Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elwira_N

Rodzic po ludzku w pojedynczych salach pordowych

Polecane posty

Gość Elwira_N
No tak - ale napisalam LZY LECA MI Z OCZU - no a skad maja one leciec??? chyba za dlugo dzisiaj spalam:)

Gość to jest skandal...
kobieta daje życie, daje taki mały cud a jest traktowana jak gówno i wszystko ma z łaski. ja do dziś leczę traume po porodzie, a było top pare lat temu, do dziś słysze krzyki innych rodzącocych, potworne wrzaski. zero znieczulenia, jak to możliwe w 21 wieku? gdyby mężczyźni rodzili być może byłoby inaczej, wszystko jest rozwinięte, cuda na kiju, a przy porodzie głupiego znieczulenia się doczekać nie można, straszne.

Gość dobrze prawisz
Elwirka a odnośnie tych regulacji które wprowadziła kopaczowa to co one obejmują? co ma sie zmienić? rozumiem, ze to będzie obowiązywało prawnie i szpitale będą musiały tego przestrzegać? jest w tym wszystkim znieczulenie? ja nawet o tym nie słyszałam, jakoś nie było głośno o tych zmianach dla rodzących..,.

Gość Elwira_N
dobrze prawisz - Przesylam Ci linka do roznych stron na ten temat. Niestety, wydaje mi sie, ze znieczulenia sa tylko na papierze. Kopaczka cos mowila o znieczuleniach - najpierw powiedziala, ze porod musi bolec, a pozniej, ze jednak Polska nie moze byc na szarym koncu, ale znieczulenie zalezy od tego czy dany szpital a dostatecznie duzo anestezjologow. NIK duzo naknocil, bo bylo wiadomo, ze szpitale pobieraja dodatkowe oplaty za znieczulenie, zdaniem NIK nielegalnie, bo fakt, nie bylo to legalne i wprowadzono reguly, ze za znieczulenie nie bedzie trzeba placic. Jednak z tego powodu szpitale nie podaja kobietom znieczulenia, a jesli tak to bardzo niechetnie. NIK niepotrzebnie sie wtracal.

Gość Elwira_N
do Alise - Ty dziewczynko chyba jeszcze od ziemi nie odroslas. Zajmij sie soba i moze ktoregos dnia polubisz dzieci i zostaniesz matka. Wtedy zobaczysz jak to jest z taka matka ktora ''nic nie robi'' zapieprzajac 10 godzin dziennie w pracy i z wywieszonym ozorem pedzac po dziecko do zlobka czy przedszkola. Zastanow sie co piszesz i oczym piszesz i do kogo kierujesz swoje slowa.

Gość Elwira_N
do: to jest skandal Doskonale cie rozumiem. Madrze napisalas, ze facetom nie pozwolonyby tak cierpiec. Polska to kraj katolicki i niestety, tutaj zadzi patryiarchat. Kosciol i kler maja wladze, a kobieta dla nich to macica, ktora ma rodzic byle gdzie i byle jak, aby urodzila przyszlych podatnikow dla panstwa i wiernych placacych klerowi. Nic sie tu dlugo nie zmieni. ''Tak, kobieto droga, cierp za grzech Ewy''. W kichach sie przewraca. Juz w takich Czechach jest o wiele lepiej, a przeciez to tez Slowianie jak i my, ale dawno pozbyli sie katolicyzmu i maja zdrowe myslenie. Ja dobrze wiem co znaczy trauma i walniecie na sily oksytocyny bez brania pod uwage sprzeciwu rodzacej, mimo ze jeszcze za wczesnie. Skurcze po pksytocynce bez znieczulenia - no po prostu...ah, lepiej nie pisac. Gdyby nie podawano tej oksytoocyny na sile, to bol nie bylby taki piorunski. Szkoda slow... Trzymaj sie

tez mialam oksytocyne od 10 rano do 1 w nocy koszmar.skurcze co 10 sek ale zrobili mi znieczulenie bo chyba bym zabila i polozna i lekarza

Gość Alise
no oczywiscie - tak nie doroslam, ze mam 35 lat, doktorat z prawa i ekonomii i calkowicie ustabilizowane zycie . a dzieci nienawidze i zadna matka zostac nigdy nie chcialam, ani nie chce . i tak, jak place za wszystkie wizyty u lekarza, bo DBAM O SWOJE ZDROWIE, nie wychodze z roszczeniowa postaw ' bo mi sie nalezy ' . zarabiam, więc płacę .

Gość Alise
no jasne, nie doroslam - tak nie doroslam, ze mam 35 lat i doktorat z prawa i ekonomii i calkowicie ustabilizowane zycie . i nienawidze dzieci, nigdy nie lubilam i nigdy nie chcialan zostac zadna matka, bo dla mnie to jest raz, ze obrzydliwe, a 2, ze jak mowilam nienawidze dzieci i wspaniale mi tylko z facetem, z ktorym jestem od 15 lat i ktory ma na szczescie takie pgglady, jak ja. i zapierdalam więcej niż te twoje marne 10 godzin, bo przynajmniej 15 - 17 na dobę, często więcej . i place za prywatne wizyty, bo DBAM O SWOJE ZDROWIE, a nie wychodze z postawa roszczeniowa ' bo ja musze i mi sie nalezy ' . moze byscie sie w koncu do roboty wziely, a nie tylko dawaly dupy i dzieci robily, czesto jedno za drugim .? to wlasnie MNIE jest zal, ze musze na takie dojne krowy cięzką kasę placic .

Gość Alise
2x napisalam, bo za 1x nie chcialo się dodać . i pozdrawiam wszystkie mamusie - poleczki . żal i hipokryzja hipokryzję pogania .

Gość starsza pani prfff
Do Alise Pani ma doktorat? Wiecie co tego nie lubie. Jak ktos nie jest wykształcony od razu widać. Człowiek pół życia bądź całe poświęca - nazwijmy to najogólniej - nauce, a potem takie osoby przypisują sobie tytuły i zasługi. Na uczelni takie osoby staram się wyrywać jak chwasty. W szczególności nie znoszę braku poszanowania dla drugiej osoby, co powinno wynikać z samej kultury człowieka. Mam 5 wspaniałych dzieci. 4 wnucząt. A w czerwcu przyjdzie na świat pierwszy prawnuczek. Młode mamy walczcie o godność! Oby takich więcej. Pozdrawiam

Gość Alise
Tak, ja właśnie mam doktorat . I na tyle dlugo poswiecalam czas pracy i nauce, ze teraz moge lezec nawet dupa do gory, bo mam luksusowy dom, luksoswe auto i naprawde fajne zycie . i ja na pewno miec nie chcialam od zajebania dzieci . zaraz powiesz, ze jak ktos jest wyksztalcony, to nie przeklina . =] to wszystko naprawde jest zenujace.

Gość Elwira_N
Do Alise Twoj doktorat z ekonomii jest rownie wazny jak moj doktorat z historii. To po pierwsze. Po drugie, mam 40 lat. Po trzecie i po n-te, kobieto, uzywaj innych slow piszac tutaj. Troche wiecej kultury, prosze, to przeciez nie boli. To, ze dzieci nienawidzisz to Twoja sprawa, Twoje zycie i Twoje decyzje. Uszanuj inne kobiety i ich wybory. Ty kiedys tez bylas dzieckiem i ktos Cie urodzil - kobieta Cie urodzila, prawda? Kobieta, ktora tez, jak to piszesz, ''dala dupy'' - no bo jakze inaczej. Tak, moja mama tez mnie urodzila i tez, no coz, skoro tak to okreslilas - no to ''dala dupy'', tak czy nie?! No coz, nasze matki i nasze babki, itd. tez ''dawaly dupy''. Okrutna biologia, prawda? Pomysl, gdyby nasze mamy nie zrobily tego, nie byloby Ciebie i nie byloby mnie, nie byloby naszych napisanych i obronionych doktoratow, prawda? Ja przeciez tez ''dalam dupy'', bo mam dwojke wspanialych dzieciaczkow, ktore ogromnie kocham ponad zycie. Coz, takie jest zycie. Ludzkosci by nie bylo gdyby wszyscy mysleli jak Ty i gdyby kobiety nie ''dawaly dupy''. Ja do 31 roku zycia nie pomyslalam nawet o dzieciach. Coz, zmienilo mi sie i jestem z tego powodu ogromnie szczesliwa, ze jest jak jest. Temat zalozylam nie po to, zeby podchodzic rozczeniowo, wymagac itd. Kobieta, ktora nie rodzila nie wie co to znaczy urodzic w godnych warunkach!!! Nie mowie ci, zebys kiedys sprobowala urodzic, nie krytykuje cie za to, ze nie chcesz miec dzieci - Twoja sprawa!!! Jednak okaz troche wyrozumialosci dla naszego tematu. Jesli juz masz cos pisac, to wywazaj slowa pod adresem tych ''dajacych dupy'' (kochanie sie z partnerem mimo ze nie chce sie miec dzieci to tez ''dawanie dupy''). Poza tym, nie pisz, ze nie mamy co robic, ze nie pracujemy. To jest obrazliwe i ponizajace. Rano szkola i przedszkole dla dzieci, pozniej praca w szkole i na uniwerku i to nic nie znaczy, prawda?!

Gość Elwira_N
Do starsza pani prfff Dziekuje slicznie za tak piekne slowa. Zycze Pani pociechy z dzieci, wnuczat i prawnuczka. Musi byc Pani z nich dumna.

Gość Elwira_N
Bambusikk Dziekuje za podanie INOWROCLAWIA

Gość dobrze prawisz 11
Witam Elwira:) przeglądałam te strony z linku tylko pytanie czy to jest stosowane w praktyce czy tylko ładnie wyglada na papierze...czy rzeczywiście kobieta może wybrać pozycję (wiadomo ze na leżąco jest fatalna i nienaturalna)? jeśli powiem że chcę rodzic w pozycji wertykalnej to musza to uwzględnić czy posadza mnie na fotel i mam g... do gadania? a jak z oksytocyną i nacięciem krocza? rzeczywiście jeśli rodząca powie NIE to jest to uszanowane czy położne i tak robią co chcą?

Gość Elwira_N
Do dobrze prawisz Mysle, ze musisz byc przygotowana na pismie, ze musisz to zaznaczyc, podpisac. Miej oryginal i kilka kopi. Napisz w grzeczny ale stanowczy sposob czego sobie nie zyczysz. napisz o swoich obawach dotyczacych naciecia krocza. Wiesz, pomyslalam, ze powinnas zadzwonic do Fundacji RODZIC PO LUDZKU i szczerze porozmawiac. Kobiety stamtad doradza Ci co jeszcze mozesz ewentualnie przygotowac, ale ja Ci radze i tak napisac to, o czym wczesniej wspomnialam. FUNDACJA RODZIC PO LUDZKU (22) 887 78 76, 77, 78 (22) 887 78 76, 77, 78 w. 69 to jest do nich telefon Masz tutaj linka do ich strony. Dzwon smialo. Po to sa. http://www.rodzicpoludzku.pl/Fundacja-Rodzic-po-Ludzku.html Pozdrawiam i zycze powodzenia

Gość Elwira_N
Dobrze prawisz Nie badz sama podczas swojego porodu. Wez ze soba partnera/meza, a jak nie to mame, kogos komu ufasz i kogo sie nie krepujesz. Wiesz, nikt Cie nie moze na sile posadzic a tym bardziej polozyc. Ja miedzy skurczami przysypialam i jak nadchodzil jeden po drugim to budzily mnie polozne. Bylam z mezem i bylo ok. Lekarka nie wtracala sie, podala tylko oksytocyne za szybko (to baba starej daty, jeszcze z czasow PRL-u). Nad wszystkim czuwaly 2 polozne. Porod jest bardzo spontaniczny. Mi polozna mowila, zebym lezala na boku, a nie na plecach . Ja nie moglam przec na boku, ciezko mi to szlo i wrzasnelam na nia: ''Siadam i koniec!!!'' Mowila, zeby nie siadac, bo bedzie mnie bolala miednica, a ja i tak usiadlam i ona nie miala nic do powiedzenia. Druga polozna powiedziala: ''Niech siada jak chce''. Ja juz i tak siedzialam i czekalam na nastepny skurcz. Dziewczyno, bedzie dobrze i nikt Cie do niczego nie nakloni. Nie boj sie, oddychaj gleboko miedzy skrczami, a jak przyjdzie skurcz to oddychaj szybko - sluchaj sie poloznej. Ja czasami zaluje, ze nie sluchalam sie jej, bo moze gdybym rodzila na boku, to nie zostalabym nacieta? Leciutko musiala mnie naciac (to jak dotkniecie i przesuniecie palcem po skorze - zero bolu), bo podczas siedzenia, ktore to ja sama jej podyktowalam, nacisk glowki mojego dzieciaczka byl dosc duzy. Poza tym moje dzieciatko wychodzilo noskiem do gory. Nie da sie przewidziec, ale nie boj sie. Z rok na rok jest naprawde inaczej. Ja wierze w to, ze bedzie dobrze podczas Twojego porodu. Aha, jak ja rodzilam to nie bylo jeszcze w PL MAMA TENSE, do masazu plecow. Teraz mozna wypozyczyc, nie wiem ile to kosztuje, ale wiem ze mozna. Mozna nawet kupic na allegro. To pomaga podczas silnego bolu plecow podczas skurczow. Trzymam kciuki.

Gość to na pewno nie wiele
alice moze i masz dwa doktoraty, ale wiesniara jestes i tyle. W dodatku glupia jak nie wiem co. Skoro place skaladke zdrowotna to opieka medyczna nalezy mi sie jak psu kosc. Opieka medyczna wrazz poszanowieniem mojej godnosci i prawa do intymnosci. Jezeli kazdy w tym kraju bedzie mial takie podejscie jak Ty-panno z doktoratem to w tym kraju nikgdy nic sie nie zmieni. Place skladki wiec mam prawo wymagac. A jezeli Tobie sie to nie podoba panno z doktoratem to masz problem. Wiec zamknij sie mitomanko w swoim luksusowym apartamencie razem ze swomi wyimaginowanymi swistkami :-) I nie spinaj sie tak bo ci zylka w dupie peknie.

Gość gjgjg
Ja rodzilam w salce jednoosobowej z polozna u boku.Byl to szpital publiczny,wszystko na ubezpieczeniu bez zadnego oplacania poloznej.Tyle ze to nie bylo w Pl a w kraju o ktorym wiekszosc pewnie nie ma pojecia.Nie wyobrazam sobie rodzenia w sali z innymi kobietami-taka salka to komfort,poczucie bezpieczenstwa i prywatnosc.Nie musialam sluchac krzykow innych kobiet rodzacych,nikt mi nie lazil oprocz poloznej ktora nawet wychodzac na 5 min informowala mnie o tym.W czasie calego porodu nie bylam zostawiona sama.Jedyny minus (nie dla mnie)to mezowie nie moga uczestniczyc w porodzie.

Gość Alise
to WY jestescie zenujace - jedno wielkie towarzystwo wzajemnej adoracji .

Gość Elwira_N
Do Alise Zenujaca jestes Ty Alise. Idz spac w swoim wypasionym domu, wsiadz jutro w swoje wypasione autko, zeby pojechac do pracy i pamietaj: ''Nie dawaj dupy'', bo jeszcze niechcacy zajdziesz w ciaze. Aha, popracuj troszeczke nad swoja kultura osobista- to taka dygresja.

Gość Elwira_N
PUCK SULECHOW

Gość jokelle
A ja się po części zgadzam z Alise. Panie drogie, rozumiem że poród jest rzeczą intymną i bardzo ważną w życiu zwłaszcza młodej kobiety, ale i tak jesteście na dobrej pozycji. Naszych szpitali nie można porównywać do tych zachodnioeuropejskich. Nie ma pieniędzy nawet na leki dla ludzi z nowotworami i urządzenie warunków dla bardzo chorych maluchów, a wy marudzicie, że sal osobnych nie ma boście ciężarne.

Gość qawertyga
Dopoki polskie spoleczenstwo nie zmadrzeje i nie odrzuci zdecydowanie kleru, jego mieszania sie w sprawy codzienne zwyklych Polakow NIC sie nie zmieni. Zrozumcie w koncu, ze kler to jedna wielka mafia, wycierajaca sobie gebe Bogiem ale nie majaca z Bogiem nic wspolnego. To mafia podlegla obcemu panstwu - Watykanowi a wy na nia placicie krocie. Pieniadze, ktore powinny isc na szpitale (na godne porody chociazby), na przedszkola, na szkoly, na te dziurawe drogi itd lyka i zasysa obce panstw, zlozone z facetow w sukienkach. Obudzcie sie albo przestancie narzekac bo budzetu nie da sie rozciagnac. Albo daje sie klerowi i Watykanowi albo wlasnym obywatelom.

Gość qawertyga
Dopoki polskie spoleczenstwo nie zmadrzeje i nie odrzuci zdecydowanie kleru, jego mieszania sie w sprawy codzienne zwyklych Polakow NIC sie nie zmieni. Zrozumcie w koncu, ze kler to jedna wielka mafia, wycierajaca sobie gebe Bogiem ale nie majaca z Bogiem nic wspolnego. To mafia podlegla obcemu panstwu - Watykanowi a wy na nia placicie krocie. Pieniadze, ktore powinny isc na szpitale (na godne porody chociazby), na przedszkola, na szkoly, na te dziurawe drogi itd lyka i zasysa obce panstw, zlozone z facetow w sukienkach. Obudzcie sie albo przestancie narzekac bo budzetu nie da sie rozciagnac. Albo daje sie klerowi i Watykanowi albo wlasnym obywatelom.

Gość mango__
rany, a co ma kler i Watykan do wyposażenia szpitala w pipidówie dolnej i pracujących tam położnych - KOBIET(!) ? wyraz patriarchatu "kobieto rodź w bólu' to to, że POŁOŻNA źle cię traktuje i nie daje Ci przyjąć dogodnej pozycji, nacina cię bez patrzenia czy musi itp??? no proszę........ wyrazem patriarchatu jest to, że Kopacz (KOBIETA!) też mówi "rodź w bólu"????