Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Despire21

Tablekti - zmiana a ciąża

Polecane posty

Gość Despire21

Witam wszystkich mam cholerny problem, przynajmniej jak dl mnie od września 2011 zaczęłam brać tabletki lesinelle, ale w marcu mimo recepty nie mogłam ich nigdzie wykupić i w aptece wydano mi daylette . Zaczęłam je brać od razu jak skończyło mi się lasinelle. Okres powinnam mieć w wtorek-środę a mamy piątek :< Tabletki brałam codziennie, do kontaktu chłopakiem co najwyżej brałam godzinę później, (widuje się z chłopakiem raz w miesiącu z racji odległości, pech chciał, że zaraz po okresie do dni płodnych, później miałam jedną obsówe z tabletka wzięta 3 godziny po czasie, ale w tamtym czasie stosunków już nie było. Czy panikuje za wcześnie , że mogę być w ciąży czy zmiana tabletek (ten sam skład nie brałam nagle mniejszej dawki hormonów) mogła mi po prostu rozregulować cykl? nie mam żadnych porannych wymiotów, bólów brzycha, troche biegunkę... :< jestem na pierwszym roku studiów i nie koniecznie chciałabym być w ciąży, bo mieszkamy z chłopakiem od siebie daleko ;/ mimo iż jesteśmy ze sobą długo.

Ale skończyłas to drugie opakowanie juz, czy nie? I taka uwaga- jak bierzesz tabsy to nie masz dni płodnych, bo nie ma owulacji.

Daylette mają inny schemat przyjmowania niż Lesinelle (swoją drogą kto Ci je wydał zamiast lesinelle? :o), tabletki z hormonami przyjmuje się o 3 dni dłużej, więc i krwawienie z odstawienia pojawia się później. U mnie pojawia się dopiero pierwszego dnia kolejnego opakowania. Zamiast lesinelle mogłaś dostać Narayę lub Yasminelle. Ten sam skład i ten sam sposób dawkowania.

Gość Despire21
troche mnie uspokoiłyście, w sklepie nie było yasminelle wiec babka dałe te, bierze sie o 4 tabletki wiecej ale myślałam że krwawienie wystąpi w dniach "placebo" a tak jeszcze 2 dni do poniedziałku będę żyć w niepewności :< to było moje pierwsze opakowanie daylette, które skończyłam hah ja juz z nerwów sprawdzam co piętnaście minut czy aby przypadkiem nie mam okresu ale nie poczułam ^^"

"to było moje pierwsze opakowanie daylette, które skończyłam " Czyli wzięłaś już wszystkie placebo? A teraz jakie tabletki następne? Też Daylette?

Gość Despire21
żle sie wyraziłam, dzisiaj biore drugą tabletke zieloną, czyli placebo ^^" skończyłam brać białe tabletki

Nie zapomnij, że od razu po placebo przechodzisz do następnego opakowania. Nie robiąc przerwy. 🖐️

Gość Despire21
wiem właśnie ale boje sie, ze jak nie dostane okresu to bede musiała je przestać brać, tak? stresuje sie strasznie, bo rodzina niby pomoże, chłopak pewnie też , nie zostanę sama, ale nie śpieszy mi sie do rodzicielstwa ;)

Nie. Z tego co piszesz brałaś je regularnie. Opóźnienie 3 godziny jest dopuszczalne i nie wpływa na zmniejszenie skuteczności antykoncepcyjnej. Dla swojego spokoju, w dniu kiedy powinnaś zacząć kolejne opakowanie możesz zrobić test ciążowy, jeśli wyjdzie negatywny normalnie możesz zacząć przyjmować tabletki z kolejnego opakowania.

Gość Despire21
Perwersja bardzo dziękuje za rady, bez tego chyba bym już zęby w ściane wbijała ze stresu ^^" eraz tylko do poniedziałku by @ wystąpiła ^^