Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elwira_N

Rodzic po ludzku w pojedynczych salach pordowych

Polecane posty

Gość mango__
Aha, naprawdę sądzisz, że politycy jak nie dali by na kościół przeznaczyli by to na szpitale????? bo ja patrząc na naszych polityków to myślę, że raczej wypchaliby sobie na lewo kieszenie, a resztę przeznaczyli na podwyższanie sobie pensji, tudzież inne udogodnienia jak loty samolotami/ może helikopterami do domów itp :/

kraków szpital żeromskiego, bardzo ładne jednoosobowe salki z drabinka, materacem, piłką, workiem sako, krzeselkiem do rodzenia na siedzaco. poporodowy juz troszke mniej komfortowy, sale po 5 osób jedna lazienka na pietrze ;/ i na dodatek bardzo zniszczona . ale porodówka bardzo wporzadku. kolezanka z kolei rodziła w krakowie na ujastek, szpital bardzo ladny, odnowiony w srodku, bardzo kolorowo, sale do porodu pojedyncze, wlasna lazienka dla rodzacej, mozliwosc porodu w wodzie, sale poporodowe bardzo ladne, maxymalnie 2 osoby, kazdy pokoj posiada lazienke.

Gość qawertyga
mango__ " rany, a co ma kler i Watykan do wyposażenia szpitala w pipidówie dolnej" Naprawde nie masz pojecia jakie pieniadze z budzetu ida na kler? Na pensje dla sukienkowych, na ubezpieczenie zdrowotne, na ich emerytury itd. Te pieniadze powinny isc na polskich obywateli a nie na slugusow obcego panstwa. "Aha, naprawdę sądzisz, że politycy jak nie dali by na kościół przeznaczyli by to na szpitale????? bo ja patrząc na naszych polityków to myślę, że raczej wypchaliby sobie na lewo kieszenie, a resztę przeznaczyli na podwyższanie sobie pensji, tudzież inne udogodnienia jak loty samolotami/ może helikopterami do domów itp :/" To nie robcie nic i zyjcie jak zyjecie. Ja na szczescie nie mieszkam w tym przyglupawym kraju, gdzie dba sie o ksiezuli i chroni ich interesy. Politykow tez spolecznestwo powinno rozliczyc. Ale wy nie zrobicie nic :D bedziecie jeczec, stekac a kosciol i politycy nadal beda z was kpic a wy bedziecie rodzic jak zwierzeta. Wasza sprawa. Glupim narodem latwo rzadzic. Dlatego oni maja a wy nie.

'no jasne, nie doroslam - tak nie doroslam, ze mam 35 lat i doktorat z prawa i ekonomii i calkowicie ustabilizowane zycie . i nienawidze dzieci, nigdy nie lubilam i nigdy nie chcialan zostac zadna matka, bo dla mnie to jest raz, ze obrzydliwe, a 2, ze jak mowilam nienawidze dzieci i wspaniale mi tylko z facetem, z ktorym jestem od 15 lat i ktory ma na szczescie takie pgglady, jak ja. i zapie**alam więcej niż te twoje marne 10 godzin, bo przynajmniej 15 - 17 na dobę, często więcej . i place za prywatne wizyty, bo DBAM O SWOJE ZDROWIE, a nie wychodze z postawa roszczeniowa ' bo ja musze i mi sie nalezy ' . moze byscie sie w koncu do roboty wziely, a nie tylko dawaly d**y i dzieci robily, czesto jedno za drugim .? to wlasnie MNIE jest zal, ze musze na takie dojne krowy cięzką kasę placic ." fakt, 35 lat to już do czegoś zobowiązuje, a przynajmniej zobowiązuje do myślenia oceniać moja droga to możesz siebie skoro uważasz się za taką cudowną osobę to proponuje debatować z równymi sobie skoro tak ciężko pracujesz to nie siedź na kafe wg mnie jesteś tylko głupią materialistką wiec Twój doktorat możesz sobie wsadzić w dupę, bo jak widać o niczym nie świadczy to, że nie jesteś matką polką-wolny wybór ale to, że obrażasz innych w sprawie, która nawet Cię nie dotyczy wobec tego nie powinna interesować świadczy tylko o Twojej infantylności :O

Gość kaska pelaska
Wiecie jak ja sie ciesze, ze tutaj w UK nie ogladam tych pedofilow w sutannach ani w TV ani na ulicach. Czytam co jakis czas 'onet', 'interia', 'gazeta', 'wp' i wlos sie na glowie jezy jak czytam o tych zboczkach z kleru. Tak, ciagna oni mnostwo kasy od podatnikow. Czytalam na onecie, ze konkordacik kosztuje PL 5mld zl rocznie. Tesknie za PL ale jak pomysle o tym marnowaniu kasy na kler zamiast np. na sluzbe zdrowia, to nie chce tam wracac. Wiecie, zreszta tutaj w UK jako kobieta czuje sie lepiej, na rowni z mezczyznami. No nie wiem jak to wyjasnic, ale tak jest.

Gość kaska pelaska
Do wszystkich z tego forum Przedwczoraj urodzilam naturalnie piekna corunie w szpitalu w Anglii i juz wczraj wrocilysmy do domu. Kochane, bylam pelna euforii po porodzie jak trzymalam mala ponad dwie godziny, bedac caly czas z mezem w tym samym pokoju. Ja plakalam ze szczescia. Nasz starszy syn mial opieke u naszej przyjacoilki, wiec moglismy byc razem. Ja chce Wam tylko powiedziec, ze gdy porownuje dwa porody - jeden w PL, a drugi tutaj w UK, to PL sie nie umywa. Nie gniewajcie sie, ale napisze tez ze polskie polozne powinny sie wiele nauczyc od poloznych brytyjskich. To u nich powinny brac lekcje. Zero naciecia tutaj - malutkie pekniecie, ktore zostalo zszyte po znieczuleniu. Malutka wazyla ponad 4 kilosy, wiec trudno nie peknac, ale i tak leciutko jak na taka wage. Nie boli, bo miesnie nie zostaly przeciete, nie chodze jak pingwin, chodze normalnie. Mialam zastrzyk znieczulajacy przed wyjeciem lozyska. Podczas skurczow wdychalam gas and air (entonox). Przed urodzeniem siedzialam sobie w wannie, a mezulek mnie polewal cieplusia woda. Polozne traktowaly mnie jakbym byla ich oczkiem w glowie, dzieckiem, najwazniejsza osoba na swiecie. Ja nie moglam uwierzyc w to, ze tak mozna traktowac kobiete rodzaca. Byly dwie polozne - starsza i studentka, to ta studentka poplakala sie ze szczescia jak malutka ze mnie wyszla. Ona mi mowila, ze zawsze tak reaguje. A, jeszcze, nie mialam przyspieszanego porodu zadnymi srodkami. Tutaj podaje sie przyspieszacze w ostatecznosci ale jak trzeba to nie zaczynaja od najgorszej dozylnej oxy, ale od innych - od tabletek. W PL walneli mi oxy w zyle od razu. Polska to rzeznia porodowa. Nie ma porownania. Dodam tez, ze swiatlo bylo slabiutkie dla dodania atmosfery. Popieram Was calym sercem w walce o intymne porody - jaki ja mialam. W ogole chce napisac list z podziekowaniami dla tych poloznych ktore byly ze mna. Jestem pod wrazeniem. Jaka pozniej pomoc po porodzie w szpitalu. Przychodzenie, pytanie sie co slychac, czy pomoc, udzielania pomocy. W domku juz dzisiaj byly u mnie dwie polozne srodowiskowe spytac sie jak sie czuje, jak malenstwo. Sorry, ze sie tak rozpisalam. Nie powinnam tego wszystkiego pisac tutaj. ale jestem taka szczesliwa. Wszystkiego dobrego.

Gość lawendowe
Polecam szpital Bonifratow Katowice Bogucice Super komfortowe warunki na porodowce. Polozne w większości przemiłe. Bardzo dobają o zachowanie intymnosci. Sale do porodu duze, pojedyncze, nowoczesnie wyposazone z wanną (w tym rowniez jest wanna do porodu w wodzie) oraz wlasną lazienką. Jest mozliwosc znieczulenia do porodu tylko trzeba odbyc wczesniej konsultacje u anestezjologa. Jak poprawi sie kadra na noworodkach to bedzie najlepszy szpital w regionie.

Gość kubek niekapek
Hej hej Ja dodam Wolomin i Gliwice (jesli sie zgodzicie, bo tam sa boksy porodowe z osobnymi drzwiami, takie osobne pokoiki) oraz: Drezdenko, Szamotuly, Nowy Tomysl, Gryfice

Gość atanerrenata
Hej Szpital w Bilgoraju

Gość atanerrenata
Szpital we Wrzesni. Dlaczego tak malo osob podaje szpitale w duzych miastach? Te w mniejszych miastach tez moga miec pojedyncze sale i sa czesto kameralne.

Gość atanerrenata
Ostrzeszow

Gość atanerrenata
Ostrow Wielkopolski, Cieszyn

Gość atanerrenata
Miedzyrzecz, Sulechow, Plonsk, Rawicz

Gość atanerrenata
Olesnica

Gość atanerrenata
Olawa Wroclaw Kamienskiego

Gość atanerrenata
NZOZ Kutnowski Szpital Samorzadowy

Gość atanerrenata
ksiezniczka przedwiosnia To ja juz w takim razie to prostuje: OLAWA NIE!!! A tak ''pieknie'' o sobie pisza. Niech ich...!!!

Gość antynieuczciwa
W Wa-wie na Brodnie

Gość atanerrenata
Srem

Gość Marysia mama2
Nie wyobrażam sobie że ktoś może atakować kobiety, które pragną rodzić w godnych warunkach. To nie jest żaden luksus!!! To jest standard. Niektóre pisały to o tym że nie można wydawać pieniędzy na porodówki bo są ważniejsze sprawy... jakie? utrzymywanie 190 komisji doradczych przy premierze?, dawanie milionowych dotacji na kościół, wymienianie murawy na stadionie narodowym za setki tysięcy złotych, wysyłanie 35letnich policjantów na emeryturę. budowanie kolejnych muzeów za miliardy złotych??? Co w naszym państwie jest naprawdę ważne??? Bo ja tego nie wiem!!!! Wszystko jest kwestią wyboru i priorytetów. Ja uważam że dobro kobiet nigdy nie było i nie jest priorytetem w naszym państwie!!! I tak naprawdę wszystkich polityków nie obchodzi ani to jak rodzimy dzieci, ani jak je wychowujemy, ani jakie tak naprawdę mamy możliwości pracować i spełniać się zawodowo. Ale do sedna. Można wymienić bardzo dużo rzeczy które powinny zmienić sie na polskich porodówkach: - pojedyncze sale porodowe - brak opłat za poród rodzinny - obecność partnera standardem a nie przywilejem - dostępność ZZO i wszelkich innych środków łagodzących ból - pozytywne nastawienie personelu (położnych i lekarzy) - pacjentka traktowana jak człowiek a nie jak podmiot - zakaz wyciskania dziecka z brzucha (nadal dość często stosowane) - zmniejszenie ilości wywoływanych sztucznie porodów dla czystej wygody lekarza - możliwość wybrania pozycji do porodu - ograniczenie obowiązkowego nacinania pierworódek (jesteśmy ostatnim krajem w Europie który to robi!!!!), większość kobiet potrafi urodzić dziecko bez nacinania i pęknięć większych niż draśniecie naskórka. - dostęp do informacji dla rodziców (jakie leki podaje się kobiecie, jakie są plany lekarza, dlaczego wykonuje takie a nie inne procedury) - tępienie łapówkarstwa i załatwiania sobie wszystkiego za kasę - zachowanie zasad intymności - czystość szpitali - przyjazna atmosfera - pomoc, wsparcie i dobre maniery mile widziane

Gość upuppppppppppppppppppppp
pondosze

Gość flanka
a babki po cesarkach na życzenie za pieniadze dane w "łapę" lekarzowi leżały sobie jak damy w izolatkach. Pojedynczy pokój po cc to standard w dużych miastach. Nie rozumiem zjadliwego tonu. W łapę nie dawałam i leżałam za każdym razem w jedynce.

Gość atanerrenata
Marysia mama2 Popieram, ale jestem zdania, ze to co niedobre sie nie skonczy a to co dobre nie bedzie praktykowane, jezeli my nie bedziemy tupac i rozglaszac. Tutaj wiele zalezy od nas. Skargi skladane na forach internetowych nic nie pomoga, jak skargi pisane bezposrednio do szpitala, do dyrektorow szpitali albo do innych miejsc. Nie chce przez to powiedziec, ze od razu musimy oddawac sprawe w rece pani Elzbiety Jaworowicz, ale trzeba rozglaszac wiele roznych spraw tam gdzie mozemy. Rzadko ktore osoby pisza imie i nazwisko personelu szpitali w przypadku wyrazania o nich zlej opinii na forach internetowych. Tak samo powinnysmy chwalic tych, ktorzy nam pomagaja. Zauwazcie, ze w przypadku petycji jakie ludzie pisza i wysylaja na strone rzadowa: www.petycje.pl tak malo osob te petycje podpisuje. Najpierw jest duzo szumu wokol sprawy, a jak trzeba podpisac, to niewiele ludzi podpisuje. Nie jestem przekonana, ze jesli ktoras z nas napisalaby petycje o zniesienie pewnych rzeczy i poprawe w kwestii poloznictwa, podpisaloby ja wiele kobiet (potrzeba jest zawsze 100.000 podpisow). Garstka by podpisala. Nie mozemy czekac az cos dla nas zrobia. To taka spychologia i jak przychodzi co do czego, to nie ma nic, nic sie nie dzieje. Nie zgadzam sie z Elwira_N, ktora napisala, ze sama Fundacja Rodzic Po Ludzku nic by nie zrobila gdyby nie Unia Europejska. Ja mysle, ze wlasnie ta Fundacja zrobila najwiecej. Mozemy zwracac sie wlasnie do Fundacji ze swoimi skargami, obawami, pytaniami o nasze prawa i jak o te prawa walczyc, np. co najlepiej przedstawic lekarzowi na pismie, itd. Mysle, ze Fundacja istnieje na tyle dlugo i jest tak dobrze znana, ze szpitale sie z nia licza.

Gość atanerrenata
Wroclaw, szpital im. Falkiewicza: okropna sala porodowa, zero intymnosci, dziadostwo: http://katalog.parenting.pl/p/1119,szpital-specjalistyczny-im-a-falkiewicza-we-wroclawiu Wspolczuje kobietom rodzacym w takich miejscach. A ja myslalam, ze juz takich nie ma.

Gość atanerrenata
Wroclaw, szpital im. Falkiewicza: okropna sala porodowa, zero intymnosci, dziadostwo: http://katalog.parenting.pl/p/1119,szpital-sp ecjalistyczny-im-a-falkiewicza-we-wroclawiu STRONA 7 Z 10 Wspolczuje kobietom rodzacym w takich miejscach. A ja myslalam, ze juz takich nie ma.

Gość atanerrenata
Wracajac do tematu: Luban: Sala porodowa: trzy stanowiska porodowe, z osobnymi wejściami i oddzielone od siebie ścianą dwupokojowa sala porodów rodzinnych, zaopatrzona w materac, drabinki gimnastyczne, krzesełka porodowe, linę oraz fotele i ławę. W tym pokoju przyszła mama wraz z osobą towarzyszącą może oczekiwać na poród, dwułóżkowa sala przedporodowa, sala cięć cesarskich.

Marysiamama bardzo dobrze to ujęła i wyszczególniła wszytskie rzeczy ktorych brak na polskich porodówkach.Ja broń Boże nie oczerniam Polski na tle np.Uk,ale uważam że te rzeczy które wymieniła Marysiamama POWINNY BYĆ W POLSCE NORMĄ!I wcale się nie dziwę, że kobiety na potęgę załatwiają sobie cesarki za ceny z kosmosu,bo niestety ale niechęć do porodu sn może brać się z traumy jaką przeszła rodząca.

Gość kaska pelaska
W UK (gdzie mieszkam) od razu pisze sie formalny list do szpitala/innych instytucji, kiedy pacjent uwaza, ze zostal zle potraktowany. W Polsce nigdy nie slyszalam, zeby ludzie indywidualnie cos takiego robili. Tutaj to norma. W UK nie wolno siedziec cicho jak cos ci sie nie podoba. Przeczytalam gdzies na kafeterii na temat porodowki w Lukowie, gdzie reklamuja sie ze maja zel lagodzacy bol porodowy, ze maja Mama Tens i gaz rozweselajacy, ale jak kobiety pisalay, to tego zelu nie stosuja w szpitalu, do Mama Tens musisz miec swoje baterie (hahahahahahahaha), a z gazem rozweselajacym jest tak, ze ciagle mowia, ze ''gaz sie skonczyl''. To skandal, co nie przeszloby w UK. Jedna z was napisala, ze w Polsce kobiety nie skarza sie na takie postepowanie wobec ich i ze powinny. Popieram. Nie mozna im darowac tego. Z tym Lukowem to jest tak (i wszedzie w kazdym polskim szpitalu), ze ordynator rzadzi. Piszcie nazwisko takich ordynatorow, nie stosujcie jednej litery, ale piszcie cale nazwisko. Co ktos moze wam za to zrobic?