Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tggg

CIASTO KRUCHE- MASŁO CZY MARGARYNA?

Polecane posty

Gość tggg

Mam przepis na ciasto kruche z margaryną. Nie za bardzo lubię jej posmak, mam też wątpliwości co do zdrowotności więc chcę ją zamienić na masło. Czy powinnam go użyć tyle samo co margaryny? Bo w sumie konsystencja jest zupełnie inna? Czy ciasto będzie tak samo kruche i smaczne?

Na zwyklej margarynie nie wyjdzie, bo za wodnista jest, ale uzyj margaryny specjalnie do pieczenia np. Kasia i bedzie dobre. Na masle nie probowalem.

ja próbowałam na kasi i na maśle i na maśle ma nieporównywalnie lepszy samk :) ale musi być masło - a niezden miks tłuszczowy :)

Gość tggg
też mi się wydaje że na maśle musi być lepsze

a masło to niby nie mix tłuszczowy ?? :D zastanówcie się najpierw ile masła jst w masle... robiłam kruche i na tym i na tym. konsystencja identyczna w smaku tez żadnej specjalnej różnicy. no, chyba że mówimy tu o maśle własnej roboty, z mleka wydojonego ubitego własnymi rękoma....

Gość tggg
no ja od 2 dni zabieram się na upieczenie szarlotki, sernika i kilku innych ciast. A masła domowej roboty nie mam

nie , maslo to nie jst miks - to przynajmniej 82 % tłuszczu pochodżace ze smietany a nie miks tłuszczów olejowych np . rzepakowy i slonecnzikowy :) spróbuj na maśle - zobaczysz różnicę.

Gość tggg
ale użyć tyle samo co w przepisie jest margaryny?

nie musi być domowej roboty - wystraczy masło ze klepu - njalepiej duża osełka bo wtedy proporcjonalnie najtaniej wychodzi .

Gość Ilona z Mielca
Tylko masełko do domowych wypieków.

tak pisze na opakowaniu..... z 10 maseł tylko 2 zgadzaja sie z danymi. tak naprawde dzieisejsze "masła" maja ok 60 %

Gość tggg
Ja mam masło na pewno. Czuć różnicę w smaku.

Gość tggg
zabieram się od 2 dni i zabrać nie mogę... w sumie facet też chyba może upiec ciasto? ;)

tak , bierz tyle ile jest w przeisie a będzie dobrze :) każdy tłusz musi mieć na opakowaniu opisaą zawartość tłuszczu a masłem nie moze sie nazywać cos co jest miksem tłuszczów ,choć producenci grzebia przy nazwach , ale sprawdż ,zę żadne mało nie ma poniżej 75 % tłuszczu . nawet kasia ma chyba 72 % zawartości tłuszczu ale roślinnego :)

margaryna zawiera nikiel Margaryna jest niezdrowa, ponieważ zawiera nikiel, który jest pierwiastkiem rakotwórczym. Jak wiecie tłuszcze roślinne są substancjami płynnymi(z wyjątkiem masła kakaowego). W celu otrzymania stałej substancji-margaryny, czyli tłuszczu roślinnego, przeprowadza się reakcję utwardzania, poprzez addycję wodoru do atomów węgla połączonych nienasyconymi wiązaniami, a katalizatorem tej reakcji jest właśnie NIKIEL, którego nie jesteśmy w stanie w pełni usunąć z powstałej substancji. Prosta reakcja chemiczna, która jednoznacznie świadczy o rakotwórczych właściwościach margaryny.

Gość tggg
merkaba, to wiadomo nie od dziś ;) zawsze wydaje mi się że co sztuczne jest gorsze od naturalnego