Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem położną i chętnie

odpowiem na każde pytania

Polecane posty

Gość www.oSilowni.pl/cwiczenia
Masakra z wami hahahah

Gość skdksmd
do alamakotkajapsa - a ty to wczesniej o nic nie pytałaś a teraz udajesz że kontynuujesz jakieś stare pytanie żeby sprawdzić czy autorka się połapie i w sumie takich jak ty nie potrzebujemy tutaj bo robisz śmietnik a autorka będzie musiała cofać się na poprzednie strony żeby sprawdzić jaka to kretynka miała ten problem bo chyba sobie jaja robi.

Jeżeli chodziło o mamę 6 miesięcznego niemowlaka to już odpowiadam:). Półroczne dzieci często właśnie w tym wieku zaczynają ząbkować więc trzeba wziąć pod uwagę czy maluch za dnia nie wkłada piąstek do buzi i czy nie gryzie wszystkiego co popadnie albo też czy nagle nie dostało ślinotoku. Trzeba pamiętać że objawy ząbkowania (swędzące dziąsła, ślinotok) mogą pojawić się dużo wcześniej nim zobaczymy choćby "cień" przyszłego ząbka, najpierw dziąsła będą opuchnięte . Jeżeli to nie ząbki to zapewne kryzys 6 miesięczniaka (dziecko się rozwija, przeżywa a właściwie "przeżuwa" wiele nowych wrażeń na które jego układ nerwowy jest jeszcze za słaby). Dziecko musi mieć spokojne otoczenie. Może za dnia widuje zbyt dużą ilość członków rodziny? Może za dużo bodźców na nie spada?

Gość alamakotkajapsa
do pani powyżej, czytaj babo ze zrozumieniem !!!!!!!!!!! moje pytanie alamakotkajapsa moja 5 miesięczna córka mało sypia w dzień, kilka drzemek po pól godziny, w nocy też budzi się 2 razy na karmienie, jak ją odzwyczaić od nocnego karmienia? odpowiedź : Jestem położną i chętnie Nie ma potrzeby by odzywczajać niemowle od nocnych posiłków zwłaszcza kiedy ma dopiero 5 miesięcy (na tym etapie dziecko potrzebuje nocnego karmienia). Wygląda na to że córka źle sypia (nie zapada w głęboki sen tak potrzebny do wzrostu i rozwoju) więc zastanówcie się czy może coś jej nie rozprasza ? Czy nie budzi się z płaczem? Ile mleka dostaje na posiłek i jakie ma po nim stolce, czy ma miękki brzuszek czy też pręży się ? moja odpowiedź: alamakotkajapsa tak, mała budzi się z płaczem , co to może oznaczać? Brzuszek raczej ok, stolce tez jak na rozszerzania diety. dlatego, że mało sypia wolałabym, żeby przesypiała noce, zjada ok 600-700 ml mleka łącznie z obiadkiem i kaszką, wazy ponad 6kg. pozdrawiam umiejących czytać :)

Gość ty ala ma kota
weź na luz bo nie jesteś tu gwiazdą z tym twoim durnym pytankiem a jak pisze trochę osób to nie zapamiętuje się takiej osobistości jak ty . Jeszcze jedna taka kretynka jak ty i topic umrze .

To jeszcze raz ja-bo mam pytanie dodyczace karmienia. Syn skonczone 3mc.mamy stale godziny karmien tzn.co 4 godziny.tak wyglada rozklad dnia. 10-butla 14-butla 18-butla 19.30-butla 22-butla Potem w nocy 4-5-6 w zaleznosci o ktorej sie obudzi i spimy do 9-10. Czy dobrze robie wybudzajac go w ciagu dnia do jedzenia?wypija od 110 do 180ml mleka modyf.waga jego 6.650

Wczoraj napisaem do Autorki: "W zadnym wypadku nie zrażaj się nieprzychylnymi komentarzami Są one niestety nieuchronne. Tłumaczę to trudnymi relacjami między kobietami..." No i wykrakałem! :o Patrząc ze spokojem na Waszą wymianę epitetów zauważam przyczynę nieporozumienia: słowa użytkowniczki o nicku alamakota... "do osoby powyżej" o czytaniu ze zrozumieniem odnosiły się do pomarańczowej forumowiczki ktora niesłusznie ją zaatakowała i Autorka ktora w miedzyczasie puściła post niepotrzebnie wzięla je do siebie. Ze swojej strony apeluję o powstrzymanie się od wyrażania zbednych emocji i skoncntrowaniu się na meritum problemów bo byłaby szkoda gdyby Autorka się zniecheciła i zaprzestała pisania na tym niezwykle potrzebnym watku. Chyba musze tu regularnie zaglądać bo mężczyzna w takich wytuacjach .... łagodzi obyczaje ;) :D

ja mam pytanie. mój synek, który ma 3 miesiące ma skazę białkową. krostki są tylkko na policzkach nigdzie indziej. od urodzenia pił mleko modyfikowane NAN, niedawno pediatra zmienił nam je na bebilon pepti. synek jednak nie chce go pić bo przyzwyczaił się do słodkiego NANU. mieszałam mu bebilon pół na pół z nanem aby go stopniowo przyzwyczajać, jednak synek dalej nie chciał go pić. płakał i złościł się gdy podawałam mu mieszane mleko. potem próbowałam mieszać mu 2/3 nanu i 1/3 bebilonu. było już lepiej bo coś tam wypijał ale niedużo, a potem dalej płakał. jak dałam mu z powrotem spróbować sam NAN to od razu wypił 120ml. co zrobić jeżeli synek nie chce go pić a ma skazę białkową? warto męczyć dziecko i wpychać w niego bebilon na siłę czy pozostać przy nanie? do pediatry wybieramy się pojutrze bo wtedy synek ma szczepienie i dopiero za 2 dni go zapytam co on o tym sądzi. a tymczasem nie wiem co mam zrobić. czy można mieszać tak mleka ze sobą? i czy można je tak zmieniać?

witam :)mam kolejne pytanie dotyczące mojego synka,mój sunek mając 10 miesięcy jeszcze nie przesypia całej nocy ,czy powinien już mając 10 miesięcy bez problemu przesypiać ????zasypia tak ok 23 budzi się po godzinie do cyca następnie zasypia i budzi się ok 2 w nocy ,pózniej ok 4 czyli co dwie godziny budzi sie na cyca...

Gość mango__
dziękuję za odpowiedź :)

Gość mango__
I mała uwaga. trzeba spojrzeć na godziny postów. alamakotkajapsa pisała chyba nie do 'Jestem położną i chętnie', ale do pomarańczy wyżej ;)

Witam:) Tika - Nie ma sensu budzić dziecko za dnia na karmienie gdyż sen jest tak ważny jak samo mleko a nawet ciut ważniejsze i jeżeli maluch ładnie przybiera na wadze to należy dać mu sznsę na spokojny sen gdyż podczas snu (u takich maluchów ważny w ciągu dnia) wytwarza się hormon wzrostu a także regeneruje cały orgaznizm:). Przekonaj się sama jak będą wyglądały pobudki (samodzielne) kiedy zostawisz małego w spokoju. Skoro dostaje mleczko co 4 godziny (przeciętnie podaje się co 3 godziny) to w trakcie przerwy powinien ładnie dospać bez wybudzania. Kiedy śpi, daj mu spać i cobacz jaki jest jego naturalny rytm bez dodatkowego wybudzania gdyż może się okazać że będzie zupełnie inny niż teraz. Dziecko waży bardzo ładnie:)

Witam ponownie :) Mam male pytanie ,czuje sie okropnie" na zoladku" ,nie dosc ze zgaga to jest wielkosci pilki golfowej,nie moge za duzo jesc ,w sumie praktycznie malo co zjadam,czy nic nie stanie sie dziecku przy takiej "diecie " ? Zazywam mleczka lagodzace i nawet dostalam od lekarza tabletki na zoladek,jednak nie wiele to pomaga ,to 32 tydzien ciazy..Dziekuje z gory🌼!

Anet_lol - nie miesza się mieszanek mlecznych , zwłaszcza dwóch różnych firm. Aż do momentu wizyty podawaj nan . Możesz wypróbować też ten sposób: Podaj w butelce nan (ok 20 ml) by po chwili przystawić maluchowi drugą butelkę z bebilonem . Jeżeli próba się nie powiedzie pozostań przy pierwszym mleku ale tylko do wizyty. Pamiętaj że dziecko bardzo głodne będzie w stanie wypić bebilon (w twojej sytuacji) więc możesz zaporoponować ten bebilon tez nocą kiedy czujność dziecka jest mniejsza a potem podać jako pierwsze poranne mleko.

mimi :) - spróbuj (nocą) go poprzytulać, pogłaskać i zaproponowac wodę do picia nie podając piersi. Dzieci na piersi dużo trudniej jest odzwyczaić od mleczka nocą :). Moja córka zaczęła samodzielnie przesypiać noce jak skończyła 13 miesięcy. Nie ma wyjścia i jeżeli dziecko samo z tego nie wyrośnie to warto chociażby zastosować się do podanych wskazówek choć będzie ciężko i licz się z nocnymi awanturami bo idealnej porady na to nie ma :).

Gość kroli
Jesteśmy razem 2 lata.Bardzo go kocham, On jest wspaniałym partnerem ale jest jedno ale...Zawsze myślałam,że mój partner jest po rozwodzie.Z żoną rozstał się 10 lat temu w zgodzie,kupił jej mieszkanie ona wyprowadzila sie, nie maja dzeci.Nie łaczy ich nic.Poza tym ze formalnie wciąz sa małżenstwem-maja slub cywilny.Nigdy nie wzieli rozwodu bo jak twierdzi mój partner nie był mu rozwod wczesniej potrzebny.jak bedzie go potzrebował to w tedy tak.Nigdy nie poruszalismy tematu jego małzenstwa bo ta kobieta w zaden sposob nie uczestniczyla w naszym zyciu czasem dzwonila z zyczeniami na swieta lub imieniny mojego Grzegorza.To wszystko.Ostatnio okazało sie ze moj partner jedzie zawieżć pit swojej zonie.Zdziwiłam sie dlaczego.Okazało się ze razem sie rozliczaja bo wciaz sa małzenstwem.Osłupiałam.Grzegorz myslał ze ja o wszystkim wiem ale ja przez cały ten czas uważałm ze skoro sie rozstali to maja rozwód ale jak okazało sie zle wszystko interpretowałam.Bardzo mnie to zabolało choc wiem ze on bardzo mnie kocha i ze jest nam razem bardzo dobrze ale czy to normalne ze ludzie ktorzy nie sa ze soba przez tyle lat wciaz nie maja rozwodu??? co ja mam robic.Powiedzilam mu ze nie podoba mi sie to a on ze to tylko slub cywilny zwykły papier formalnosc...i ze nie ma to dla niego zadnego znaczenia...dla mnie ma i boli mnie to nie wiem co o tym myslec?

witam, również mam pytanie :) jestem mamą 7-miesięcznego chłopczyka. prawie od urodzenia jest na mm. Teraz zjada 5 posiłków 3 razy 180 mleczka w tym poranne i wieczorne jest z kaszką ( jaglaną i 5 zbóż z glutenem w tej chwili) do tego zupka i deserek- owoc. zupy gotuje sama. w międzyczasie na drugie śniadanie jogurt dla niemowląt bądz niedużo soczku. wydaje mi się, że od początku racjonalnie i ostrożnie podchodziłam do jego żywienia, nie mniej jednak mam ciągły problem z ogromnym ulewaniem. ulewa po wszystkim- samym mleczku, zagęszczonym, soczku, zupce. Synek waży 9kg, jest "ubity" lekarz w przychodni powiedział, że za dobrze wygląda by były tu jakieś poważniejsze problemy...ale ja mam dośc ciągłego prania śmierdzących kocyków, przebierania siebie i jego po 5 razy. wydaje mi się, że jest nieco lepiej ale i tak wymiotuje nadal. dodam, że jest niesamowicie ruchliwy, ciągle skacze, nie chce leżeć na pleckach, od razu przenosi się na brzuch. po karmieniu trzymam go w ramionach 15 min żeby mu się ułożyło. później go kładę, on hop na brzuszek zaczyna wariować i pawik. mam zamiar udac sie do lekarza prywatnie ale może Pani ma jakieś sugestie? Byłabym wdzięczna. Dodam, synek na co dzień jest bardzo pogodny i wesoły więc ciągłe wymiotowanie nie psuje mu humoru. Pozdrawiam

majóweczka - Proponuję odstawić wszelkie mleczka i tabletki! Jedz bardzo małe ilości co 2 - 2,5 godziny. Pamiętaj o lekkostrawnych pokarmach i 1,5 litra wody każdego dnia. Jak wygląda twoja dieta w skrócie ? Jadasz smażone lub wzydające potrawy? Odstaw mleko jeżeli je pijesz i zastąp jogurtami (naturalnymi) i zamiast zwiększonej podazy owoców zjadaj lekko podduszone warzywa (surowe również). Zrezygnuj ze słodyczy.

moję wody są na granicy normy ( jest ich mało )czy dziecko będzi miało prolem z odwróceniem sie główką w dół ??

Marti - Twoje dziecko wygląda solidnie (wagowo) ale warto zapytać tesciową czy jej syn jako szkrab nie był podobny:) ( to moga być geny i co za tym idzie taka uroda). Ulewanie jest rzeczą "normalną" do 6 mies. życia natomiast każde późniejsze ulewanie czy wymioty wymagają kontroli lekarskiej i USG żołądka i jego wziernika!!! Powinnaś z tym udać się najpierw do pediatry . Pytałaś już lekarz co o tym myśli? Może byc tak że dziecko ma mały żołądek z natury (pojemność). Kiedy dokładnie po posiłku następują te wymioty i jakie mleko mu podajesz? Jakie owoce mu podajesz (mozliwa alergia i przez to wymioty) Jaki ma stolec i czy miewa wysypki? Czy wymiociny mają przykry zapach czy jest to bardziej ulewanie jeszcze nie strawionym pokarmem?

Bez Gavisconu moje funkcjonowanie przy dwojce dzieci jest niemozliwe :( Jem male ilosci i raczej bardzo lagodnie ,mieso bez skorki ,nie jadam za duzo sorowych warzyw,na owoce kompletnie nie mam ochoty,mleko jem np owsianke czy platki sniadaniowe,budyn albo kakao,slodycze ograniczam choc mam wielka chec na nie od polowy ciazy,generlnie apetyt jest ale nie moge sie najadac :( moze jak brzuszek troszke opadnie bedzie lepiej...najlepiej wchodza mi zupy,ta dieta od 7 miesiaca jest taka uboga ze wzgledu na zoladek wlasnie :(

Luna podaj może ponownie w którym tygodniu ciąży jesteś. Mała ilośc wód przy dobrze rozwiniętym płodzie pod koniec ciąży jest w zasadzie częstym przypadkiem ale też nie czeka się z porodem jeżeli mija termin. Co do pozycji malucha w łonie matki to napisz jaka jest obecnie. Napewno ciężej jest maluchowi na samodzielne akrobacje przy minimalnej ilości wód płodowych ale sa i na to sposoby .

Dziękuje za odpowiedź :) zarówno ja jak i mąż byliśmy dużymi niemowlakami :) Ja w wieku 6 m-cy ważyłam 8 kg karmiona piersią więc pewnie rzeczywiście taka jego uroda :) Przez pierwsze 2 m-ce karmiłam go bebilonem, później przeszliśmy na Gerber. Teraz jest na mleczku Gerber 2. Owoce jakie mu podaje to jabłko, Gruszki williamsa, banan, jagody w soczku pił morele ale ulewanie było również kiedy do diety nie wprowadzałam jeszcze pokarmów stałych. zarówno na bebilonie jak i gerberku. Nie ma żadnych zmian skórnych, nigdy nie miałam z tym problemów. Synek jest ogromnym łakomczuchem, mojej zupki je ok 220/230 ml i chce jeszcze. oczywiście ja dozuje mu porcje bo mam wrażenie że jadł by i jadł, oczywiście zwracając wszystko co chwilkę. Wymioty zaczynają się jakieś 15 minut po posiłku. Często woń jest przykra, porównałabym ją do woni wymiotów dorosłego człowieka. po zupce wymiotuje na początku lekko jeszcze niestrawionym jedzonkiem. Lekarz z przychodni całkowicie zbagatelizował problem, powiedział, że synek jest okazem zdrowia. może wizualnie faktycznie tak wygląda- jest duży, silny, stale uśmiechnięty ale ja znam częstotliwość wymiotów i teraz- mając 7 m-cy wiem, że nie jest to normalne. Nie wiem co robić, pójdę do lekarza prywatnie i poprosze o skierowanie na usg brzuszka, tak jak Pani radzi. mam nadzieje, że to nic poważnego.