Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem położną i chętnie

odpowiem na każde pytania

Polecane posty

Gość Jestem położną i chętnie

Witam Was dziewczyny! Jeżeli któraś z was potrzebuje porady tyczącej się karmienia czy pielęgancji noworodka i niemowlęcia to chętnie pomogę. Codziennie wieczorkiem zerkam na kafe i nawet jeżeli zostawicie pytania podczas mojej nieobecności to napewno odpiszę.

Gość maryska mowia mi
No ok to moje pytanie : -Nie zamierzam karmic piersia,jakie mleko wybrac na start lepsze bedzie antykolkowe czy zwykle ,pierwsza corka miala nietolerancje laktozy i kupowalam Bebilon Confort,od jakiego lepiej zaczac ?

maryska mowia mi - pierwsze dziecko to inny przypadek , kolejne dziecko nie musi przejąć nietolerancji , natomiast bebilon confort jest najlepszy na delkatne i wrażliwe żołądki ale przez to ma mniejszą ilość cukru który jest bardzo potrzebny i wartościowy . Jeżlei zdecydowałaś się na bebilon to zacznij od normalnego mleka a jeżeli zauważysz nieprawidłowości (biegunki, wysypka) to wtedy przejdź na mleka antyalergiczne a nie bebilon confort bo bebilon confort to nie stricte mleko na nietolerancję laktozy ale na wrażliwe żołądki które muszą mieć mleko bez cukru które zawierają normalne mleka.

Ja też: moj 3miesięczny synek od jakiegoś czasu beczy przy jedzeniu. Podajemy mm. Tzn - rano jest ok, wieczorem po prostu płacze, wypluwa smoka, nie chce. Dlaczego?To duże dziecko, jest długi i wazy już6 kg, podaję mu tyle, ile zalecaja na opakowaniu. Obecnie przechodzimy na Bebilon HA, wcześniej Pepti, ale skaza nei potwierdziła się. Czy to dlatego, ze np Pepti mu nei smakuje? A może pomimo że jest taki okazały nie ma potrzeby jedzenia tyle, ile zalecają?

Gość maryska mowia mi
Tez tak mysle,corka przy nietolerancji robila twarde kupki,a po conforcie sie wszystko poprawilo,ale i tak pozniej przeszlysmy na nutramigen i pila go do roku,ok kupie zwykly Bebilon .Dziekuje :)

Gość mmaammaa w domu
6 miesięczne niemowlę często budzi się z płaczem, co to może być?

Gość feas ger
czy prawie półroczne dziecko powinno się już obracać z brzucha na plecki?

Novomova zmień firmę mleka natomiast na akceptację musisz poczekać do dwóch tygodni. Jeżeli skaza się nie potwierdziła nie ma potrzeby podawania mu mleka na nietolerancję . Podaj mleko dla zdrowego dziecka i obserwuj jego reakcję (szczególnie nocą). Jakie stolce ma dziecko ?

chcialabym się zapytać ile razy dziennie powinno jeść posiłków 10 miesięczne dziecko ???Mój synek je tak: 6:00 pierś 8:00pierś 10:00 jogurcik 11:00-12:00pierś 13:00 obiadek 15:00pierś 17:00deserek 19:00pierś 21:00 kaszka 23:00pierś czy dobrze i wystarczające jest takie karmienie 10 miesięcznego dziecka??

półroczne dziecko powinno się już obracać na brzuch i spowrotem a jeżeli tego nie robi a badania nie wykazały nieprawidowości to należy malca ćwiczyć (obracać go rolując albo motywując pokazując zabawkę tak by miało ochotę za nią wodzić i obrócić się).

Gość feas ger
z pleców na brzuch się przekręca, ale z powrotem jest już problem, dzięki, będe ćwiczyc

10 miesięczniak powinien wypić 3 razy mleko, mieć jeden posiłek warzywno mięsny, zjeść raz do max 2 razy kaszkę i do dwóch razy deserek owocowy zakładając że kaszkę dostanie raz dziennie. Kaszkę najlepiej podać z rana po mleku a wieczorem sycący posiłek mleczny do picia.

dziękuję za odp. Stolce ma ładne, chociaż rzadko. Podajemy laktulozę i czasami zdarza sie czopek, jak widać że się męczy (zalecenie lekarza). Aczkolwiek stolce jak juz są, są ok. A dlaczego zmieniać firmę? I na jaką?

Gość jokasta pe
wprowadzanie glutenu, kiedy przy mm i w jakiej formie ?

Novomova wzięłam pod uwagę popłakiwanie twojego dziecka wieczorami . Wieczorem układ pokarmowy spowalnia pracę i żołądek bardziej się męczy by strawić mleko a jeżeli to powoduje płacz to może należy zmienić mleczko (nie wiem jakiego charakteru są te płacze) . Poobserwuj , jeżeli te popłakiwania będą się powtarzały co wieczór to rozważ inne mleko a jeżeli powód jest inny , chwilowy to oczywiście nie ma potrzeby. Do jutra :)

Wprowadzamy gluten w 6 miesiącu najlepiej podając kaszki glutenowe zaczynając od ilości dwóch łyżek stołowych raz dziennie dodając do mleka mm i podając w formie kaszki wraz z dodaną bezglutenową kaszką bezmleczną , bądź kupić gotową kaszkę mleczną glutenową i podać na początku max 4 łyżki na 120 ml wody. A teraz już naprawdę do jutra .

dziekuję za odpowiedz ,z tymi jogurcikami to podaje juz synkowi od 8 miesiąca, a i jeszcze zapomniałam zapytać się o soki ,czy powinnam już wprowadzić mojemu synkowi soki ,myśle o tych z bobovity,gerbera???

Witam.a ja mam takie pytanie:moj 3mc syn od jakiegos czasu jak zasypia,po chwili budzi sie i gwaltownie rozklada raczki i sapie,dyszy.. potem znow zasypia i po chwili to samo.wyglada na wystraszonego.jest zdrowy nic mu nie dolega.

Gość do tika27
To jest odruch Moro, poczytaj.

mimi soczki można już podawać po skończonym 5 miesiącu. Młodsze niemowle do ok. 6 miesiąca powinno mieć soki rozcieńczane wodą (pół na pół) w czym samego soku powinno być max 50 ml, potem kiedy maluch ukończy 7 miesięcy można podawać do obiadku te 50 ml czystego soku pamiętając jednak że oprócz tego powinno otrzymać herbatkę owocową bądź wodę mineralną. tika - twoje dziecko najprawdopodobnie przestraszyło się czegoś , albo jakimś odgłosem bądź też samym faktem że nie było blisko mamy tuż po przebudzeniu i tak jak ktoś tu napisał jest to odruchMoro . Dobrze jest po takim odruchu podejść do maluszka , pogłaskać , przyłożyć dłoń do buzi by wiedziało że nie jest samo, można też cicho przemawiać do niego.

Gość do mimi twoje dziecko ma 10
miesiecy a Ty w ciagu dnia dajesz mu 6 razy cycka? zwariowałaś kompletnie? 1mleko 2kaszka 3.obiadek 4.deser 5.mleko+zagęszczacz w międzyczasie chrupki, herbatniki itd. skąd się takie baby biorą?