Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KasiaBasia2828

Opodatkowanie bezdzietnych

Polecane posty

Ja nie wiem gdzie wyście to wyczytali że płacicie na własna emeryture :D

Gość KasiaBasia2828
Osoby nie posiadające potomstwa dzielą sie na dwie kategorie:tych,którzy nie mogą i tych ktorzy nie chcą miec dzieci.Posiadanie dzieci jest rowniez wyborem,takim samym jak ich nie posiadanie(nie mowie tutaj o ludziach,ktorzy nie mogą miec) a kazdy wybór nalezy uszanowac.

Laura, to, ze nie placimy na emeryture to wina rzadu i jego szachrajstw. Kazdy z pracujacych zarabia i te pieniadze sa czy powinny byc odkladane. Wiec nie powinno obrazac ludzi ktorzy uczciwie pracuja a nie maja dzieci, ze na siebie nie zarabiaja. Oni by na siebie zarobili spokojnie, ale rzad tym karmi wlasne rodziny i lata dziure budzetowa.

n nikt nie zmusi przeciez do zajscia w ciaze czy splodzenia dziecka ;D takie dzialania maja hhm zachecic takich ludzi. moga placic podatek i nie miec dzieci:D tak jak ktos wyzej napisal watpliwe by podatek przewyższał koszt wychowania dziecka. dlatego ten podatek nie jet ymuzenie niechcacych miec dzieci tylko dla tych hm niezdecydoanych "w sumie moglibysmy miec dziecko stac nas, ale lepiej sie pobawic jeszcze, za pare lat pomyslimy" a jak podatek to sie moga wczesniej zdecydowac ...kumacie? a teraz kobiety coraz czesciej po 30 pierwsze dziecko....a pierwsza caza w tkaim wieku niedobra jest.... tzn , na ogol skonczy sie na jednym dziecku!!!!

Gość KasiaBasia2828
Calluna, masz racje.

No właśnie KasiaBasia, ale dlaczego ja mam mieć niższą emeryturę bo ktoś inny dokonał wyboru że nie będzie ponosił kosztów wychowania dziecka? Nie widzę powodu żeby tak miało być i żeby to było sprawiedliwe.

' 11:01 [zgłoś do usunięcia] Calluna79 Laura, to, ze nie placimy na emeryture to wina rzadu i jego szachrajstw. Kazdy z pracujacych zarabia i te pieniadze sa czy powinny byc odkladane" biedna zmanipulowana istotko:D moze powiesz jeszcze ze to wina tuska? abo moze rzadu kaczynskiego? amoze milera?:D doczytaj w tym tamacie bo sie osmieszasz.... winni sa rzadzacy w polsce w latach 70 - 80 gduy przejebano kase z emerytur, plus, tworca takiego systemu emerytalnego w eurpie czyli niejaki pan bismarc?:D dano emerytury ludziom ktorzy skladek nie dawali - kumasz? jendo pokolenie w plecy.. plus niz demograficzny... i brak srodkow w budrzecie na doplacanie miliardow do zusu. poczytaj, pomysl, spytaj a nie piszesz glupoty powtarzane bezmyslnie przez ronie zorientoanych temacie;o

Calluna Ty s9obie możesz mieć nawet racje, tylko że nic nikomu z tego :) jest tak, że płacisz na emeryturę komuś, nie sobie.

Gość żeby emeryci przyszli mieli
cokolwiek z pracy tego dziecka,musiałoby mieć pracę w sektorze prywatnym sektorze,zarabiającym na realne podatki,chociażby na jakiejś produkcji.Na pewno nie mogłoby pracować w budżetówce,obciążającej gospodarkę.Lepiej jednak zapłacić wszelkie podatki niż w nieprzemyślany sposób zrobić sobie świra zjeba.

Laura i tak dostaniesz guzik a nie emeryturę! Calluna zgadzam się z Toba, niestety jest w kraju jak jest.

Gość uiuuiui
przecie skladki na emeryture odkladane sa z naszych poborow wiec sami na nia zarabiamy a nie jakiej cudze dzieci!!! a ze w Pl jest taki zlodziejski system - piramida finansowa - to juz inna kwestia

Gość KasiaBasia2828
Kiedys tez były osoby bezdzietne i jakos emerytury myły w miare w miare.Oczywiscie teraz niz demograficzny jest wiekszy, a dzieci nie ma sie po to zeby płacic nizszy podatek

To dopiero jest przekamanie,twierdzić,że naprodukowanie dzieci cokolwiek pomoże emerytom.

mnie sie taki pomysl niepodoba uważam go za niesprawiedliwy... ale ma on swoje uzaadnienie ekonomiczne i gopodarcze;D demogrraficzne... gdyby nie bylo to cos realnego i uzasadnionego gospodarczo to poslowie chadecjii w niemczech nie zlozyliby takiego projektu! nie wiem jaki los spotkal ta inicjatywe nie sledzilem tego ostatnio

Rzad bral juz dosc pozyczek a w Panstwie nie dzieje sie lepiej. To czy ja place na emeryture komus czy sobie - uwazam,ze skoro ja odprowadzam swoja kase na emeryture to mam do tej emerytury prawo, czy mam dzieci, czy nie. I nikt nie bedzie mi kwekal ze jego dzieciom zawdzieczam swoja emeryture. Bo rownie dobrze moge powiedziec, ze jego rodzice ukradli moja emeryture, wiec niech dzieci oddaja. A prawda jest taka ze kazdy powinien sam sobie odkladac na emeryture i fundusz zdrowia

Gość KasiaBasia2828
Czasami mam wrazenie,ze osoby,ktore maja dzieci chcą zeby kazdy mial tyle samo pieniedzy miesiecznie,ale tak nie ma.Wiadomo,ze kolezanka zarabiajaca tyle samo co ja, a mająca dwoje dzieci ma ciezej,bo duza czesc jej wypłaty idzie na ich utrzymanie.

składać to sobie można różne projekty,u nas też nie brakuje świrów,mających pomysły na zbawienie świat,jaki uzasadnienie płodzenie miałoby mieć w Niemczech,Niemiec przecież w odróżnieniu od Polaka za fizyczną robotę się nie wezmie,i nic emeryci z niego nie będą mieli,może bardziej jakieś kulturowe,Arabów się boją

:"To dopiero jest przekamanie,twierdzić,że naprodukowanie dzieci cokolwiek pomoże emerytom." samo naprodukowanie nie pomoże:D obecnym emerytom nic. ale nam i naszym dzieciom owszem:D tylko ze to nie chodzi o dzieci tylko o potencjalnych platnikow zusu a wiec zarabiajacych w oparciu o umowe o prace lub jakas inna ktora powoduje naplyw kasy do zusu a jesli sie dzieci nie rodza w liczbie odpowiedniej to nie ma szans na odpowiednia wymagana w przyszlosci kwote wplywajaca do zusu. proponuje zobaczyc film ludzkie dzieci...:P tam pokazany swiat a konkretnie wyspy brytyjskie 17 od urodzenia ostatniego dzieck na ziemi...:P

Gość ewdvfgrthyjuk
oczywiscie ze uczciwe, nie podejmujesz sie trudu wychowania dzieci ktore pracowac beda na twoja emeryture. Co niby maja cudze dzieci na ciebnie placic??

Dostanę :) i jeszcze zrobie wszystko żeby obecne dzieci miały gdzie pracować na moją emeryturę i na waszą też.

"To czy ja place na emeryture komus czy sobie - uwazam,ze skoro ja odprowadzam swoja kase na emeryture to mam do tej emerytury prawo," zgadza sie, i panstwo MUSI ci wyplacic emeryture.... nawet jak zus zbankrutuje emerytury braki zostana pokryte z budzetu, powiekszy sie deficyt itd... ale ty placisz nie na swoja emeryture kase, jej fizycznie nie ma tam kumasz>? ona dopiero bedzie jak ci za toba beda wplacac do zusu skladki, kumasz? i bylo tak za rzadow pisu, sld, aws, kumasz? tak wyglada ten system. i przy wyżu demograficznym dziala jako tako. przy nizu zaczyna sie sypac nie tylko w polsce ale w calej euriopie... inaczej polityce np ze szwecji nie fundowali by sowim obywatelon koniecznosci pracy np do 70 roku zycia nie?????

No dobra jeżeli dzieci są tak niezbędne gospodarce,to czemu wysyłacie je na różne bzdurne studia,którymi się można podetrzć,zamiast,im powiedzieć idzcie zapierdalać do prawdziwej gospodarki.A nie mógłby budżet wpłacić tej kasy bezpośrednio do ZUS,zamist zatrudniać na umowy o pracę,ludzi,nie wnoszących nic do gospodarki.

Gość malinowa_i_porzeczkowa
heh, niech państwo zapewni takie minimum jak pewne miejsca w publicznych przedszkolach i żłobkach oraz pewnośc powrotu do pracy po macierzyńskim to chętnie dziecko urodzę. Bo póki co sorry, mam 30 lati nie mogę sobie pozwolić na dziecko, bo prawdopodobnie nie będę miała co z nim zrobic. W żłobkach/przedszkolach miejsc nie ma, z jednej pensji się nie utrzymamy, na opiekunkę nas nie stać.

Gość ewdvfgrthyjuk
ida tepaku na studia gdzie chca wedle ich zainteresowan

przy całej produkcji przenoszącej się do krajów Trzeciego Świata,gdzie właściwie większość tych dzieci będzie mogła odrobić swoją pańszczyznę,żeby zarobić na realne korzyści dla gospodarki,która utrzymuje emerytów,jak już część to zrobi to może gdzieś na Zachodzie Europy

No właśnie, dlatego ja wychowam moje dziecko/dzieci tak jak mnie wychowano :) czyli że jesli chce sie zarabiać trzeba pracować dla siebie, a nie na posadzie u kogoś :) wtedy nawet najgłupsze studia nikomu nie wyrządzą krzywdy.

Gość KasiaBasia2828
Ostatnio rozmawiałam z kolezankami na temat niechęci niektorych osob dzietnych do bezdzietnych.Punktem zapalnym był weekend majowy,gdy to kolezanka powiedziałą,ze jedzie nad morze, w pracy zaczęły sie uwagi typu,no tak takim to dobrze maja kase na wyjazdy,na glupoty.Powiedziała,ze to jej sprawa na co wydaje pieniądze,jeden na dzieci a drugi na wycieczki.Taka mała zmiana tematu głownego;)

Gość julie has a gun
Na emeryturę pracujemy SAMI. jeśli nie odprowadzisz tylu i tylu skłądek- to jej NIE DOSTANIESZ niezależnie od tego ile będzie pracować obecnych dzieci. To, ze w Polszy jest chory system złodziejski to co innego. Po drugie, twoje bachory mają szkołę, zasiłki wychowawcze, darmowe wizyty lekarskie z MOICH PODATKÓW. Kiedy ty leżysz rozkraczona odłogiem luz zajmujesz się przychówkiem płacę JA. Ja opłacam place zabaw, ja płace za twoje dofinansowanie szkolnych obiadków, ja płacę pensję nauczycielom, ja opłacam studia twoich dzieci.

tak wszyscy są tak pełni zainteresowań,to jest kolejna ze ściem,jakimi ludzie lubią siebie i innych karmić