchym cieście zakalec? możliwe to, mnie się nie przydarzył

Gość _-_-_-_
właśnie najpierw podpiekłam sam spód 10 minut w 180 stopniach a potem 1,5 h z masą serową - tak było w przepisie - nie pisało tylko jak ustawić piekarnik (góra czy dół) i dałam na oba i ciasto włożyłam na środek - może tu popełniłam błąd

Gość dltego ja mam zasade od lat
ze najpierw wkładam do pieca sam spód i zapiekam na jasno złoty kolor a potem daje ser i całą reszte i normalnie pieke .

Gość ale jak sprawdziłaś że spód
się nie upiekł? W kruchym to wręcz niemożliwe przecież. Może to ser go rozpuścił? Chyba wydziwiasz

Gość _-_-_-_
jest zbyt jasny i nie smakuje dobrze. Może tak jak piszecie zawilgł od masy serowej. To mój pierwszy sernik. Kruche ciasto już piekłam np z jabłkami i zawsze mi się udawało

"w kruchym cieście zakalec? możliwe to, mnie się nie przydarzył" Mnie sie przydarzył. Po prostu źle zrobiłam ciasto, bo kruche ciasto robię sporadycznie. Mimo iż spód podpiekałam, był jakby niedopieczony. Ale smakował normalnie.

Gość gość
Mi równiez dzisiaj sernik nie wyszedł. Równiez trzymałam 1,5 godziny, zrobiłam krok w krok jak w przepisie i kruche ciasto się nie upieklo...