Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tggg

CIASTO KRUCHE- MASŁO CZY MARGARYNA?

Polecane posty

Gość tggg

Mam przepis na ciasto kruche z margaryną. Nie za bardzo lubię jej posmak, mam też wątpliwości co do zdrowotności więc chcę ją zamienić na masło. Czy powinnam go użyć tyle samo co margaryny? Bo w sumie konsystencja jest zupełnie inna? Czy ciasto będzie tak samo kruche i smaczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na zwyklej margarynie nie wyjdzie, bo za wodnista jest, ale uzyj margaryny specjalnie do pieczenia np. Kasia i bedzie dobre. Na masle nie probowalem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja próbowałam na kasi i na maśle i na maśle ma nieporównywalnie lepszy samk :) ale musi być masło - a niezden miks tłuszczowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tggg
też mi się wydaje że na maśle musi być lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a masło to niby nie mix tłuszczowy ?? :D zastanówcie się najpierw ile masła jst w masle... robiłam kruche i na tym i na tym. konsystencja identyczna w smaku tez żadnej specjalnej różnicy. no, chyba że mówimy tu o maśle własnej roboty, z mleka wydojonego ubitego własnymi rękoma....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tggg
no ja od 2 dni zabieram się na upieczenie szarlotki, sernika i kilku innych ciast. A masła domowej roboty nie mam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie , maslo to nie jst miks - to przynajmniej 82 % tłuszczu pochodżace ze smietany a nie miks tłuszczów olejowych np . rzepakowy i slonecnzikowy :) spróbuj na maśle - zobaczysz różnicę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tggg
ale użyć tyle samo co w przepisie jest margaryny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie musi być domowej roboty - wystraczy masło ze klepu - njalepiej duża osełka bo wtedy proporcjonalnie najtaniej wychodzi .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ilona z Mielca
Tylko masełko do domowych wypieków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak pisze na opakowaniu..... z 10 maseł tylko 2 zgadzaja sie z danymi. tak naprawde dzieisejsze "masła" maja ok 60 %

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tggg
Ja mam masło na pewno. Czuć różnicę w smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tggg
zabieram się od 2 dni i zabrać nie mogę... w sumie facet też chyba może upiec ciasto? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak , bierz tyle ile jest w przeisie a będzie dobrze :) każdy tłusz musi mieć na opakowaniu opisaą zawartość tłuszczu a masłem nie moze sie nazywać cos co jest miksem tłuszczów ,choć producenci grzebia przy nazwach , ale sprawdż ,zę żadne mało nie ma poniżej 75 % tłuszczu . nawet kasia ma chyba 72 % zawartości tłuszczu ale roślinnego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
margaryna zawiera nikiel Margaryna jest niezdrowa, ponieważ zawiera nikiel, który jest pierwiastkiem rakotwórczym. Jak wiecie tłuszcze roślinne są substancjami płynnymi(z wyjątkiem masła kakaowego). W celu otrzymania stałej substancji-margaryny, czyli tłuszczu roślinnego, przeprowadza się reakcję utwardzania, poprzez addycję wodoru do atomów węgla połączonych nienasyconymi wiązaniami, a katalizatorem tej reakcji jest właśnie NIKIEL, którego nie jesteśmy w stanie w pełni usunąć z powstałej substancji. Prosta reakcja chemiczna, która jednoznacznie świadczy o rakotwórczych właściwościach margaryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tggg
merkaba, to wiadomo nie od dziś ;) zawsze wydaje mi się że co sztuczne jest gorsze od naturalnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×