Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Melka__os

czy matka karmiąca może uprawiać sport ????

Polecane posty

Gość Melka__os

hej :) mam 6-tygodniowego synka, karmię go piersią. Przed ciążą byłam bardzo aktywna, w ciąży niestety sporo przytyłam. Chciałabym zacząć uprawiać sport (marszobiegi, siłownia, aerobik) ale słyszałam, że to może powodować zanik laktacji. Może wiecie cos na ten temat, jak bylo w Waszym przypadu? Można czy nie można? :)

Ja po pierwszej ciąży właśnie po ok 6 tyg. wróciłam do aktywności sportowej. Podstawa to bardzo dobry biustonosz :) Teraz też mam taki plan. Choć to nastąpi dopiero za ok. 3 miesiące :)

Gość marika...
tez bylam b aktywna przed ciaza, w ciazy malo, bo mi sie nie chcialo zwyczajnie i przytylam sporo. pytalam na szkole rodzenia o cwiczenia dla karmiacyhc i nie moga one byc jakies mega intensywne i trzeba robic je zaraz po karmieniu, a nie przed, bo pokarm moze 'skwasniec' czy c os takiego. nie pamietam dokladnie, bo w sumie karmilam tylko 3 miesiaca i zaczelam biegac dopiero po odstawieniu od cycka, bo zwyczajnie nie mialam na to sily wczesniej. ok 6 tyg zaczelam robic brzuszki wieczorem. powodzenia! mi wiekszosc 22kg, ktore przybralam zeszla po 3 miesiacach mimo braku cwiczen. nie mam rozstepow itp, obecnie dziecko ma 2 lata, a ja waze mniej niz przed ciaza ;)

Gość marika...
tez bylam b aktywna przed ciaza, w ciazy malo, bo mi sie nie chcialo zwyczajnie i przytylam sporo. pytalam na szkole rodzenia o cwiczenia dla karmiacyhc i nie moga one byc jakies mega intensywne i trzeba robic je zaraz po karmieniu, a nie przed, bo pokarm moze 'skwasniec' czy c os takiego. nie pamietam dokladnie, bo w sumie karmilam tylko 3 miesiaca i zaczelam biegac dopiero po odstawieniu od cycka, bo zwyczajnie nie mialam na to sily wczesniej. ok 6 tyg zaczelam robic brzuszki wieczorem. powodzenia! mi wiekszosc 22kg, ktore przybralam zeszla po 3 miesiacach mimo braku cwiczen. nie mam rozstepow itp, obecnie dziecko ma 2 lata, a ja waze mniej niz przed ciaza ;)

Gość Melka__os
dziękuje Wam za odpowiedzi. Ja jakoś nie mogę schudnąć mimo iż staram się odżywiać zdrowo, jem dużo warzyw, owoców, zbóż. Nie wiem, może mi się metabolizm zwolnił. Dlatego tak bardzo chciałabym już ćwiczyć. Chyba jednak siłownia i aerobik nie są najlepszym pomysłem, pozostają spacery :)

Ja karmiłam i jeździłam na rolkach. Myślę, ze jeżeli nie jest to intensywny sport, to spokojnie możesz uprawiać. :)

ja pierwsze, leciuteńkie ćwiczenia zaczęłam w poniedziałek a urodziłam w sobote :P przyszła do domu położna i pokazała co i jak ćwiczyć. i tak sobie ćwiczyłam delikatnie pierwsze 3 tyg. potem mogłam zacząć inne ćwiczenia. od poniedziałku zaczynam biegać, delikatnie, bez przesady. brzuszki robię od 4 tyg po porodzie. jak tylko bede mogła idę na basen. w ciąży przytyłam 23 kg, został niecały 1 kg, niestety wielki brzuch nie wygląda dobrze :(

Gość ZA WCZEsNIE
za wcześnie ...rozwalisz sobie stawy..poczytaj na www.sfd.pl dział Ladies . bodajże w regulaminie działu jest napisane jak należy ćwiczyć po ciąży żeby nie zrobić sobie krzywdy.