Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bbdbdiuuuas

Czy dobrze karmie?

Polecane posty

Gość Bbdbdiuuuas

Witam Mój bobas ma 11 miesięcy i zastanawiam sie czy dobrze go karmie Tak więc 7 kaszka 9 mleko 210ml 12 obiad 1 mleko 210 3 owoc 18 kaszka 20 mleko 240

moi zdaniem niepotrzebnie dajesz te kaszki, daj dziecku jogurt, wiecej porcji owocow i warzyw czy nawet kawalek ciemnego chleba z twarogiem i ogorkiem. Kaszki to zapychacze pelne cukru.

Gość Bbdbdiuuuas
No ale do kaszek jesCze daje mu kawałek ciemnego chleba z masłem zapomnialam napisać

Gość Bbdbdiuuuas
A po jgurtach wymiotuje

to mu zrob cos innego, nie wiem; o tej 7 nalesnika zawijanego do raczki, platki z mlekiem, jajecznice, jakies kolorowe kanapeczki czy co innego sama jesz na sniadanie. I tak samo o 18; daj mu normalna kolacje taka jak wy jecie (nie doprawiona az tak bardzo). W tych kaszkach nie ma nic co nie mozesz znalezc w normalnym jedzeniu, nie mowiac o cukrze i o tym ze dziecko w tym wieku juz powinno rezygnowac z bobasowego jedzenia

Gość Bbdbdiuuuas
A możesz mi napisać jak ty karnisz ? W podobnym stylu jak ja napisałam ?ptosE

Gość Bbdbdiuuuas
No jajecznicę tez mu daje co dwa dni

Gość kjhgfssdfgh
dziecko powinno otrzymywac min 2 a najlepiej 3 posilki mleczne dziennie, w tym jogurty itp duzo warzyw i owocow

moja corka ma prawie 3 latka juz i od mniej wiecej 10 miesiaca zycia je dorosle jedzenie, bardzo krotko jadla kaszki (na poczatku jak rozszerzalam jej diete moze do 7 miesiaca). malo tez jadla papek, wolala od ok 8 miesiaca wlasnie jedzenie w malych kawalkach . Uczylam ja ze sama sobie moze wziasc do teki kawalek banana, fasolke szparagowa czy herbatnika. Ja robilam mniej wiecej tak w tym wieku: sniadanie np; nalesniki, kanapki z warzywami pokrojone w male kawalki tak by sama mogla sobie probowac jesc, sery, czasem twarog tez z warzywami, jajka na twardo, pasta jajeczna. 2 sniadanie; jogurt, kawalki owocow (wszystkie bez ograniczen) obiad; wtedy nie lubila zupek wiec np ziemniaki w sosie brokulowo=paprykowo serowym (z kawalkami tych warzyw) , kasza kus kus z kawalkami marchewki i groszku, piers z kurczaka, ryba z piekarnika w sosie cytrynowym, potem drzemka i przed dzrzemka butelka mleka po drzemce znowu owoce, czy przekaska w postaci rodzynek, suszonych owocow kolacja to co my tzn jakas salatka np z tunczykiem i ryzem, zapiekanka warzywna przed spaniem butla mleka do picia woda (nie pila sokow w tym wieku wogole)

Gość tikal
kasza23 mój syn je kaszę, ale nie te kupne dla dzieci z cukrem. Nie pisz od razu, że kasze są niezdrowe, bo są i to bardzo np. jaglana, gryczana. Polecam na śniadanie kasza jaglana na wodzie z masłem, jakiś owocem, rodzynkami, cynamonem itp.

Gość Busgagshu
A czy któraś z was mogłaby jeszcze napisać jadłospis swojego dziecka byłabym wdzięczna a Tobie kasza23 dziękuje :-) tak pytam kurze jestem sama z małym tylko ja bez żadnej pomocy i za bardzo nie orientuje sie w tym wszystkim jest tyle rzeczy ile mu nie mogę dawać ze czasem ginie sie w tym co mu wogole dać :-/ ale dzieki jutro mu zrobię kanapki z pomidorem na śniadanie zobaczymy jak pójdzie dzis miał jajecznicę ale nie zabardzo zjadł troche i pózniej juz nie chciał :-( A tez nie mogę dać mu tego co ja jem bo zbyt wiele tego nie ma heh

Gość tikal
jak się obudzi ok. 7 - mleko ok 120ml 9.00 kasza jaglana z masłem i owocami, rodzynkami, płatki owsiane, kanapki z masłem, ryż na mleku/wodzie. ok.11 banan, jabłko, czasem nic, zależy ile zje na śniadanie ok. 12-14 obiad: mięso, ryba, dużo warzyw, ziemniaki, kasza gryczana ok. 15-17 owoce, ew. budyn ok. 18-19 kleik ryzowy, kasza jaglana - podobnie jak na sniadanie ok. 20 mleko ok. 150ml ok.3.00 mleko ok. 150 Maluch na 1 rok, jesli masz pytania to pytaj

Gość tikal
próbowłam jogurty naturalne, ale jakoś dziwnie mu się ulewa po nich, na obiad zjada mnóstwo warzyw, owoce truskawski, maliny, jablka i banany głównie, czasem pomarańcze, kiwi lub coś innego, słodyczy nie je w ogóle

Gość Busgagshu
No mój po jogurcie wymiotowal Juz sama sie gubie co mi dać :-( a czy są jakieś zastrzeżenia do owoców ? Lub warzyw?cy w tym wieku to juz raczej wszystko dawać? Wielkie dzieki za pomoc:-) Moze to mało ale mój rzeczy takie jak Ziemniak marchewke pietruszke kukurydze gorszej kalafior brokuly pomidory jajka ogórki konserwowe kurczaka jagniecine indeka makarony kaszę kus kus jabłka gruszki banany winogrona I to tyle no chyba ze o czymś zapomnialam a jeszcze jedno co do sera żółtego czy mogę mu dać?

Gość Busgagshu
Tam miał być groszek a nie gorszej ale pisze na tel i mnie poprawia :-/

Gość Mama Jasiaaa
Duzo dajecie jesc dzieciakom,moj by tyle nie zjadł Ja mam taki dla niego jadłopis : 7: mleko z kleikiem 210 ml 10:kanapki z szyneczka,serkiem,pasztecikiem,mleko 150 ml z kaszka 13:zupka ( sama gotuje) skladniki : warzywa tzn marchew,fasolka,seler,pietruszka,dynia,por,ziemniak albo kasza jaglana,kasza manna albo makaron 16:deserek -herbatniki z mlekiem,starte jabłuszko z babankiem na mleku z sucharkiem. 19:30 kaszka lyzeczka 150 ml co myslicie dobrze odzywam dziecko?

Gość Busgagshu
Mama Jasia ile synek ma lat?badz niesiecy

Tikal niepotrzebnie sie burzysz. Autorka napisala 'kaszki' zrozumialam ze chodzi o te dla dzieci (specjalnie podkreslilam ze te maja za duzo cukru). Sama tez napisalam ze dawalam chetnie corce kasze kus kus. Nie wiem skad dorabiasz sobie ideologie ze tym samym nie wiem ze zwykle kasze sa zdrowe bo jeszcze raz powtarzam chodzilo mi o kaszki dzieciece (tak niezwykle popularne wsrod mlodych mam dzieci ponizej 18 miesiaca zycia)

Gość abcabcd
zle..a gdzie golonka z piwem?

Gość BusgagshuBsbb
Tak napisałam kaszki i dobrze mnie zrozumialas bo miałam na myśli te dziecięce bobovita itp

no to teraz jako ze mam jeszcze Twoje potwierdzenie iz slusznie odnioslam sie w Twojej wypowiedzi do kaszek 'dzieciecych' kolezanka powyzej juz nie powinna sie oburzac. Pozdrawiam

Gość Bbjnib
Moze Ktoras jeszcze sie wypowie proszę:-)

Gość Bdabsbab
Dzis dałam mu kanapkę z pomidorem ale nie zabardzo sie chwycił :-( tak myśle zeby mu zmienić rutyne zeby najpierw dać z rana mleko o 7 a pózniej o 10 śniadanie

Gość Bdabsbab
Zapomnialam napisać ze z tego ci widzę wy pierwsze z rana dajcie mleko pózniej śniadanie

ja rano daję małej wodę, bo bardzo chce jej się pić, potem śniadanie (owsianka z owocami/kanapka/jajecznica/kiełbasa z grila), a po śniadaniu chwilę ją przetrzymuję i dopiero mleko, ale widzę, że większość zaczyna od mleka:)

Gość Bsdss
A jak wyglada u ciebie reszta posiłków?i ile pociecha ma?

Na śniadanie: kanapeczki pokrojone w kosteczkę z tuńczykiem, serem białym i szczypiorem, z dżemem własnej roboty, bardzo lubi z szyneczką, itp. jajecznica na maśle, mleku. Podjada ode mnie płatki z mlekiem,bułeczki maslane itp. Na drugie śnaidanie: Owoce, banany, kiwi w kosteczkę pokrojone, brzoskwinki, jabłka ale utarte, gruchy, co mam akurat kupione. Naleśniki z dżemem, serem, truskawkami i śmietanką, racuszki z jabłkami, danonki, parówki z ketchupem, kisiel, kasza manna z kakao, różności można wymyślać. Na obiad: uwielbia zupy! Ogórkowa, pomidorowa, rosołek z makaronem, barszczyk jarzynowa z dużą ilością zieleninki, często je "nasze" zupy, ale często gotuje mu osobno, bez przypraw itp. tylko warzywka z mięskiem z kurczaczka, gołąbkiem,królikiem kogutkiem itp . Ziemniaczki z rybką, kotleciki, wszystkie możliwe sosy, jajko sadzone, ryż z warzywami, makarony, wątróbka, pierożki zwłaszcza farsz;-P staram się gotować co dziennie coś innego, on nie wybrzydza, czasem nie chce mu się gryźć;-) Jest mnóstwo wyboru, z reguły roczne dziecko je już wszystko, mój miał w tym wieku tylko 2 ząbki więc często zwracał to co nie przegryzl, ale teraz ma już 16 miesięcy i nie ma z tym problemu:-) Ogólnie to można miksować w kuchni ile wlezie z jedzeniem. Oczywiście trzeba mieć też na to czas, ja akurat jestem na wychwawczym i mam go sporo choć teraz jak skubaniec tak szybko biega to nie sposób gotować w spokoju:P Autorko, godziny posiłków są różne, czasami wstaje o 7 czasami 0 11 nawet:-) Zawsze je 5 posiłków, tego akurat pilnuje. Do tego pije soczki własnej roboty malinowe, borówkowe teraz nawet z winogrona:-)rozcieńczone z wodą. Zakochał się też w soczkach z rurką. Herbatek mu raczej nie daje wcale tych granulowanych. Każda matka postępuje inaczej, karmi dziecko jak jej pasuje i wg jej widzi mi się. Ja uważam, że dobrze go karmię a nie jest wcale wybitnie gruby ani chudy. Raczej należy do szczuplutkich.

A i jeszcze pije cyca więc mleko jak się budzi i jak idzie spać. Czasem jak ma drzemkę w środku dnia to też:-) W wyjątkowych sytuacjach ratuje się też cycem na przykład jak się tuli i sobie przypomni albo jak przytnie paluszka w drzwiach hehe:P

Gość Vvvhnhc
Mammi a ile ma twój maluch ?