Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jestem położną i chętnie

odpowiem na każde pytania

Polecane posty

Gość do do mimi twoje dziecko ma 10
a Ty wcale nie jestes lepsza: "w międzyczasie chrupki, herbatniki itd." bzdura, dziecko nie potrzebuje niczego w miedzyczasie

Witam . Mam pytanie : 31/32 tydzien trzeciej ciazy,w poprzednich male problemy ze "stawianiem sie macicy" nospa plus magnez w szpitalu az do wyciszenia..Od wczoraj pobolewa mnie brzuszek tuz nad pecherzem ,tak jakby to nazwac cmi jak w pierwsze dni sredniej miesiaczki,nie jest to bol ciagly tylko czasami,poprosze o odpowiedz bo mieszkam w UK i tutaj inne podejscie do spraw ciazy maja ,a nie wiem czy jechac to skontrolowac,czy moze jest to normalne na tym etapie.Zazylam dwie nospy z rana pomoglo ale bardzo lekko,magnez zazywam codziennie. Dziekuje !

witam. jestem 4 dni po porodzie, pokam odciagam laktatorem, bo moj synek jest w inkubatorze. wydaje mi sie ze mam duzo pokarmu, ale stres etc moze wyplynac na zanik laktacji. ile razy dziennie i po ile ml powinnam odciagac pokarm zeby nie nadprodukowac pokarmu, ale zeby tez nie zanikl do chwili karmienia synka?

Gość mango__
moje dziecko ma prawie 19 miesięcy. źle przybierało na wadze, miało długotrwałe biegunki, więc pediatra po zrobieniu kompletu badań skierowała je do szpitala. Zarówno pediatra jak i doktórka ze szpitala m.in. kazała mi dawać mu do picia mm. Jednak potem zauważyłam, że wraz z rozpoczęciem podawania go dziecko ma cały czas suche czerwone policzki (wyglądają alergicznie). dawałam mu mm babydream i nan pro. wcześniej takiego czegoś nie miał. jak mu nie dam kilka dni mleka to te czerwone policzki znikają. od czego to może być? pomyślałam o nietolerancji laktozy, ale przecież był na piersi długo (do chyba 15 ms), jadł serki, jogurty i nic takiego wcześniej nie było...

majóweczka - bierz nadal magnez i nospę kiedy tylko poczujesz skurcze i ciągnięcia macicy ale też radzę skontrolować twój stan ze względu na poprzednie ciąże i choć mówi się że każda ciąża to inny przypadek to akurat w tej sytuacji warto skontrolować swój stan u lekarza , dla rozsiania paniki w razie gdybyś tak odebrała mój post powiem ci że właśnie bardzo często w tych tygodniach macica ćwiczy swoją kondycję przed porodem jednak na odległość doradzam by sprawdzić stan szyjki przez lekarza. little - gratuluję synka to po pierwsze a po drugie spróbuj się odstresować i choć łatwo się mówi bo wydaje się niewykonalne to jednak włącz sobie jakąś miłą relaksacyjną melodię i odciągaj mleczko conajmniej do 8 razy na dobrę w tym postaraj się odciągać nocą by podawać małemu tą tłustszą "wersję" bogatą w treściwy tłuszcz a mniej w węglowodany (glukoza).

mango to nie nietolerancja laktozy ale uczulenie na mieszankę i jej skład. Spróbuj mieszanki Hipp combiotic a jeżeli problem nadal będzie się utrzymywał to radzę już tylko skonsultowac sytuację z pediatrą którzy w dalszej kolejności zaleci odpowiednie mleczko gdyż twój maluch to nie niemowle więc moja komptetencja tu już nie sięga. Ja moge ci jedynie doradzić byś zmieniła mieszankę na Hipp i obserwowała dziecko. Polecam Hipp z tego powodu że jest ekologiczny .

Gość babamama
A czy odnośnie poronienia mogę zadać pytanie

Gość dipak
Witam, moja córka skończyła właśnie 7 miesięcy. Razem z mężem staramy się o kolejna ciążę. Czy powinnam brać kwas foliowy skoro wciąż karmię piersią? Słyszałam, że dobrze, gdy mężczyzna także bierze tabletki z kwasem foliowym?

Gość prawie mama;))
mam pytanko;) po czym odroznic saczace sie wody plodowe od zwyklych uplawow? jestem w 35 tc i od tygodnia zauwazylam wieksza ilosc wydzieliny-bezbarwna o konsystencji wody lub lekko gesta. ne jest jej strasznie duzo ale znacznie wiecej w porownaniu do wczesniejszych tygodni. boje sie a wizyte u lekarza mam za pare dni. prosze o odpowiedz;)

dipak kwas foliowy wręcz wskazany a takiej sytuacji gdyż zapotrzebowanie jest tu jeszcze większe (częśc przenika do mleka) więc by w organiźmie nastąpiło jego prawidłowe stężenie zaleca się zacząć przyjmowanie minimum na 3 miesiące (najlepiej 6 miesięcy) przed planowaną ciążą.

Gość babamama
Dzięki....jestem mamą młodej dziewczyny która z początkiem roku uznała,że lepiej będzie mieszkać poza domem... Życie córki nie ułożyło się tak jakbym sobie tego życzyła...tydzień temu powiedziała że jest w 13 tyg ciązy a dziś w nocy przyszła z kartą informacyjną ze szpitala że doszło do mission abortin

pawie mama - zwiększona wydzielina przed porodem to normalna rzecz jednak najczęściej kolor takiej wydzieliny to biały . Jeżeli wydzielina ma bezwonny zapach i bezbarwny kolor a do tego jest wodnista, warto udać się nadprogramowo do lekarza by ten potwierdził że nie chodzi tu o mikropęknięcie pęcherza płodowego gdyż pęcherz nie zawsze pęka na tyle by woda mogła popłynąć strumieniem , czasem peknięcie jest niewielkie ale na tyle duże by woda mogła się sączyć nawet po kropelkach. Tylko ty widzisz tą wydzielinę ale dobrze byłoby gdybyś przez chwilkę w toalecie była w stanie skontrolować czy ta wydzielina nie wypływa regularnie z pochwy (w pozycji stojącej) .

Gość zycie jest piekne27
witam Jakie sa szanse ze dziecko w 36 tyg ciazy odwroci sie glowka w dol? Mala jest ulozona raz poprzecznie, a raz posladkowo. Czy wykonywanie jakichkolwiek cwiczen majacych na celu zmiane pozycji dziecka na tym etapie ma jeszcze sens? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gość prawie mama;))
dziekuje za odpowiedz;) chyba pujde juz jutro do lekarza dla pewnosci:)

Gość babamama
Czy możliwe jest ,żeby poronienie w 6 tyg ciąży objawiło się dopiero w 14/15 tyg

Gość BasiaBasiaBasia
Do poloznej: Mam 10 letniego zdrowego synka. Teraz zaszlam w ciaze w drugim cyklu ale w 10 tyg na usg okazalo sie ze mialam poronienie chybione. Jestem juz po zabiegu yzeczkowania. Moje pytania 1) Jak dlugo powinno trwac plamienie po zbiegu? 2) Kiedy powinna wystapic miesiaczka 2) Czy przed staraniem o kolejna ciaze powinnam (ja lub maz)wykonac jakies badania lub szczegolnie sie do niej przygotowac zeby sytuacja sie nie powtorzyla? 3) Czy to poronienie jest powodem do tego zeby w nastepnej ciazy brac jakies leki na podtrzymanie? Dziekuje za odpowiedz.

Gość babamama
Córka przyszła dziś nad ranem , ze zdjęciem usg i kartą ze szpitala...mówi że lekko plamić zaczęła wczoraj w południe, po północy poszli do szpitala i taka "nowina" , teraz poszli do "siebie" a rano ma przyjść do mnie i chcę z nią iść do szpitala gdyż w zaleceniach jest hospitalizacja

Dziekuje :) Pobolewania utrzymuja sie nadal w takim samym stezeniu na po zazyciu nospy,ale sa lzejsze niz przed..Jutro zadzwonie do poloznej .Jeszcze male pytanie : Czy skorcze przepowiadajace moga bolec jak na miesiaczke i jaka maxymalna czestotliwosc moga miec ??

Przyjmuje się że do 36 t.c dziecko samo jest w stanie zmienić pozycję (zwłaszcza jeżeli udawało się to do tej pory :) ) jednak po tym okresie najczęściej lekarz sam probuje już w szpitalu ręcznie zmienić pozycję maluszka co również czasem się nie udaje ...choć nie ma obawy :). Najlepiej gdbybyś łaskotała malucha motywując go do zmiany pozycji i pobudzała go tym do ruchu :).

majóweczka skurcze przepowiadające mogą być zarówno niebolesne (odczuwalny skurcz bez konkretnego bólu) bądź też brzuch może pobolewać "ćmić" jak przy okresie. Takie bóle są nieregularne i z reguły pomaga ciepła kąpiel bądź "rozchodzenie" albo tez zmiana pozycji a częstotliwośc z jaką mogą po sobie następować może być przeróżna, mogą wystepować co 5 minut przez łącznie kwadrans by pojawić sie za dwa dni lub mogą też nastepować co pół godziny przez pół dnia by wyciszyć się na jakiś czas. Jakieby nie były łatwo je rozpoznać biorąc kąpiel )kiedy ustaną na dłuższy czas to znaczy że do porodu jeszcze czas.

U mnie to od wczoraj raczej czesto czuje te "cmienie" i po kapieli tez nie ustalo...no nic zabiore sie jutro za badania..

Gość babamama
dziękuję bardzo....trudne są te chwile, trudne jest życie ...chcemy być oparciem dla córki , jednak ona tak bardzo ucieka....

Gość mammaaaa
Witam :) Ja tez mam pytanie. W poprzedniej ciązy miałam niewydolnośc szyjki macicy, od 30 tc miałam założony pessar, córcia urodziła sie dokładnie w dzien sciągniecią pessara. Chciałabym wiedziec, czy taka niewydolnosc szyjki dotyczy konkretnej ciązy czy tez jezt przypadłoscią, która spotka mnie w każdej kolejnej ciązy? Czyli, czy mam sie obawiac, ze w kolejnej ciązy bede miec podone poroblemy?? Dziekuje z góry za odpowiedz :)

BasiaBasiaBasia - krwawienie po wyłyżeczkowaniu utrzymuje się dwa tygodnie i nie może być zbyt intensywane ani zbyt skąpe. O kolejną ciążę możesz starać się już po (najlepiej min.) 6 miesiacach. W kolejnej ciąży będziesz brała Duphaston (przypuszczalnie) na podtrzymanie oraz będziesz miała zalecenie częstszej kontroli i oszczędzania się. Warto przed kolejną ciążą zrobić badania (cytologia, biocenoza pochwy, USG macicy po zabiegu) - to podstawowe badania , dobrze byłoby też zbadać ilość przeciwciał różyczki we krwi, zbadać obecność przeciwciał na toksoplazmozę i ogólnie omówić z lekarzem sytuację udzielając mu wszystkich odpowiedzi w trakcie wywiadu .