Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KasiaBasia2828

Opodatkowanie bezdzietnych

Polecane posty

Gość MartaKrakow
"Bo niby jakie uczciwe jest to, że ktoś wychowuje kilkoro dzieci, skoro one potem będą musiały pracować na emerytury dla obcych ludzi, którym nie chciało sie mieć dzieci" - każdy, kto płaci ze swojej pensji na emeryturę, robi to dla swojej emerytury. Takie było założenie. Że system został rozkradziony, to już inna sprawa. Nie jest jednak normalne, że ludzie pracujący składają się w kilku na czyjąś emeryturę, nie takie było założenie. Nie o to chodziło w tym systemie. Dostaję co roku podsumowanie z mojego funduszu i jest tam ile odłożyłam na swoją emeryturę, a nie ile poszło na czyjeś. Lepiej nie pisać w ten sposób, jak napisałeś, bo w takim przypadku zgadzasz się na rozkradanie pieniędzy emerytów. A gdzie są pieniądze ludzi, którzy nie dożyli emerytury? czy zostają one przekazane ich licznemu potomstwu? :P System jest chory, ale nie możemy się zgadzać i łykać jak pelikany, że wielodzietni, to mają prawo do emerytury, a bezdzietni nie. To po co płacą składki co miesiąc?

Gość julie has a gun
so shut up bitch!

Tym razem to znowu ja - wiem jak wyglada ten porabany system, ale wkurzaja mnie ludzie posiadajacy dzieci, a wmawiajacy ludziom pracujacym i odporwadzajacym skladki, ze ich dzieci mi jakas laske robia. Pracuje i odkladam pieniadze = nalezy mi sie emerytura Jesli z winy chorego systemu emerytalnego dzieci takiego ktosia beda odprowadzac skladki na moja emeryture, to z winy tego samego systemu my odprowadzamy na obecnych emerytow = rownie dobrze ja moge mowic "ktosiowi", ze jego rodzice to darmozjady i ja wlasnie pracuje na ich emeryture A tak naprawde nie ma co wymawiac emerytom tylko wkurzac sie na rzad - wczesniejszy i obecny Co do mnie, ja nie mam checi na polski system emerytalny i raczej tu do emerytury nie zostane

Gość julie has a gun
Marta z Krakowa ma rację!

Marta cokolwiek bys nie napisała i nie powiedziała głośno to i tak jest jak jest, a nie tak jak Ty chcesz to opowiedzieć

Gość julie has a gun
ja też mam ten system w gwiździe, a osobom wywyższającym się przez posiadanie dzieci radzę ich dpobrze pilować. Te prostytutki, narkomani, bezdomni, alkoholicy,kryminaliści to też były kiedyś słodkie bobaski! Moja żulica z sąsiedztwa, karana z 5 razy miała rodziców prawników. teraz rodzice w grobie, laska ma 4 dzieci każde z innym kryminałem, siedzi własnie w parku dyktę żłopie. A miała trząść polskim sądownictwem... Z kolei córeczki mojej ciotki zginęły w pożarze....

"Pracuje i odkladam pieniadze = nalezy mi sie emerytura Jesli z winy chorego systemu emerytalnego dzieci takiego ktosia beda odprowadzac skladki na moja emeryture, to z winy tego samego systemu my odprowadzamy na obecnych emerytow = rownie dobrze ja moge mowic "ktosiowi", ze jego rodzice to darmozjady i ja wlasnie pracuje na ich emeryture " mas zprawo i wszyscy wiemy jak powinno byc ale patrzyc trzeba na to jak jest!!! a jest tak ze bez dzieci kolezanki jak masz powiedzmy 20 lat, to mozesz miec problem z otrzymaniem emerytury:D dostaniesz na pewno ale system moze calkiem sie jebnac. panstwo bedzie musialo pozyczac co miesiac kase na zaplacenie tobie emerytury

Gość i tak to wszystko teoria
Możemy urodzić tabuny dzieci a jeśli w Polsce się nei zmieni to te dzieci będą wolały pracować i żyć za granicą.....a sytuacja emerytów w Polsce się nie zmieni... by coś się zmieniło musi być praca w Polsce dla każdego a nie śmieciowe umowy bez świadczeń muszą być przedszkola, żłobki, możliwość powrotu po urlopie macierzyńskim, wychowawczym do pracy co z tego że rząd obiecuje złote góry jeśli wychodzi na to że duża część społeczeństwa umrze zanim dożyje magicznych 67 lat....i o to chyba chodzi: urodź jak najwięcej dzieci, zacharowuj się w stresie by je w biedzie utrzymać a potem zdechnij zanim wyciagniesz rękę po emeryturę

Prawdopodobnie ten system szlag trafi i ja nie zamierzam na to czekac. Nie licze na emeryture w tym kraju, wiec nie chce sluchac na temat tego,ze czyjes dzieci mi ja oplaca, tylko dlatego, ze sa. Moze te dzieci beda cale zycie bezrobotne? Albo beda chlaly, cpaly i pracowaly na czarno za bulke i denaturat. Wtedy tez raczej nie doloza sie do mojej emerytury. Tak wiec nie ma co o tym dywagowac, a postarac sie samemu cos wymyslec, bo vbedzie ciezko

Gość KasiaBasia2828
Kiedys nawet słyszałam rozmowe grupy pan(mających potomstwo)ktore rozmawialy o tym,ze osoby nie mające dzieci powinny zarabiac mniej za te samą pracę.ZAL

Gość MartaKrakow
Laura*, pytałaś skąd ten pomysł, że odkładamy na swoją emeryturę. To Ci piszę, że co roku dostaję papier na którym jest ile już uzbierałam na SWOJĄ emeryturę. Nie ma na tym świstku warunku, że muszę mieć tyle i tyle dzieci, że tyle musi być w Polsce za x lat. Mam konkretną, zagwarantowaną (przynajmniej teoretycznie) kasę, na podstawie wysokości swojej składki. Nie bierze się w wyliczeniach pod uwagę liczby urodzeń dzieci. Więc założenie jest takie, a nie inne. Wiem oczywiscie, jak to wygląda współcześnie, ale to nie znaczy, ze jest to ok i dlatego nigdy się na to nie zgodzę.

Hmm, jeżeli mam rodzić dzieci, aby pracowały na moją emeryturę, to wolę nie mieć dzieci i ten tysiąc zł miesięcznie sobie odłozyć na starośc. :D I jak ktoś słusznie zauważył i tak podatek będzie niższy niż koszty utrzymania dziecka.

Gość malinowa_i_porzeczkowa
messol - dobre:)

Gość KasiaBasia2828
Skoro mamy placic wyzsze podatki,to prosze nie zabierac z naszych podatkow pieniedzy na szkoly,przedszkola i inne rzeczy dotyczące dzieci,ktorych nie mamy

Gość MartaKrakow
Po za tym system jest po prostu głupi, zakłada, że dzieci powinno się coraz więcej rodzić na przestrzeni roku, ponieważ na emeryturę nie wystarczy jeden, a kilku pracujących. Po odjęciu ilości zmarłych przed emeryturą, ale też młodych na różnych zasiłkach i bezrobociu, wychodzi, że i tak powinien być ciągle wzrost liczby ludzi w Polsce. Nie stała liczba, ale wzrost. Gdzieś czytałam artykuł z wyliczeniami na to. Bardzo ciekawy problem. Taki system musi upaść. Za jakiś czas jedynym rozwiązaniem będzie przymusowa eutanazja :P.

Gość i tak to wszystko teoria
MartaKrakow, to co masz na świstku to mit jak za 30 lat pokażesz ten świstek to Cię wyśmieją i każą nim się podetrzeć myślisz że to co odkładają na OFE też kiedykolwiek zobaczysz ? niektóre banki już zwietrzyły interes i oferują usługi inwestowania na przyszłą emeryturę, śmiech mnie ogarnia jak wyliczają ile w teorii można w przyszłości otrzymać.... prognozowanie czegoś co ma być za 30 lat to pisanie palcem po wodzie, tak jak w latach 80tych nikt nie przewidział obecnego kryzysu i załamania się systemu ZUS tak nikt nie jest w stanie przewidzieć co będzie za kolejne 30 lat nawet nie wiemy czy w ogóle dożyjemy emerytur, ja jakoś przestałam w to wierzyć gdy zmarł mój teść w wieku 57 lat, jego rodzice dożyli ponad 80 lat, czyli żyli o 30 lat dłużej od niego

Gość MartaKrakow
"Skoro mamy placic wyzsze podatki,to prosze nie zabierac z naszych podatkow pieniedzy na szkoly,przedszkola i inne rzeczy dotyczące dzieci,ktorych nie mamy" - zgadzam się z tym i jeszcze powinna istnieć możliwość rezygnacji ze składki emerytalnej. Skoro i tak mają nie mieć emerytury, to po co?

Gość mireczkowataa
ja mam dziecko, ale uważam pomysł opodatkowania bezdzietnych za totalnie chory! Dzieci nie rodzi się po to, zeby były emerytury. A jeśli Państwo tak zacheca do rodzenia to może zamiast straszyć podatkiem wprowadziłoby jakąś politykę prorodzinną? Bo takowa u nas nie istnieje. A o emeryturę wolę sama zadbać niż liczyć na państwo.

Dokladnie, Panstwo zeby zachecic do posiadania dzieci, powinno wprowadzic: - tanie latwo dostepne przedszkola i zlobki - mniejszy vat na akcesoria dzieciece (powiekszony od tego roku) - polityke zachecajaca pracodawcow do oferowania pracownikom roznych form pracy, w tym telepracy, pracy w domu i w dopasowanych godzinach

Gość MartaKrakow
jest polityka antyrodzinna, przymusowe płacenie na emerytury, o których coraz częściej się mówi, że i tak nie dostaniemy, do tego chcą wprowadzić podatki dla bezdzietnych :D Jak tu żyć i nie oszaleć?

Gość mireczkowataa
Marta- może nie aż antyrodzinna ale na pewno nie zachęcajaca do posiadania dzieci. Ja Wam powiem tak- w dzisiejszych czasach mieć dziecko (wystarczy jedno) i jednocześnie realizować się jest cieżko. Państwo nic nie ułatwia. Właściwie jak się nie ma znajomosci np. w przedszkolach to szanse dostania sie są niskie. Zostaje wiec prywatne- dużo droższe. Ja na razie mam opiekunkę do córki, ale obadałam temat przedszkoli- i cóż, jeszcze przez rok z opiekunki nie zrezygnuje. Akcesoria dla dzieci- drogie, dodatkowo z powiększonym vatem. Jedyny materialny plus jaki widze to zwrot jakiejs smiesznje kwoty raz w roku:) Nie narzekam bo kasę mamy, ale na Boga nie mogę już oglądać tych reklam jak to sie nam społeczeństwo nie starzeje!!!

Gość kkkiiikkkaaa
Zgadzam się, ze to jest chore. Nie mam dzieci, bo nie chcę. Mamy za to z mężem bardzo wysokie dochody i odkładamy miesięcznie sumkę na emeryturę, w której otrzymanie chyba nikt nie wierzy. mamy też drugie mieszkanie, które zamiast oddać dzieciom po prostu wynajmujemy. Dodatkowo odprowadzamy horrendalne składki emerytalne. I niby z jakiej paki mamy jeszcze płacić wyższy podatek, skoro na emeryturze utrzymamy się spokojnie sami? jak komuś nie pasuje, że nie mamy dzieci i "nie będzie miał kto pracowac na nasze emerytury" to niech nas zwolni z obowiązkowych składek, bo poradzimy sobie bez nich, a odkładając na konto przynajmniej je kiedyś zobaczymy.

11:45 [zgłoś do usunięcia] Calluna79 Dokladnie, Panstwo zeby zachecic do posiadania dzieci, powinno wprowadzic: - tanie latwo dostepne przedszkola i zlobki - mniejszy vat na akcesoria dzieciece (powiekszony od tego roku) - polityke zachecajaca pracodawcow do oferowania pracownikom roznych form pracy, w tym telepracy, pracy w domu i w dopasowanych godzinach http://www.youtube.com/watch?v=G45d9qzRefg http://newworldorder.com.pl/artykul,3473,Rzad owy-patent http://zatruteniebo.wordpress.com/ ehhh zgadzma sie ze tak powinno byc ale wielokrotnie juz pisalem...w bogatych zachodnich krajach tak wlasnie jest a dzieci nie rodzi sie wcale wiecej!!!!!! wymien powody nizu demograficznego::::ktorych nikt nie wymienil, i one wlasnie obowiązuja szczegolnie w krajach cywilizowanych, w krajach europy, w calej unii tak jest!!!!! 1.antykoncepcja coraz skuteczniejsza 2.aborcja 3.zmiana ukladu spolecznego, dzis 18 lataka czy 20 lataka bioraca slub i robiaca sobie dziecko to idiotka bo sobie mlodosc marnuje - takie sa opinieee - kiedys byl spoleczny wymog, zybko slub i syzbko dzieci taka rola kobiety 4.kariera kobiet, zarabiaja kase, robia kareiery nie wazne czy to kariera w rosmanie pnac sie od kasjeri po menadzera czy w gigantycznej korporacji 5. dluzsza edukacja niz kiedys kobiet

Gość ghsgshgshg
super pomysł - nie ma to jak wprowadzać kolejne podatki- niech wszyscy stąd wyjadą. ostatni gasi światło

" 11:51 [zgłoś do usunięcia] kkkiiikkkaaa Zgadzam się, ze to jest chore. Nie mam dzieci, bo nie chcę. Mamy za to z mężem bardzo wysokie dochody i odkładamy miesięcznie sumkę na emeryturę, w której otrzymanie chyba nikt nie wierzy. mamy też drugie mieszkanie, które zamiast oddać dzieciom po prostu wynajmujemy. Dodatkowo odprowadzamy horrendalne składki emerytalne. I niby z jakiej paki mamy jeszcze płacić wyższy podatek, skoro na emeryturze utrzymamy się spokojnie sami? jak komuś nie pasuje, że nie mamy dzieci i "nie będzie miał kto pracowac na nasze emerytury" to niech nas zwolni z obowiązkowych składek, bo poradzimy sobie bez nich, a odkładając na konto przynajmniej je kiedyś zobaczymy." prosze bardzov---- maie przyklad osoby powodujacej niz demograficzny, takich par w europie zahcodniej jest coraz wiecej w polsce tez. maja kase ale nei chca dzieci bo nie. jak im perspektywa braku kasy zajrzy w oczy z powodu wysokiego podatku to moze sie zdecyduja na dziecko (matka i tka je pokocha bo mozg wydziela specjalny hormon ktory sprawia ze matka kcha dziecko - czasem sie nie wydziela patrzcie mama malej madzi) ale to rzaaaaaaaaaadkosc:D

Jednak w Polsce wiekszosc kobiet chce miec dzieci, a nie decyduja sie z tych powodow ktore wymienilam

Gość kkkiiikkkaaa
A jak mi się nie wydzieli to co?:) Nie chcemy mieć dzieci, bo ich nie lubimy i tyle. Nie mam zamiaru zajmować się wrzeszczącym dzieciakiem, a pracuję na siebie sama i niby z jakiej paki obciążać mnie podatkiem?

BTW, na swiecie jest przeludnienie, a duzo zasobow marnuje sie Nie potrzeba wiecej dzieci a zmiabny polityki i systemow

Gość kkkiiikkkaaa
Poza tym sorry, o matce madzi wszyscy mówili, że ta kobieta dzieci mieć w ogóle nie powinna. A jak ktoś z góry wie, że dziecka nie chce i wie, że go nie pokocha, to zaraz ktoś pieprzy farmazony typu "spróbuj, na pewno pokochasz". Tylko co jak nie?